Prazul si sucul de praz – Beneficii, proprietati, contraindicatii si remedii

Beneficiile prazului pentru sanatate - prazul si sucul de praz

Prazul (Allium porrum) este o planta erbacee bienală, leguminoasă, din familia Alliaceae. Este aceeasi familie din care face parte ceapa si usturoiul. Prazul a fost cunoscut si folosit de-a lungul timpului pentru proprietatile sale medicinale. In zilele noastre este insa folosit in principal ca hrana sau aroma.

Partile comestibile ale plantei sunt tulpina verde sau tija si bulbul alb. Frunzele verzi sunt de obicei aruncate din cauza consistentei fibroase. Cu toate acestea ar fi intelept sa se utilizeze si frunzele de culoare verde inchis (maruntite bine sau sub forma de suc), deoarece acestea sunt partile care au cel mai mare continut de minerale si vitamine.

Prazul beneficii si proprietati

Desi prazul are o aroma destul de puternica, gustul este mai dulce si mai delicat decat al cepei. Prazul poate fi utilizat intr-o varietate de feluri de mancare, fie crude sau fierte, sau poate fi folosit la prepararea sucurilor.

Proprietati nutritive ale prazului

Prazul este compus in principal din apa, aproximativ 90 %. Acesta contine de asemenea fibre dietetice, minerale – nichel, potasiu, fier, magneziu, calciu, mangan, fosfor, vitaminele A, C si K, acid folic si cantitati moderate din complexul de vitamine B (B1, B2, B3 si B6).

El este un aliment dietetic excelent pentru ca are un numar foarte scazut de calorii. Totusi este bine dotat cu substante nutritive sanatoase si fitonutrienti.

Planta are utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Proprietati ale prazului:

  • tonic al sistemului nervos
  • diuretic uric
  • foarte usor digerabil
  • laxativ
  • antihelmintic antiseptic
  • expectorant
  • emolient
  • hemostatic
  • sedativ
  • mineralizant
  • pectoral

Prazul este recomandat intern in dispepsii, anemie, reumatism, artrita, guta, afectiuni ale cailor urinare, albuminurie, angina, ateroscleroza, bronsita, insuficienta renala, azotemie, obezitate, litiaza renala, cistita, constipatie, convalescenta, durei cardiace, dureri de urechi, faringita, laringita, afectiuni hepatice, hidropizie, pletora, retentie urinara, traheo-bronsita, uremie, tuse, sterilitate.

Extern, prazul este indicat in abcese, furuncule, cistite, retentie urinara, hemoroizi, intepaturi de insecte, bataturi (clavus), plagi, in ingrijirea tenului si afectiuni dentare.

Cand se culege prazul?

Prazul se recolteaza din gradina toamna, in luna octombrie. Se pastreaza in pivnite, cu radacinile si o parte din tulpina ingropate in nisip.

Ceaiul de praz – Efecte terapeutice

Pentru tratarea litiazei urice, gutei, azotemiei, colicilor gastrointestinale, in boli cardiorenale, insuficienta renala, cistita, dureri cardiace,afectiuni hepatice, pletora, retentie urinara, uremie, albuminurie, sterilitate, constipatie, se prepara un deocot de praz foarte concentrat. Se pregateste din praz tocat marunt si apa in cantitati egale. Se fierbe 20-30 de minute. Se lasa acoperit pentru a se raci. Se strecoara. Se consuma 3 cani de ceai de praz pe zi.

Siropul de praz cu miere

Pentru afectiuni pectorale si pulmonare, se prepara:

  • sirop de praz, obtinut din decoct foarte concentrat (preparat ca in reteta de ceai de praz de mai sus), amestecat cu o cantitate egala de miere. Se consuma 4-5 lingurite de sirop de praz pe zi;
  • sirop din praz taiat foarte marunt. Se cantareste si se pune prazul taiat intr-un borcan de sticla. Peste el se toarna miere de albine in greutate egala cu planta taiata. De preferat, se foloseste miere de salcam sau poliflora. Se amesteca continutul cu o lingura de lemn. Se lasa 10 zile la macerat.  Siropul obtinut se strecoara intr-o sticla inchisa la culoare. Se consuma cate 4-5 lingurite de sirop din praz pe zi.

Cum se foloseste praz in afectiunile externe?

Pentru tratarea anginei pectorale, furunculelor, abceselor, ulceratiilor supurate, umflaturilor gutoase, hemoroizilor, retentiei urinare, se folosesc cataplasme cu frunze de praz fierte si aplicate calde pe zonele afectate.

Contra bataturilor la picioare (clavus), se fac cataplasme cu macerat de frunze in otet 24 de ore. Maceratul se aplica pe batatura si se tine 6-8 ore. Tratamentul dureaza 6-7 zile.

Pentru tratarea intepaturilor de insecte, dupa ce se extrage acul de albina, viespe, se freaca locul cu o capatana de praz taiata in doua.

Sucul de praz ~ Prazul – beneficii pentru sanatate

Prazul este cunoscut inca din vechime pentru proprietatile sale medicinale. Daca iti place gustul aromat de praz, poti beneficia de toate proprietatile sale excelente, sanatoase, care sunt caile de atac potrivite pentru o gama larga de afectiuni.

Pentru a obține sucul de praz, ai nevoie de un storcător cu presare la rece ca acesta:

Prazul este recomandat in anemie. Datorita continutului de fier care este esential pentru sinteza hemoglobinei (proteina din celulele rosii responsabila de transportul oxigenului in tot corpul), prazul poate ajuta in lupta impotriva diferitelor tipuri de anemie, in special a celor ce rezulta din cauza deficitului de fier. Continutul de vitamina C ajuta la absorbtia efectiva a fierului.

prazul ingredient pentru sucurile verzi - sucul de praz
Suc de praz cu mere si miere de albine

Este un bun antiinflamator si antiseptic. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antiseptice, sucul de praz poate fi folosit cu succes pentru tratarea artritei, gutei si a inflamatiilor tractului urinar.

Prazul este un foarte bun activator. Prazul, ceapa, usturoiul si telina sunt cunoscute de secole pentru efectele lor de activare a energiilor erotice. Incearca sucul de praz cu telina, si vei avea parte de actiune!

Are actiune balsamica. Datorita continutului bogat in uleiuri volatile, sucul de praz are o actiune balsamica benefica asupra tractului respirator. Astfel, poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu gripa, raceala si febra.

Ajuta la sanatatea sistemului digestiv. Prazul ajuta la reglarea functiei intestinale datorita continutului ridicat de fibre. De asemenea, ajuta la repopularea bacteriilor bune din colon, ajutand astfel digestia si reducand balonarea.

Este indicat in hipertensiune arteriala. Prazul este bogat in potasiu care promoveaza diureza, ajutand astfel la scaderea si reglarea tensiunii arteriale. Sucul de praz se recomanda persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Sucul de praz se consuma in caz de colesterol marit. Ajuta la reducerea absorbtiei colesterolului din intestin, precum si la oxidarea colesterolului LDL in sange, prevenind astfel unul dintre primii pasi in formarea placilor aterosclerotice.

Are efecte terapeutice asupra sistemului nervos. Magneziul, fosforul si acidul folic prezente in aceasta leguma sunt substante nutritive importante pentru functionarea sanatoasa a sistemului nervos. Ele ajuta la imbunatatirea memoriei, capacitatii creierului de a procesa informatii si a nivelului de concentare. Acidul folic este esential pentru a preveni eventualele defecte asupra creierului la copii.

Prazul are actiune de purificare. Actiunea caracteristica a sucului de praz este efectul sau purificator asupra intregului organism, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor prin sporirea curatarii colonului.

Prazul in cosmetica naturista

Pentru decongestionarea tenului si in tratarea acneei, se prepara o masca cu frunze de praz fierte in apa timp de 30 de minute. Se face o pasta si se aplica pe fata.

Pentru eliminarea rosetii si a eruptiilor fetei, se amesteca suc proaspat de praz cu zer sau lapte dulce, in cantitati egale. Se amesteca bine si se fac tamponari locale.

Pentru imprimarea unor reflexe frumoase parului brun, se prepara un ceai de praz din frunze si tulpina tocate marunt. Se fierb 20-30 de minute. Se strecoara. Cu ceaiul obtinut se clateste parul dupa spalare.

Prazul – Sfaturi de consum

Prazul, pentru a beneficia la maxim de calitatile sale nutritive, poate fi adaugat la o varietate de salate.

Sucul de praz poate fi preparat folosind toata planta. Se amesteca foarte bine cu sucul de morcov si telina si este ingredientul perfect pentru sucurile verzi.

Iata un amestec care sper sa-ti placa: 3-4 frunze mari de varza, 1 tulpină întreagă de praz, o lamaie, cateva frunze de coriandru, 3-4 morcovi si o bucata mica de ghimbir.

Contraindicatii – Atentie!

Prazul contine nichel, motiv pentru care ar trebui evitat de persoanele cu alergie la nichel.

Sa ne pastram sanatosi alaturi de ceea ce ne ofera natura!

Surse:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *