Viata in doi și suferințele cuplului modern

Timp de citire estimat: 2 minute


viata in doi suferintele cuplului modern

Viata in doi a demonstrat că atunci când o femeie vorbeste insistent despre “securitatea sa”, despre “camin” sau despre “copii” multi barbati bat în retragere. Inimile lor până atunci indragostite refuza cu încăpățânare să se angajeze definitiv la viata in doi.

relatiile de cuplu viata in doi

Frica de femei sau setea de independență a bărbaților să reprezinte motivatia esentiala a acestor rebeli ce nu accepta aliante… pe termen lung? Așa cum explica psihologii americani Sonia Rhodes și Marlin S.Potash, toți bărbații, dar în grade de intensitati diferite, intră în panică la ideea unui cuplu stabil, statuat prin casatorie, consolidat prin copii.

Prinsi între două “capcane” barbații sunt debusolați. Pe de-o parte sunt speriați, pe de altă parte sunt atrasi de femeile moderne, mai sigure pe ele și mai independente ca altădată. Altădată barbații și femeile aveau un rol bine definit, explica Christine Petri, psihoterapeut și secolog. Dar feminismul a depășit acest stadiu și de acum înainte femeile revendică o relatie “de la egal la egal” în sânul cuplului.

Viața in doi dincolo de replica sexului puternic?

De vreme ce căminul nu mai este acel dulce imperiu în care să se audă doar glasul bărbatului, unii preferă celibatul decât viața in doi. Pentru că astăzi femeile doresc să trăiască o relatie afectivă, dar fără constrângeri, în ciuda faptului că viața in doi presupune și așa ceva…

Altă dată o femeie care nu era satisfacută de soțul ei pe toate planurile, se resemna pentru că depindea material de el. Astăzi ele își doresc ca partenerul să le asigure, dincolo de securitatea socială, confort și satisfactii… sexuale chiar. Dar, cu cât sunt mai exigente, cu atât riscul deceptiei este mai mare. La rândul lor, barbații care au avut un eșec într-o relație anterioara, dacă nu au înțeles cauza rupturii cuplului, dobândesc riscul ca și tentativele lor viitoare de viața in doi, să fie sortite esecului.

“Trebuie știut, spune dr. Charles Gellman, că primele relatii se întipăresc foarte puternic în suflet și în minte. Ele vor marca adesea restul vieții. Apoi, s-a demonstrat că exista două perioade, copilariă și pubertatea, când se imprimă foarte puternic în subconștientul fiecăruia caracteristicile fizice și mentale ale obiectului iubirii. Toată viața se vor alege partenerii în funcție de această “amprentă mentală”. Și, cu cât aceasta este mai complexă, cu atât alegerea este mai greu de facut”.

“Pentru moment, barbații și femeile sunt defazați unii în raport cu ceilalti, concluzioneaza dr. Rhodes și dr.Potash. Femeile au câștigat autonomia, altădată punct forte doar al bărbaților, dar bărbații rămân novice în “arta intimității”. Tot psihologii speră ca această generație să fie ultima care are viața in doi marcată de suferințele cuplului modern.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Viata in doi și suferințele cuplului modern”

  1. Avatar raluxas
    raluxas

    dar poti capata libertate pe alte planuri

  2. Avatar anonimus
    anonimus

    Pai atunci cand te casatoresti ti s-a dus toata libertatea de care beneficiai inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *