Ceapa ~ Remedii naturiste cu ceapă folosite in peste 20 de afectiuni

Timp de citire estimat: 17 minute


Miere cu ceapa pentru hemoroizi

Ceapa (Allium cepa) este o plantă medicinală erbacee perenă în cultura bienală sau trienală, este o legumă sub formă de bulb. Este un membru al familiei Alliaceae, fiind astfel într-o relație de rudenie cu usturoiul, prazul, arpagicul. Ea este adesea numită regina legumelor datorită gustului iute puternic, fiind de altfel și o specie meliferă. Există mai multe varietăți de ceapă – albă, galbenă, roșie și verde, ce diferă în mărime, culoare și gust. Cu cât este mai mică, cu atât este mai iute. Cu toate acestea, gustul variază de la blând și dulce la ascuțit și picant, în funcție de soi și sezon.

Ea este cea care face ochii să plângă atunci când este tăiată, atunci când sulful organic este eliberat în aer.

Ceapa poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, mai ales datorită conținutului ridicat de antioxidanți și compuși care conțin sulf. Au efecte antioxidante și antiinflamatorii și au fost legate de un risc redus de cancer, scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sănătății oaselor. Deoarece este un remeediu naturist excepțional, este folosită în multe afecțiuni cu efecte benefice considerabile.

Felii de ceapa pentru inflamatie

Folosită în mod obișnuit pentru aromă sau ca și garnitură, este un aliment de bază în multe bucătării. Poate fi coaptă, fiartă, murata, la grătar, sotată, pudrată sau consumată crudă.

Ceapa poate fi consumată și când este imatură, înainte ca bulbul să atingă dimensiunea maximă. Se numește în acest caz ceapă verde, de primavară sau de vară.

Care este istoria cepei?

Originea veche a cepei se întinde în părțile de vest și de est ale Asiei. Există numeroase specii de ceapă găsite în întreaga lume, ceea ce înseamnă practic că au fost cultivate în întreaga lume, probabil în același timp. Înregistrările sugerează că a început să fie folosită în China încă din anul 5000 î.Hr. – mai mult din cauza durabilității bulbului pentru transport și depozitare. Vechii egipteni erau cunoscuți că venerau legumele, considerând forma ei sferică și inelele concentrice un simbol al vieții eterne. De fapt, ceapa era folosită și în înmormântările egiptene antice.

Documentele medicale ale lui Charaka Samhita (din secolul al VI-lea î.Hr.) menționează ceapa ca plantă medicinală. Chiar și un medic grec din secolul I d.Hr. (Dioscorides) a documentat utilizările medicinale ale legumelor și a fost printre primii coloniști care a adus această legumă în America de Nord.

Informații nutritiționale ale cepei

Există variații considerabile în compoziția cepei în funcție de soiuri, dar și datorită stadiului de maturitate și a duratei de depozitare.

Ceapa este un puternic antiseptic, fiind bogată în vitaminele A, B și C. Este o sursă puternică de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier și fibre dietetice.

Ceapa crudă are un conținut foarte scăzut de calorii, cu doar 40 de calorii la 100 de grame.

După greutatea în stare proaspătă, are un conținut de 89% apă, 9% carbohidrați și 1,7% fibre, cu cantități mici de proteine și grăsimi.

Principalii nutrienți din 100 de grame de ceapă crudă sunt:

PrincipiiValoare nutritivăProcentaj doza zilnică recomandată
Energie40 Kcal2 %
Carbohidrați9,34 g7 %
Proteine1,10 g2 %
Grăsimi totale0,10 g0,5 %
Colesterol0 mg0 %
Fibre alimentare1,7 g4,5 %
VITAMINE
Folați19 µg5 %
Niacină0,116 mg1 %
Acid pantotenic0,123 mg2,5 %
Piridoxină0,120 mg9 %
Riboflavină0,027 mg2 %
Tiamină0,046 mg4 %
Vitamina A2 IU0 %
Vitamina C7,4 mg12 %
Vitamina E0,02 mg0 %
ELECTROLIȚI
Sodiu4 mg0 %
Potasiu146 mg3 %
MINERALE
Calciu23 mg2 %
Cupru0,039 mg4 %
Fier0,21 mg3 %
Magneziu10 mg2,5 %
Mangan0,129 mg5,5 %
Fosfor29 mg4 %
Zinc0,17 mg1,5 %
FITO-NUTRIENȚI
Beta-caroten1 µg
Beta-criptoxantină0 µg
Luteină-zeaxantină4 µg
Valori nutriționale ale cepei

Carbohidrații reprezintă aproximativ 9-10% atât din ceapa crudă, cât și din cea fiartă.Conțin în principal din zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza, precum și fibre.

Ceapa este o sursă decentă de fibre, care reprezintă 0,9–2,6% din greutatea proaspătă, în funcție de tipul de ceapă. Cepele sunt foarte bogate în fibre sănătoase solubile numite fructani. De fapt, se numără printre principalele surse alimentare de fructani. Fructanii sunt așa-numitele fibre prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Acest lucru duce la formarea de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, care îmbunătățește sănătatea colonului, reduce inflamațiile și riscul de cancer de colon.

Cu toate acestea, fructanii pot provoca simptome digestive neplăcute la persoanele sensibile, cum ar fi cei cu sindrom de colon iritabil.

Ceapa conține cantități decente de mai multe vitamine și minerale, inclusiv:

  • Vitamina C. Un bun antioxidant, această vitamină este necesară pentru funcția imunitară și menținerea sănătății pielii și a părului.
  • Folat (B9). O vitamină solubilă în apă, acidul folic este esențial pentru creșterea și metabolismul celular și este deosebit de important pentru femeile însărcinate.
  • Vitamina B6. Găsită în majoritatea alimentelor, această vitamină este implicată în formarea globulelor roșii.
  • Potasiu. Acest mineral esențial are efecte de scădere a tensiunii arteriale și este important pentru sănătatea inimii .

Beneficiile pentru sănătate ale cepei sunt atribuite antioxidanților și compușilor care conțin sulf. Se numără și printre principalele surse alimentare de flavonoide, în special un compus numit quercetină.

Cei mai abundenți compuși vegetali din ceapă sunt:

  • Antociani. Se găsesc doar în ceapa roșie sau violetă, antocianinele sunt antioxidanți puternici și pigmenți care conferă acestor cepe culoarea roșiatică.
  • Quercetină. Un flavonoid antioxidant, quercetina poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.
  • Compuși ai sulfului. Aceștia sunt în principal sulfuri și polisulfuri, care pot proteja împotriva cancerului.
  • Tiosulfinați. Acești compuși care conțin sulf pot inhiba creșterea microorganismelor dăunătoare și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

Varianta roșie și galbenă este mai bogată în antioxidanți decât alte tipuri. De fapt, cea galbenă poate conține de aproape 11 ori mai mulți antioxidanți decât cea albă.

Gătitul cepei poate reduce semnificativ nivelul unor antioxidanți, din acest motiv se recomandă un consum preponderent crud.

ceapa beneficii pentru sanatate

Beneficii pentru sănătate și tratamente cu ceapă

Vechile atestari arata ca a fost folosita in cure pentru a trata multe boli inca din anul 4000 i.Hr. In al doilea razboi mondial, vaporii unei creme de ceapa erau utilizati pentru a reduce durerea si pentru accelerarea vindecarii ranilor soldatilor.

In prezent, este folosita, datorita proprietatilor medicinale, in tratarea următoarelor afectiuni:

  1. Anemie. Continutul ridicat de fier o face benefica in tratamentul anemiei.
  2. Anticoagulant. Doar dacă mănanci zilnic cate o jumatate de ceapă cruda, poti scadea semnificativ colesterolul si poti preveni atacurile de cord.
  3. Antiinflamator. Agentii antiinflamatori din aceasta legumă sunt utili in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii, precum artrita si guta.
  4. Antiseptic. Lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E.coli si salmonela, si este eficienta impotriva infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
  5. Ceapa în tratamentul tensiunii arteriale. Daca o consumi cruda, ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural. De asemenea, subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimile nesanatoase.
  6. Colesterol. Consuma zilnic cate o jumatate de ceapă cruda si in timp va ajuta semnificativ la corectarea trombozei. Reduce colesterolul LDL si previne atacurile de cord.
  7. Cancer de colon. Fructo-oligozaharidele prezente în acest bulb stimuleaza cresterea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea riscului de tumori in curs de dezvoltare la nivelul colonului.
  8. Constipatie si flatulenta. Consumul frecvent ajuta la ameliorarea simptomelor constipatiei cronice si a flatuletei.
  9. Diabet zaharat. Consumul cepei ajuta celulele diabeticilor sa raspunda in mod adecvat, sa reduca nivelul de insulina si sa imbunatateasca toleranta la glucoza.
  10. Diuretic. Ajuta in cazul retentiei de lichide, artrita, guta si curata rinichii de pietris.
  11. Afectiuni ale urechilor. Se inmoaie vata in sucul cepei si este pusa in ureche pentru a opri tiuitul (tinitus). Pentru combaterea durerilor de urechi si a otitelor, se amesteca sucul cu ulei cald si se picura in ureche. In tratamentul surditatii se combina 30 g suc de ceapa cu 30 g rachiu. Se amesteca bine solutia obtinuta, se incalzeste. Se pun 3 picaturi de 3 ori pe zi in conductul auditiv al urechii, ultima data la culcare.
  12. Caderea parului. Aplicarea sucului cepei pe scalp de 2 ori pe saptamana timp de 2 luni va determina regenerarea parului.
  13. Consumul de ceapa intareste sistemul imunitar. Iuteala cepei creste circulatia sangelui si provoaca transpiratie, de aceea este utila in sezonul rece pentru a indeparta infectiile, reduce febra si pentru a alunga raceala si gripa. În acest caz se prepară un ceai de ceapă sau un sirop cu miere de albine.
  14. Osteoporoza. Un compus identificat protejeaza oasele impotriva ruperii. Este benefic in special pentru femeile ce prezinta riscul de aparitie a osteoporozei, in special la menopauza.
  15. Afectiuni respiratorii. Se amesteca in cantitati egale suc de ceapa si miere de albine si se consuma 3-4 lingurite din acest amestec zilnic. Ajuta la eliberarea mucusului si previne formarea ulterioara a acestuia. Acesta este cel mai bun leac de prevenire a racelilor. Pentru tratarea bronsitelor cronice, brosectaziei, astmului bronsic, raguselii, tusei rebele, se consuma o infuzie din 4-6 bulbi la 1 l de apa clocotita. Se strecoara si cand se raceste se indulceste cu 10 g de miere. Se beau 2 cani pe zi, din care una dimineata. Pentru astmul bronsic se recomanda consumul a 100 – 200ml de suc proaspat zilnic.
  16. Debilitate sexuala. Este un afrodisiac puternic, desi vine dupa usturoi. In acest caz, soiul alb este cel mai eficient.
  17. Infectii ale tractului urinar. Fa un decoct de ceapa (se fierbe pana lichidul scade la jumatate). Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se bea. Proprietatile antibacteriene ajuta prin a calma senzatia de arsura la urinare. In tratarea retentiei de urina, se folosesc cataplasme cu foile crude ale cepei aplicate pe partea de jos a pantecelui. Pentru tratarea prostatitei, litiazei urice, se foloseste tinctura de ceapa, obtinuta din ceapa zdrobita si aceeasi cantitate de alcool. Se lasa la macerat 10 zile, se filtreaza si se consuma cate o lingurita inainte de pranz si seara inainte de culcare. In prostatite, cura dureaza 10 zile pe luna, 20 de zile se face pauza, apoi se reia. Procedura dureaza 6 luni pe an.
  18. Ceapa se recomanda contra viermilor intestinali si ascitei. Se consuma în acest caz suc proaspat, o jumatate de paharel la o ceasca de lapte cald indulcit cu miere. Se iau cate 3 lingurite dimineata si seara. Pentru combaterea viermilor intestinali si ca diuretic, foloseste vin de ceapa pregatit din 300 g de ceapa rasa la jumatate de l de vin roșu. Se indulceste cu 100 g de miere si se consuma cate 2 lingurite pe zi.
  19. Litiaza biliara. Pentru tratarea litiazei biliare, se foloseste ulei in care s-a macerat ceapa. Un bulb mare taiat marunt la 4 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care se consuma 2-3 lingurite pe zi.
  20. Reumatism. Se prepara un decoct din 3 bulbi mari la un litru de apa. Se bea caldut cate o cana de ceai de ceapa dimineata si seara la culcare.
  21. Dureri de gat si articulare, degeraturi, furuncule – cataplasme cu ceapa coapta.
  22. Afte si ulceratii – se fac tamponari locale cu suc.
  23. Hemoroizi. In tratamentul hemoroizilor, se aplica cataplasme locale cu ceapa coapta. De asemenea, ceapa cu miere pentru hemoroizi se consuma intern, având efecte benefice în urma unui consum regulat.
  24. Dureri de dinti. In tratamentul durerilor de dinti, se foloseste un tampon mic imbibat cu suc ce se introduce in carie.
  25. Negi. In tratamentul negilor, se aplica dimineata si seara suc proaspat.
  26. Pistrui. Pentru combaterea pistruilor, se aplica local sucul cepei de 4 ori pe zi, timp de 7 zile.
  27. Contra tantarilor sau în caz de răceală, se aseaza o ceapă langa pat, taiata in doua.
  28. Tratează acneea.Calitățile antimicrobiene, antibacteriene și antiinflamatorii ale cepei pot face minuni pentru pielea ta. Este un antiseptic puternic care îți protejează pielea de bacteriile care cauzează acnee și alte infecții ale pielii. În acest scop, poți amesteca 1 lingură de suc sau extract de ceapă cu 1 lingură de ulei de măsline și aplică-l pe față. Lasă amestecul să acționeze 20 de minute și apoi spală-te. Pe lângă aplicarea locală, consumul regulat îți poate oferi rezultate miraculoase in cazul acneei. Pentru tratarea cicatricilor de acnee, poți folosi extractul sau poți căuta creme care au extract de ceapă ca unul dintre ingrediente.
  29. Pigmentarea pielii. Sucul este excelent pentru a scăpa de petele negre și de pigmentare. Varietatea bogată de fitonutrienți și antioxidanți din ceapă îți hrănesc pielea în timp ce elimină impuritățile pielii. Poți pregăti o mască de față cu ceapă amestecând cantități egale de suc și iaurt proaspăt. De asemenea, poți adăuga câteva picături din orice ulei esențial pentru o aromă plăcută. Masează-ți fața cu acest amestec, folosind mișcări circulare ușoare timp de 10 până la 15 minute. Acest lucru ar trebui făcut zilnic pentru cele mai bune rezultate.
Ceai de ceapa pentru raceala si gripa

Remedii naturiste cu ceapă – 3 rețete de vin cu ceapă

Vinul de ceapă are efect hipolipidemic, flavonoidele și compușii sulfurici din aceasta putând crește excreția colesterolului și a acizilor biliari, scăzând astfel nivelul colesterolului total.

Vin de ceapă I

Ingrediente: 300 g ceapă tocată mărunt, 100 g miere de albine lichidă, 600 ml vin alb cât mai vechi.

Mod de preparare: mierea şi ceapa se pun într-o sticlă cu gât larg peste care se toarnă vinul, se acoperă şi se lasă la macerat timp de 48 ore, după care se filtrează. Se iau câte 2-4 linguri pe zi, contra litiazei biliare. Luat cu regularitate ajută mai mult decât orice medicament.

Vin de ceapă II

Ingrediente: 200 g ceapă albă tăiată fin, 100 g miere de albine proaspătă, 700 g vin roșu.

Mod de preparare: ingredientele enumerate mai sus se pun în sticlă cu gura largă, se astupă bine şi se lasă la macerat 15 zile, după care se filtrează. Se iau în fiecare dimineaţă câte 3-4 linguri, înainte de masă cu 30 minute. Este un bun diuretic, influenţând contracţia vezicii şi deblocarea rinichilor.

Vin cu ceapă III

Ingrediente: 150 g ceapă tocată mărunt, 4 linguri cu miere de albine, vin alb superior.

Mod de preparare: ceapa, mierea şi vinul se pun în sticlă cu gura largă, se astupă bine, se lasă la macerat 10 zile, se filtrează apoi şi se completează cu vin alb până la un litru. Se iau 3 linguri pe zi, cu 30 minute înainte de masă, pentru stimularea poftei de mâncare.

Ceapa – Sfaturi de consum și contraindicații

Atunci cand o cumperi, alege-o pe cea bine conturata si cu coaja uscata. Evit-o pe cea care a inceput sa germineze, are semne de degradare sau coaja este decolorata.

Poate fi pastrata la temperatura camerei, dar e mai indicat sa fie tinuta intr-o zona bine ventilata, departe de lumina puternica, pentru a preveni cresterea radacinilor.

Nu o pune impreuna cu cartofii deoarece va absorbi umezeala si gazul de etilena din cartofi si va incepe sa putrezeasca.

Daca vrei sa nu mai lacrimezi atunci cand tai ceapă, curat-o intr-un jet de apa rece – sunt compusii de sulf care sunt eliberati in aer si irita ochii.

Chiar daca are multe beneficii pentru sanatate, ea este, de asemenea, foarte puternica. Ca in toate cazurile, aminteste-ti tot timpul sa o consumi cu moderatie.

Care pot fi efectele secundare ale consumului de ceapă?

  1. Scăderea drastică a nivelului zahărului din sânge. Consumul acesteia scade nivelul de zahar din sange, asa ca diabeticii ar trebui sa isi verifice glicemia inainte de a o consuma, deoarece le-ar putea scadea prea mult nivelul zaharului din sange.
  2. Arsuri gastrice. Deși este folosită în tratarea mai multor afecțiuni gastrointestinale, consumul în exces poate provoca iritații gastrice, vărsături, greață și arsuri. Dacă apar astfel de reacții adverse din cauza utilizării cepei, este recomandabil să diminuezi sau să eviți consumul.
  3. Iritarea pielii.Unii oameni pot prezenta iritații ale feței sau ale pielii și erupții cutanate la aplicarea sucului de ceapă pe piele. Așadar, este indicat să-l testați pe o zonă mică a pielii înainte de aplicare.
  4. Arsuri la stomac.Consumul necontrolat de ceapă poate duce la arsuri la stomac. Poate provoca efecte adverse persoanelor cu afecțiuni cardiace. Asistență medicală rapidă este necesară în astfel de situații. Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să limiteze cantitatea de ceapă consumată, deoarece adesea provoacă arsuri la stomac în aceste etape.
  5. Respirație urâtă. Ceapa lasă adesea o respirație urât mirositoare după consumare sau chiar a doua zi, datorită aromei sale puternice, care poate fi atribuită conținutului său ridicat de sulf.
  6. Tensiune arterială. Ceapa poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică. Astfel, cei care iau medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să fie precauți în consumul acestuia.
  7. Pot apărea efecte adverse datorită proprietății anticoagulante. Utilizarea cepei poate inhiba coagularea sângelui datorită proprietății sale anticoagulante. Suplimentarea cepei cu alte medicamente anticoagulante poate crește riscul de sângerare și vânătăi. Prin urmare, ar trebui să fim conștienți de acest efect secundar grav al consumului de ceapă.
  8. Sensibilitate crescută. Persoanele care sunt alergice la ceapă nu ar trebui să consume aspirină și ceapa împreună, deoarece aspirina crește sensibilitatea la ceapă.
  9. O cantitate de litiu crescut. Ceapa poate scădea capacitatea organismului de a scăpa de litiu. Prin urmare, este recomandat să consultați un medic înainte de a lua orice medicamente cu litiu în timp ce consumați ceapă.

Concluzii

Beneficiile pentru sănătate ale cepei sunt destul de impresionante. Aceste legume pline de nutrienți conțin compuși puternici care pot reduce riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Ceapa are proprietăți antibacteriene și promovează sănătatea digestivă, ceea ce poate îmbunătăți funcția imunitară. În plus, este versatilă și poate fi folosită pentru a spori aroma oricărui fel de mâncare savuroasă. Adăugă mai multă ceapă în dieta ta pentru că este o modalitate ușoară de a beneficia de ceea ce are de oferit pentru sănătatea ta generală. În plus, frunzele uscate care invelesc bulbii poseda proprietati tinctoriale. Acestea sunt folosite pentru a vopsi fibrele naturale in galben, portocaliu, bej si rosu-brun.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Ceapa ~ Remedii naturiste cu ceapă folosite in peste 20 de afectiuni”

  1. Avatar popovici sofia
    popovici sofia

    ceapa se poate consuma doar simpla sau se poate si linga felu doi in loc de salata?mai am o intrebare.pe mine ma arde pe stomac de la ceapa cum fac?pot consuma usturoi?am colesterol marit,,cheaguri de singe pe artere (am doua stenturi implantate),si singe ingrosat.dinaugust o tin doar cu medicamente.au zis medici ca alea trebuie luate toata viata.eu as fi vrut sa fiu fara medicamentedar vad ca nu se poate.

  2. Avatar Ioana
    Ioana

    Wow!!! De câteva proprietăţi ale cepei ştiam – dar aici chiar am (mai) aflat o groază!
    Ce tare-i aia cu „afrodisiac puternic” 🙂

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Si inca nu sunt toate, cred ca daca ar fi sa umblam din poarta-n poarta pe la tarani am putea scrie o carte doar cu leacurile cu ceapa pe care le mai stiu ei… Multumesc!

  3. Avatar miron
    miron

    nu prea o folosesc ca medicament,dar ca un ţăran sadea ce mă aflu,nu lipseşte de lângă brânză şi fasole!

  4. Avatar adina
    adina

    Super articolul…am aflat multe beneficii ale consumului de ceapa. Mulțumesc!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumesc si eu pentru interes! O seara minunata si o viata sanatoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *