Sobe teracota cu plita – proiect de fumuri la soba de teracota

Timp de citire estimat: 5 minute


proiect soba 3 randuri

Tind sa devin un fel de SEO (SupErOm) in ceea ce priveste abilitatile de a ma descurca in viata de la țară. Având deja bifat in CV cladit fantani cu piatra, zidarie, gresie si faianta, tamplarie, mecanica auto, electronica, IT (hardware si software), agricultura, pomicultura etc., am spus ca voi invata sa fac si sobe din teracota cu plita, Un domn mi-a cerut ajutorul in a repara un model din gama sobe teracota cu plita in 3 randuri.

La aceste sobe teracota cu plita, aici la mine in Ardeal li se spune șpor. Un șpor este o soba de teracota mica, cu plita. In cazul de fata soba e fara cuptor (ardelenii in spun ler).

Problema e ca domnul nu imi poate oferi o imagine a sobei actuale. Eu nu-i cunosc indemanarea si nu stiu ce nu e bine si ce e bine in ceea ce priveste fumurile din interiorul sobei lui.

Ca si sugestie, ii ofer asadar o schita de soba, un model de sobe teracota cu plita. Schita de mai jos se poate modifica usor pentru a pune un cuptor (ler, doba).

Daca urmezi pasii descrisi mai jos vei reusi sa afli cum sa iti faci singur sobe teracota cu plita

Ideea de baza la o soba cladită este ca fumul sa circule si sa fie tras de aerul din horn. Circulatia si tragerea fumului depind de cateva detalii. În imagine avem cadrul 1 si 2. În cadrul 1 am schitat soba frontal fata, iar in cadrul doi vazuta de deasupra.

schita model pentru sobe teracota cu plita
Click pe poză pentru a o mări!
Schita model soba cu plita
Schita realizata in Autocad de Inginer Alin George Torba – Altor Instal Solutions

Pornind de la cenusar, deasupra lui se va gasi sita pentru cenusa, ciurul prin care cade cenusa din focar in cenusar, dar si locul pe unde focul isi va trage oxigenul ce intretine arderea. Cu cat ciurul este mai mare cu atat focul este mai aprig. Cu cat gura la cenusar este mai mare si compartimentul sau la fel mai mare, cu atat focul va fi mai puternic. La un maxim in acest aspect exista dezavantajul ca lemnele sa se termine mai repede, asadar jarul imediat se face cenusa. Un ciur de 15/10 cm este suficient la soba din imagine.

Asezarea caramizilor in interior, astfel incat sa se ghideze fumul spre iesire (horn), se face cu dibacie si imaginatie. Trebuie sa vezi in timp ce asezi caramizile, cum va circula fumul. Recomand schema din cadrul 2. Unele detalii se pot modifica si tot bine va arde soba fara sa faci fum in casa. Acum sa va explic ce am desenat in cadrul 2.

Model de fumuri pentru sobe teracota cu plita

Urmareste traseul fumului cum ocoleste caramida 1. Apoi se opreste in caramida 3 si trece pe sub caramida 2, dupa care iese prin horn. Caramizile hasurate sunt cele care vor atinge plita, astfel fumul nu va putea trece decat pe unde i se face loc, adica traseul din imagine. Pentru a realiza traseul, groapa dintre caramida 1 si caramida 3 trebuie sa fie adanca de 3 caramizi, la fel si dupa caramida 3.

Spatiul de sub caramida 2, nu trebuie sa fie de o caramida ci de jumate de caramida. Asadar desenul pus in practica iti va dovedi ca vei zidi caramizile putin diferit decat le-am desenat eu. Ele vin asezate in zid de 3 randuri. Primul rand, o caramida intreaga la perete, o jumate in fata ei. Al doilea cu o jumate la perete, una intreaga in fata ei, iar la ultimul rand, caramizile 2 si 3 din cadrul 2 vor fi defapt o caramida intreaga (2 din cadran) apoi inca una intreaga (3 din cadran) iar in spatiul ramas mai pui o jumate sau cat iti incape.

Toata constructia se face cu pamant zolit (amestecat) cu nisip si apa. Reteta este relativ simpla, si recomand sa se respecte procesul,cantitatile se mai pot modifica si dupa cum arata materialul final.

Reteta de pamant zolit folosita pentru sobe teracota cu plita

Ai nevoie de pamant galben (lut galben), nisip fin (nu conteaza granulatia) si apa. Se pun in roaba 10 lopeti de pamant. Cu o unealta tip sapa se marunteste bine pamantul cu rabdare. Cu cat e mai maruntit cu atat se va lega mai bine si nu va crapa usor in timp. Se adauga apa si se amesteca bine pamantul. Cam 3 l de apa pentru inceput.

Dupa ce s-a dizolvat pamantul si s-a inmuiat, se pune nisipul prima data 4 lopeti, se amesteca, apoi cate o lopata de 3 ori. In final trebuie sa ai 10 lopeti de pamant si 7 de nisip. compozitia trebuie sa fie ca un tinci pregatit pentru tencuit. Adica nici prea moale nici prea tare.

Cand zidesti sau clădești sobe teracota cu plita nu lucrezi cu cancioc, mistrie sau alte obiecte, ci cu mana goala. Pui materialul intro galeata, iar in alta apa calduta. Inmoi mana in apa calda, apoi iei pamant zolit si incepi sa “finisezi” soba in interior dupa cum am spus mai sus.

SFATURI

  • Intre caramida 1 si perete, poti pune o lama de fier, lata cam de 3-4 cm, care sa cada jumatate pe caramida 1 si capatul celalalt sa fie incastrat imediat sub rama plitei, sa se aseze plita bine in acea zona.
  • La usa de la focar, pe margine de jur imprejur, pune pamant zolit pentru a fi sigur ca nu trage aer in plus decat prin ciurul de la cenusar. Intre plita si teracota la fel sa fie pus pamant zolit in cazul in care distanta nu e prea mare.
  • Daca ai goluri mari, in loc sa pui doar pamant zolit, pune putin pamant apoi bucati de tigla (de preferat tigla solz de peste) apoi acoperi cu pamant zolit si finisezi frumos.

Sper sa reusesti sa iti repari soba de teracota folosindu-te de informatiile de mai sus! Iti recomanda si Cartea sobarului si cosarului (PDF)


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

29 de răspunsuri la „Sobe teracota cu plita – proiect de fumuri la soba de teracota”

  1. Avatar Costynel
    Costynel

    Schema fumurilor este in forma de serpentina dar se tine cont de capacele de desfundare o schema o pot da dar nu o știu sa o pun in acest locaș .Sa faci o soba fie teracota,cărămidă ,metalică fumurile se fac la fel ținându-se seama de Curățarea lor prin capace de desfundare a fiecărui fum.Sa ii faci plinte pe ea te retragi dar fumurile comunica .Daca vreți sa Învățați sa faceți sobe trebuie sa urmati un sobar bun si sa va arate cum face.Eu am urmat un sobar bun si am învățat .Una e sa vezi schița si alta sa o executi corect.De aceea V-am dat id de mes sa va explic detaliat

  2. Avatar Bogdan Cristescu
    Bogdan Cristescu

    Cine doreste sa te contacteze poate se va lamuri mai mult. Eu personal nu prea am inteles ce nu se face asa si care e faza cu fumul nr 1 opus cu gaura hornului. Eu am prezentat o schema de soba cu plita pe care deja o am facuta. Dumneata spui ca nu e bine asa? Probabil sunt mai multe posibilitati de a finaliza o soba cu plita. Defapt asta am mai zis si eu mai sus, nu putem discuta decat pe cazuri anume. Fictiv sau din imaginatie putem sa ne tot dam cu parerea!

  3. Avatar Costynel
    Costynel

    Nu se face așa trebuie sa ți cont de poziția cosului si pui fumul Nr 1 opus cu cosul alta schema e cu câte fumuri vrei sa o faci si anume 3 fumuri are schița ei , cu 5 fumuri cu 7fumuri smd nu e aia schema e falsa așa trece fumurile dar cu o schema mai detaliata dau exemple gaura de la ieșirea din vatra e primul fum intrarea se face pe sus in fumul Nr 2 si așa 2 intra in 3 pe jos si urca si pleacă pe Cos in atmosfera pentru detali intra pe id TRIFU2009YES

  4. Avatar Alex
    Alex

    Buna Ziua,

    Sub primele caramizi ce vine pus , cu ce umplu spatiul gol de sub ele ??

    multumesc,
    Alex

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Domnule Alex, acea zona eu o consider o zona moarta pentru ca focul si fumul nu ajung sa incalzeasca bine nimic din ce ai pune acolo. Poti incepe zidirea de jos, daca ai un postament de beton calculat la numarul de placi de teracota pe lungime si latime (inclusiv colturile), iar la zona din dreptul cenusarului poti baga 1 sau 2 boltari de BCA si deasupra lor vii cu caramizi sau samota. Zona superioara a boltarilor de BCA ar trebui sa primeasca caldura de aceea de ce nu sa o pastrezi mai mult timp cu samota sau caramida.

      Te rog, daca lucrezi la o soba, incearca sa faci poze sa mi le trimiti. Daca vrei sa te ajut cel mai bine este sa stiu exact ce vrei sa faci tu.

      Eu mai sus am dat un exemplu de soba, dar el poate fi remodelat. Sper ca te-am lamurit!

  5. Avatar valentin ciobotaru
    valentin ciobotaru

    Buna ziua,
    Daca pot sa imi permit sinteti sobar cu experienta ca as avea si eu o soba de facut bineinteles contra cost.
    Puteti sa-mi dati si mie un raspuns sincer daca puteti si sinteti capabil pentru a o face pe placerea mea.
    Multumesc , cu respect Vali

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Domnule Vali, nu sunt sobar cu experienta si nici nu doresc sa fac sobe pentru altii. Pot insa sa va indrum cu informatii, daca va incumetati sa o faceti singur. Oricum, unde locuiti dvs sau mai bine spus unde in aceasta lume doriti sa va faceti soba de teracota?

  6. Avatar Enachescu Cornelia
    Enachescu Cornelia

    E util blogul DVS.
    Foarte bine ca oferiti informatii celor care au nevoie . Eu m-am mutat la sat, un sat de munte si doresc sa construiesc, renovez mai multe.. . Cum nu sunt mesteri sau sunt, dar mai tot timpul sunt in stare bahica aceste informatii sunt ca o gura de oxigen.
    Multumesc

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Si noi suntem multumiti cand cititorii nostri apreciaza. Avand in vedere ca nu mai locuim la oras, poate ar trebui sa oferim mai multe pentru cei ce traiesc la casa, la sat …

  7. Avatar Andrei Lesan
    Andrei Lesan

    Eu as recomanda sa va inregistrati gratuit pe forumul saconstruim.ro si veti avea de unde sa va inspirati in privinta sobelor.

  8. Avatar emilian
    emilian

    super ma intereseaza

  9. Avatar Cartiregale
    Cartiregale

    Va recomandam cartea SOBE SI SEMINEE de GERHARD WILD

    Puteti comanda aceasta carte de la Cartiregale
    Telefon: 0746407499
    Pret: 11 RON

    Cartea „Sobe si seminee“ din colectia „Poti face si singur“ de la editura Mast, ne arata cum ne putem construi singuri sobele si semineele de care avem nevoie, cu sugestii si indicatii foarte valoroase, care în practica sunt experimentate si verificate înmiit. Fiecare procedeu de lucru este aratat amanuntit, pas cu pas, si în paralel este explicat cu ajutorul textului si imaginilor.
    A realiza ceva de unul singur este un pasiune, care astazi a devenit o petrecere utila a timpului liber în cel mai serios sens al cuvântului. Cu ceva îndemânare si cu o îndrumare profesionala se obtin rezultate fascinante: la micile reparatii, la lucrarile de înfrumusetare si nu în ultimul rând la lucrarile de renovare si de reconstructie.
    si, a face de unul singur reprezinta un lucru care aduce placere si bucurie în cadrul propriei munci, ale carei rezultate se pot vedea si admira zi de zi, cu aceasta ocazie economisindu-se si bani, cu care se pot realiza alte dorinte îndelung nutrite si ne fac independenti de muncitorii meseriasi, pe care în unele situatii trebuie sa-i astepti în zadar saptamâni întregi.
    Magazine si piete specializate pentru constructori amatori si pentru materiale de constructii îi aprovizioneaza pe constructorii amatori cu toate uneltele si materialele de care acestia au nevoie. Totusi o unealta potrivita si entuziasmul singur nu ajung pentru o asemenea lucrare. Imperios necesare sunt o pregatire temeinica si cunostinte de specialitate pentru felul în care se realizeaza o lucrare si de ce trebuie sa se tina cont când acesta se executa.
    Cuprinsul cartii „Sobe si seminee“:
    Notiuni de specialitate de la A la Z
    Cosul este motorul sobei de teracota
    Soba de teracota construita corect
    Soba cu aer cald
    Soba combi
    semineul închis
    Soba de baza (clasica)
    semineul deschis
    Soba metalica
    A construi de unul singur- pentru fiecare tip de soba gradul exact de dificultate
    Proiectarea sobei
    Soba cu aer cald
    Soba combi
    Soba de baza (clasica)
    semineul închis
    Soba metalica
    Cosul deschis
    Reglementari legale
    Alcatuirea unei liste de materiale
    samota
    Placi de teracota
    Seturi de piese pentru constructie
    Placi de ceramica
    Lianti
    Materiale de izolare
    Lemnul – combustibilul viitorului
    Cele mai importante unelte
    Pregatirea terenului
    Alimentarea cu aer proaspat
    Constructia postamentului
    Racord la cosul sobei
    Instalarea placilor de teracota
    Suprafata sobei
    Constructii anexe de ordin secundar si arcade
    Constructia unei sobe cu aer cald
    Constructia unei sobe combi
    Constructia unei sobe de baza
    Constructia unui semineu închis
    Montajul unei sobe metalice

  10. Avatar draguta ilie
    draguta ilie

    Iti multumesc TARE MULT ptr.ajutor.Cred ca ma voi descurca.De nu(sa nu te superi),daca voi reusi cu vreo poza,o sa mai apelez la bunatatea-ti mare.Cu respect,indatorat,ILIE-ORADEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *