Agnosticii şi agonisticii

Timp de citire estimat: 2 minute


agnostici (grec. αγνωστος- incognoscibil)

Sectă sau subsectă creştină din sec. V, derivată din mişcarea lui Donatus, deseori confundată cu agonisticii din aceeaşi epocă; doctrina, destul de confuză, constă mai ales în refuzul de a cunoaşte pe Dumnezeu pe vreuna din căile imaginaţiei şi, implicit, în opoziţia faţă de antropomorfizarea lui Dumnezeu.

Secta nu trebuie însă confundată cu agnosticismul, care este o doctrină filosofică modernă (numele ei, pus în circulaţie de Th. H. Huxley în 1869), negând cognoscibilitatea lumii obiective.

Agnosticismul religios este si el o atitudine modernă, dar cu rădăcini în filosofia antică, în special în cea greacă, negând capacitatea umană de a cunoaşte şi a descrie divinitatea; de exemplu, numeroşi teologi l-au considerat pe Albert Einstein, un om în felul său religios, drept un agnostic.

agonistici (lat. agonistici, grec. αγωντστικος – capabil de luptă)

Sectă creştină  cu tendinţe democratice, formată în Africa romană (pe teritoriul Algeriei actuale), în sec. IV–V, înglobând mai ales populaţia rurală şi reprezentând aripa radicală a donatişti!or.

Adepţii erau numiţi şi circumcelliones (cei rătăcind în jurul cuştilor), spre a se sugera pasiunea lor pentru martirajul în arena cu lei; în practica principală a agonisticilor intra asceza şi vocaţia martiriului de bunăvoie.

Sub raport doctrinar, era o sectă protestatară cu nuanţe sociale şi anticatolică; agonisticii îi atacau pe clericii Bisericii oficiale romane, dărâmând biserici şi clădiri eclesiastice, şi considerau trădătoare a credinţei creştine Biserica Romei.

În 347, agonisticii au organizat o rezistenţă militară împotriva funcţionarilor imperiali, trimişi să facă ordine şi să lichideze opoziţia religioasă africană. Secta şi-a continuat un timp existenţa şi după cucerirea provinciilor africane, în sec. V, de către vandali.

J. P. Brisson, Autonomisme et christianisme dans l’Afrique romaine. Paris, 1958


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Agnosticii şi agonisticii”

  1. Avatar simona
    simona

    eu as fi fost de partea agonisticilor, numai ca as fi daramat mai multe biserici, nu numai pe cele catolice. ma uit la mine in oras cate biserici se ridica, cati bani intra intr-o biserica, si cat de urate sunt azilele de batrani si orfelinatele! spitalul nu mai zic, arata ca o toaleta publica. in loc de 3 biserici pe o raza de 1 km mai bine s-ar ridica un orfelinat sau un camin pentru oamenii strazii.

  2. Avatar Bergmansafe
    Bergmansafe

    De secta asta nu am mai auzit pana acum!

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Auzi acum 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *