Ce este lumina? Paradoxul undelor şi al particulelor

Timp de citire estimat: 2 minute


Ce este lumina? Paradoxul undelor şi al particulelor

Înţelesul este un paradox continuu care de cele mai multe ori stă la baza tuturor manifestărilor noastre. Dacă acţiunile noastre nu ar fi anticipate de înţelesul nostru, lumea noastră ar fi o acumulare de neînţelesuri.

Totuşi, dincolo de aliura filozofică a acestei idei, practic suntem blocaţi în momentul în care observăm, analizăm, cunoaştem, descoperim, folosim şi construim. Suntem în spatele ecranului după care ne facem de cap devinind lumea.

Putem noi oare oferi un înţeles lumii ce nu o observăm? Paradoxal, nu! Observatorii pot vorbi despre ceea ce observă, noi nu putem spune nimic despre ceea ce nu observăm.

Niels Bohr, un fizician renumit, contemporan cu Einstein, spunea că problema noastră referitoare la necunoscut este că punem mereu greşit întrebare. Practic, de asta nu avem un răspuns pentru că punem greşit întrebarea. Aceste întrebări nu ar trebui să fie pronunţate. Pur şi simplu trebuie să reconstruim întrebarea!

Să luăm un exemplu: paradoxul undelor şi a particulelor. În primă fază, orice moleculă, particulă, se comportă ca o undă, asta atunci când ea circulă, dar apoi, în interacţiunea cu alte particule sau molecule, structuri, ea se comportă precum o particulă. Este un paradox pornit de la observarea fotonilor. Totul în jurul nostru este un cumul de unde, dar observându-le, apropiindu-ne “ochii” de aceste unde, noi descoperim particule, o întreagă acţiune de “obiecte”.

Intentistatea luminii scade direct proporţional cu distanţa dintre observator şi sursă.
Intentistatea luminii scade direct proporţional cu distanţa dintre observator şi sursă.

Paradoxal, există o întrebare : fotonul este particulă sau undă? De exemplu, într-un televizor cu tub, fotonul circulă precum o undă (apare şi dispare conform unui patern), pe ecran, lumina este un cumul de particule. Cum este posibil?

Răspunsul vine din întrebarea ce este fotonul!? Noi punem această întrebare, şi nu doar aceasta, din poziţia dintre cele două momente de observaţie. Încercăm să răspundem la ce este acel lucru între aceste momente, dar ne referim totuşi la cele două momente de observaţie.

Practic pentru a răspunde la o întrebare ce crezi că nu are răspuns, secretul este să pui întrebarea corect, anume dintr-un punct al poziţiei tale de observator. Cu alte cuvinte, dintre două variante, ambele sunt posibile atâta timp cât ambele pot fi observate.

Rămâne totuşi o problemă. Ceea ce nu observăm, există sau nu există? Dacă e să aplic ce am spus mai sus, nu am decât să aleg un răspuns şi să îl validez prin poziţia mea de observator. Şi teoria ar suna astfel: totul există atâta timp cât eu observ totul.

Putem noi oare observa totul sau observăm doar aspecte din această lume?

Profesorul Russell Stannard vorbind despre paradoxul luminii:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Ce este lumina? Paradoxul undelor şi al particulelor”

  1. Avatar Gheorghe Adrian
    Gheorghe Adrian

    Lumina=fotonul este o structura dinamica similara motorului electric liniar, in care forta electromagnetica propulsoare este la echilibru cu forta de inertie. Asta face ca translatia luminii este uniform rectilinie. Structura dinamica a luminii formata dintr-o succesiune de curenti eterici alternativi si transversali (perpendiculari) la directia de translatie, explica foarte simplu dualismul unda-corpuscul, lipsa retro-radiatiei, sinfazarea campului electric cu cel magnetic in sanul luminii, nasterea particulelor elementare din fotoni si a fotonilor din particulele elementare. Lumina=fotonul este un relief electromagnetic care luneca hidrodinamic prin spatiul fizic materializat de eterul cosmic, cu viteza luminii c. Mecanismul undelor intelese ca vibratie, ca miscare oscilatorie a punctelor materiale ale mediului, de o parte si de cealalta a pozitiei de echilibru, nu poate functiona in vid. Deoarece vidul nu are densitate masica, nu are inertie nu are coeziune, nu are elasticitate si nu exista posibilitatea transformarii succesive a unei forme de energie in alta, asa cum cere mecanismul undelor. Vibratia electromagnetica produsa de fotoni apare doar la interactiunea fotonilor cu substanta, cand prin efectele inductiei electromagnetice sunt puse in vibratie sarcinile electrice din sanul substantei. Aceste efecte fac ca lumina sa apara ca vibratie electromagnetica. Situatia este asemanatoare cu cazul unui disc de pikup care fiind in rotatie pune in vibratie acul dozei fara ca pe disc sa existe vre-o vibratie. Pe disc exista doar un relief, care fiind in translatie odata cu rotatia discului, genereaza vibratia acului dozei.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Foarte bine punctat. O explicatie buna ce ajuta si pe cei de pe TPU ce pun intrebarea “Ce este Lumina?”
      Totusi fotonul nu este lumina! Lumina este de fapt intreg mecanismul, este un cadru final al tuturor aspectelor concludente.

  2. Avatar Gheorghe Adrian
    Gheorghe Adrian

    La fel puterea electromagnetica Pemg=Ufv*If=Pmc=Fif*Vfv din fiecare unda este egala cu puterea mecanica. In care Pemg este puterea electromagnetica a unei semiunde, Uf este tensiune fotonului in vid. Pmc este puterea mecanica a unei semiunde a fotonului in vid, Vlv este viteza luminii in vid egala cu c.

  3. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Asta e Cristi pe care il stiam eu:)) Imi lipseau genul asta de articole!!

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Sincer, abordarea ştiinţei din unghiul acesta, mă unge pe suflet. Mă bucur că îţi convin subiectele de genul acesta

    2. Avatar Gheorghe Adrian
      Gheorghe Adrian

      Lumina este transport (translatie) de substanta, de structura dinamica asemanatoare motorului electric liniar, in care se gaseste la nivelul fiecarei unde ca forta electromagnetica propulsoare este egala (la echilibru) cu forta de inertie. Femg=Bf*If*Lf=Fif=Mlu*Alu. Bf este inductia magnetica a fotonului, If este curentul din fiecare semiund a fotonului, Lf este lungimea curentukui fotonic pe care actioneaza forta electromagnetica Femg, Fif este forta de inertie a unei singure unde a fotonului, Mlu este masa unei lungimi de unda a fotonului si este egala cu fractiunea k din masa electronului Mlu=Me/k, Alu este accleratia unei lungimii de unda de la repaus la viteza luminii in vid =c.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *