Berbec – simbol al bogatiei in mitologia la români

Timp de citire estimat: 2 minute


berbec mitologia la romani

La români berbecul este considerat sacru. E prezentat ca având patru coarne, în vârf cu pietre prețioase, care noaptea luminează întreaga lume, pentru ca ciobanul să-și poată vedea oile. Funcția de berbec este de a conduce turma și de a o feri de mare și de delfin. E simbolul bogăției și prosperității turmei.

Se pare că în România a existat încă din neolitic un cult al berbecului. La daci un berbec era folosit ca simbol al jertfei aduse zeilor familiei și strămoșilor. Mai târziu, a fost jertfit în timpul epidemiilor de ciumă și holeră. La înmormântări se dăruiește unui om sărac un berbec ca dar funerar.

berbecul-mitologia-la-romani

Pielea de berbec este utilizată în ritualul inițierii sau este folosita la pregtirea unor instrumente – tobe, zuruitori ce vor fi folosite in diverse ritualuri.

Pentru mult timp, berbecul a fost considerat un simbol al determinarii, actiunii, initiativei. Daca ne gandim bine, intalnim semnul berbec si in zodiac. El este primul semn al zodiacului, fiind astfel un simbol al autoritatii. Ca prim semn al zodiacului, este de asemenea si un simbol al impetuozitatii, reinoirii, virilitatii.

Mai multe semnificatii simbolice – berbec

  • putere,
  • vigoare,
  • conduce,
  • energie,
  • virilitate,
  • protectie,
  • curaj

Daca este sa observam in mitologie, putem observa cum a fost asociat de-a lungul timpului cu mai multi zei.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Berbec – simbol al bogatiei in mitologia la români”

  1. Avatar Stefan
    Stefan

    Berbecul nu este un animal sfant doar pentru romani, in foarte multe culturi, acesta este si simbolul Zeului Soarelui. Acesta apare si in cazul a doua zei egiptiene si anume Amon-Ra si Khnemu-Ra, ambii zei sunt descrisi ca avand cap de berbec.

    Cum ai precizat si tu, acesta era simbolul jertfei la romani, in foarte multe cazuri, credeau ca le scapa de boli sau vraji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *