Salata de telina cu diverse sosuri – retete cu telina cruda

salata de telina cu sos de iaurt si smantana

Daca nu mai stii ce sa gatesti in ultimul timp, iti sugerez aceste retete de salata de telina cu sos sau fara. In primul rand, iti recomand salata de telina datorita efectului benefic al consumului de telina, dar si a celorlalte ingrediente. Acestea sunt retete cu telina raw sau crude, care te vor ajuta sa iti intaresti organismul si care te vor face sa fii mai sanatos, daca le consumi in mod regulat.

Telina contine fibre alimentare si proteine, precum și multe vitamine și minerale esențiale. Telina are un continut ridicat de vitamina C și K, precum și diverse vitamine B, cum ar fi tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), și vitamina B6. Este bogata in calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc, asa ca salata cu telina este o optiune sanatoasa pe care trebuie sa o adaugi in dieta.

Salata de telina cu sos de iaurt si smântână

Ingrediente necesare pentru salata de telina cu sos:

  • 450 g ţelină,
  • 450 g sos de iaurt cu smântână,
  • 1 fir mare de praz,
  • 150 g hrişcă germinată,
  • 1 legătură de verdeţuri de sezon,
  • câteva frunze de creson,
  • 7 – 8 foi de salată verde.

Mod de preparare salata de telina:

In platou se presară hrişca germinată pe frunzele de salata verde. Se pune sosul amestecat cu ţelina rasă şi prazul tăiat ca fideaua. Se amesteca bine compozitia, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt. Salata de telina pregatita in acest fel se serveste de preferinta la pranz sau la cina.

salata de telina cu sos de iaurt si smantana

Salata de telina cu sos de muştar si pastă de măceşe

Aceasta salata de telina se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de sosul cu iaurt si smantana, care se înlocuieşte cu sos de muştar si cu pastă de măceşe. Sper ca am reusit sa iti trezesc interesul, mai ales ca este vorba de o reteta bogata in elemente nutritive.

Salata de telina cu urzici

Ingrediente pentru salata de telina cu urzici:

  • 350 g ţelină,
  • 150 g urzici,
  • 1 ceapă mare de apă,
  • 1-2 linguri cu ulei,
  • 1 lingură cu suc de cătină,
  • 1 legătură de tarhon cu fenicul,
  • o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de roşii,
  • 1 linguriţă cu pulbere de alge,
  • 1/2 linguriţă cu lăptişor de matcă,
  • 1 morcov ras,
  • 3-4 linguri cu fulgi de grâu germinat,
  • 1 linguriţă cu hrean ras fin.

Mod de preparare:

In salatiera presărată cu fulgii de grâu se pune ţelină rasă. Se pun urzicile fin mărunţite, ceapa tocată julien, pulberile, lăptişorul de matcă, sucul de cătină, uleiul, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi morcovul ras.

Salata de telina cu smântână

Se prepară ca la reţeta de mai sus. Se folosesc în principiu aceleaşi ingrediente, în afară de ulei şi suc de cătină, care se înlocuiesc cu 2-3 linguri cu smântână proaspătă. Ţelina poate şi ea fi înlocuită, fie cu varză albă, varză creaţă, varză roşie, varză de Bruxelles, gulioare, napi, etc.

Pastă de ţelină cu unt

Ingrediente:

  • 250 g ţelină,
  • 150 g unt,
  • 1 fir de praz,
  • 1 legătură de verdeţuri de sezon,
  • o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de gogoşari,
  • 1 linguriţă cu pulbere din plante aromatice şi condimentare,
  • 1 linguriţă cu pulbere de alge,
  • 1/2 linguriţă cu lăptişor de matcă sau 1 linguriţă cu pulbere de polen,
  • 10-15 măsline negre desărate
  • 1 linguriţă cu usturoi fin pisat.

Mod de preparare:

Telină marunţită fin odată cu prazul şi verdeţurile se amestecă cu pulberile, lăptişorul de matcă sau polenul, usturoiul, untul frecat spumă şi tărâţe cât cuprinde. Pasta sau salata de telina se întinde pe felii de pâine neagră sau se pune pe farfurie, apoi se decorează cu jumătăţi de măsline şi verdeţuri de sezon. Ţelina poate fi înlocuită cu gulioare, tapinambur sau napi.

Pastă de ţelină cu mere

Se prepară ca la reţeta de mai sus, folosind aceleaşi ingrediente, cu doar 125 g ţelină, completând cu 125 g mere rase. Usturoiul se înlocuieşte cu 1 lingură de miere de albine. Măslinele sunt înlocuite cu felioare de ardei. Merele mai pot fi înlocuite cu gutui.

Poftă bună!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *