Liliacul in tratarea colicilor hepatice si a reumatismului

Liliacul (in latina Syringa vulgaris) – este un arbust cu frunze căzătoare, un arbust rămuros cu frunze în formă de inimă şi flori mici primăvăratice, de diferite culori. Parfumul este extras din flori şi este folosit în scop comercial. Cândva demult, florile erau folosite pentru a trata febra. Dacă este inhalat prea profund, mireasma puternică a florilor poate provoca greaţă.

Cultivat prin gradini, parcuri, se mai numeste popular si argavan, bargavan, bez, borolan, boroștean, buznec, crimolin, ergovan, gheorghivan, holăr, ililec, iorgovană, liliac nemțesc, liliac roșu, liliac sălbatic, lurbău, mălin, mălin alb, mălin roșu, mălin verde, orgonă, pelin, scânteie, scluntie, scrâncen, scumpie, steni.

În limbajul florilor, liliacul simbolizează emoţiile primei iubiri.

Florile de liliac sunt comestibile si au calitati medicinale. Chiar o singura floare va produce o explozie de arome in gura. Va fi o aroma usor astringenta, putin amara si foarte florala. As putea spune ca florile sunt bune pentru garnituri si pentru a orna produsele de patiserie. Poti folosi cateva flori si intr-o salata de fructe sau legume. Florile de liliac sunt folosite pentru a prepara vin de liliac, lichior, ulei infuzat si alte retete delicioase.

Cum sa prepara miere sau sirop de liliac la rece

Pentru a prepara acasa sirop de liliac, se culeg florile proaspete de liliac si se trec sub un jet de apa. Se usuca mai apoi cu prosoape de hartie, dupa care se desprind florile din ciorchine. Se umple un borcan cu flori proaspete de liliac. Peste ele se toarna miere de albine si se pune capacul. Se lasa la macerat cel putin 4 saptamani. Deoarece florile de liliac o sa se ridice la suprafata, este indicat sa se agite borcanul din cand in cand. Nu este nevoie sa strecori, florile se pot consuma cu miere in diverse preparate, in ceaiuri caldute si alte bauturi.

Liliacul in tratamente – Beneficii pentru sanatate

Scoarta de liliac manifesta proprietati astringente si tonice, iar frunzele si florile, antifebrile si calmante in colici hepatice, sub forma de ceai de liliac.

Pentru tratarea colicilor hepatice si febrei malarice se prepara:

  • infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze uscate la o cana (250 ml) peste care se toarna apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara ceaiul de liliac. Se beau 1-2 cani pe zi.
  • decoct din 1 lingurita flori de liliac si frunze uscate  la o cana (250 ml) de apa. Se fierbe 4-5 minute la foc mic. Se bea continutul a 1-2 cani pe zi.

Pentru tratarea de diaree se prepara:

  • decoct din 1 lingurita pulbere de scoarta de liliac la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 5 minute si se lasa sa se raceasca pana la caldut. Se strecoara si se bea cu inghitituri mici si rare.

La varstnici, pentru tratarea de angina pectorala si sindromul coronarian, insuficienta coronariana, coronarine trombotice, preventiv in infarctul miocardic, miocardo-coronaro-scleroza:

  • macerat din muguri de liliac in solutie hidroglicero-alcoolica 1DH, 50-100 de picaturi pe zi, in una sau 2 administrari.

Pentru tratarea de reumatism:

  • macerat in ulei a florilor proaspete. Acestea se culeg una cate una din inflorescenta, se introduc intr-o sticla si se toarna ulei peste ele cat sa le acopere. Se lasa la macerat 4 saptamani. Se strecoara si se pastreaza in sticla inchisa la culoare. Se foloseste la nevoie, prin frictionarea locului dureros.

Părţi folosite: flori, frunze, scoarta

Liliacul – Utilizări magice

Florile de liliac alungă răul prin plantarea plantei sau presărarea de flori. Florile proaspete de liliac pot fi plasate într-o casă bântuită pentru a „curăţa” spiritele. De asemenea planta este folosită pentru pace, clarviziune, divinaţie, creativitate, fericire, armonie, exorcism, de protecţie, conştientizare psihică, reîncarnare.

Florile cu 3 sau 5 petale se rup şi se pun în sân pentru noroc.

Liliacul in aromoterapie

Uleiul esenţial de liliac este folosit pentru a trezi intuiţia, evocă memoria, aduce pace şi armonie. Este menţionat în mai multe texte referitoare la alungarea fantomelor sau exorcizare, sau este folosit pentru protecţia împotriva spiritelor. Este folosit doar extern pentru odorizarea mediului ambient si eliminarea mirosurilor neplacute din incaperi. Efect antistres, relaxant.

Cand se planteaza liliacul

Pentru a obtine rezultate eficiente, este indicata plantarea de toamna a liliacului. Plantarea liliacului se face inainte de venirea inghetului, pentru a-i permite sa se stabilizeze in locul nou. In perioada de toamna, orice lastar despartit de tufa principala are sanse sa se prinda si sa devina un arbust.

Plantarea liliacul se poate incerca si primavara, dupa trecerea riscului de inghet. La plantarea de primavara, se recomanda o ingrijire mai atenta, noua planta avand nevoie de udari mai frecvente.

In primii ani dupa plantare, liliacul nu se tunde. Tunderea liliacului se face doar dupa ce arbustul atinge o inaltime de peste 1,50 m.

Poze cu liliac diverse culori


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 9 Pareri

  1. marga marga
  2. Viorica Șerban Viorica Șerban

Spune parerea ta!

 

Sus