Constructii PVC vs Tamplarie din Lemn si Termopane din Aluminiu

Timp de citire estimat: 3 minute


Tamplarie din lemn

Iata ce trebuie sa stii atunci cand alegi o tamplarie din lemn, aluminiu sau PVC:

Tipurile de ferestre pot varia in functie de durabilitate, aspect, eficienta, protectie, costuri initiale de cumparare si instalare, caracteristici de venitilare. Pentru o comparatie reusita, trebuie sa decidem care sunt caracteristicile care sunt cele mai importanate si avantajele pe care dorim sa le obtinem. Deoarece este dificil sa determini diferentele dintre tipurile de ferestre printr-o simpla inspectie vizuala, este important sa colectezi informatii referitoare la caracteristicile si avantajele oferite de fiecare tip.

Clasifica si prioriteaza care sunt caracteristicile principale cele mai importante. Ascpectul, costul, intretinerea si protectia pe care o ofera, aceste sunt categoriile principale. Determina ceea ce vrei in fiecare categorie si vezi la care poti sa faci vreun compromis. De exemplu, in cazul in care aspectul este mai important pentru tine decat accesibilitatea, atunci ferestrele din lemn ar putea fi cea mai buna optiune.

Constructii PVC

Tamplarie pvc

Utilizarea tamplariei din lemn este mascata de pretul scazut ale constructiilor din PVC: geamuri, usi, pereti falsi si alte constructii practice. Aparent un material durabil, PVC-ul este un plastic, un polimer, un produs obtinut chimic cu un grad scazut de biodegradare. Tehnologia de imbinare si prindere a profilelor PVC este una destul de complexa.

Sursa foto: Salamander

Cu asa multa durabilitate si costuri scazute de productie, utilizarea acestui material nu contine nici un aspect artistic, mestesugaresc. Frumosul PVC nu exista. Probabil cand banii nu vor mai fi o problema, oamenii vor renunta la plastic si vor reveni la materialele naturale. Cu toate acestea, ferestrele PVC sunt usor de ingrijit si ofera o foarte buna izolatie termica.

Tamplarie din lemn

Daca ai la tine acasa ferestre si usi din lemn, poti cand le privesti, sa spui de unde vin? Lemnul, a fost un copac! Taiat, transportat din padure la atelier, apoi sectionat si preparat pentru tine, clientul! Mestesugul manual, nu cel industrial a promovat tamplaria din lemn! Industrializarea tamplariei din lemn a dus la degradarea aspectuala, la scaderea durabilitatii si cresterea ieftinelii (paradoxal)! Lemnul este frumos! Bine ca nu exista mese si scaune din PVC, ca astfel nu ar mai exista tamplari!

Termopane din Aliminiu

Diversitatea conceptului termopane merge clar pe doua nise social-culturale ca si clientela tinta: clasa superioara si clasa inferioara. Unii au bani de PVC altii de aluminiu! Cu un efort, cred ca oricine isi poate lua aluminiu, dar chiar nu aici vroiam sa ajung!

Tamplaria din aluminiu este durabila, destul de accesibila, ofera confort termic, nu necesita ingrijiri suplimentare si daca vrei, il poti picta. Un alt plus al tamplariei de aluminiu este acela ca poate fi reciclat.

Tamplarie PVC, aluminiu sau lemn?

Te intreb, caci am o curiozitate obscura, daca ar fi sa promovezi un material, doar unul, dintre plastic (PVC facut de om – chimic), lemn (produs de natura – natural) sau aluminiu (extras din natura si preparat de om – seminatural sau semichimic) tu ce ai alege?

Eu? Iti spun sincer, lemnul e frumos, natura e frumoasa, iubesc natura, iubesc lemnul! De ce? Pentru ca lemnul produs de natura este ca si natura un mijloc de a trai, de a pune in valoare interiorul sa traiasca bine in exterior. Nevoia unui om porneste intai din sine, apoi ea devine un firesc eligibil, observabil si de altii. Orice din lemn pot face sa arate cum vreau… Exemplu: banca de la scoala unde am stat din clasa a 5 a pana in a 8 a … daca nu era din lemn, ea nu avea atatea “amintiri” pe ea! Asa e lemnul, poate sa pastreze amintiri si sa le “arate” in timp!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Constructii PVC vs Tamplarie din Lemn si Termopane din Aluminiu”

  1. Si mie tot cele din lemn imi plac foarte mult, te face sa te simiti acasa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *