Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare

Timp de citire estimat: 6 minute


Smochin cu smochine coapte si verzi cultivarea smochinului

Cultivarea smochinului (in latina Ficus Carica) în Romania se practică de foarte mult timp, fiind introdus de greci și romani mai întâi în zona Dobrogei. Smochinul a rămas din păcate până astăzi o plantă cultivată doar de amatorii de plante exotice sau admiratori. Ca exemplare izolate, plantarea smochinului este întâlnită în unele grădini de pe lângă casă în unele localități din Dobrogea, sudul Olteniei, Banat și chiar în nord-vestul Translivaniei. Cultivarea smochinului este foarte usor de realizat, de asta iti sugerez sa incerci!

“Gradina Cu Smochini ” din Paulesti, judetul Prahova produce smochini la ghiveci, diferite soiuri romanesti rezistente la ger. Site-ul de unde poti comanda smochini pe rod cu fructe mov, verzi, maro sau galbene, smochini pitici de ghiveci sau smochini pentru dulceata este smochini.com iar pagina lor de Facebook este: Gradina cu smochini.

Smochinul se cultiva fie ca tufă, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul să  rodească din anul 2 de la plantare. Cu toate acestea, prima recoltă eficientă se obține de-abia la 4-5 ani. În condițiile de climă ale țării noastre, smochinul cultivat în Romania ne oferă 2 recolte pe an. O recolta apare în primăvară-vară (iunie-iulie) și alta în toamnă (septembrie-octombrie).

Prima recoltă se obține spre vârful tulpinilor din anul precedent, iar cea de-a doua pe lăstarii în creștere. Smochinele se obțin atât de pe lăstarii scurți (2-10 cm) și mijlocii (15-20 cm), cât și de pe cei lungi (30-45 cm). De-a lungul unui lăstar, fructele apar de jos în sus și secoc în aceeași ordine.

La cultivarea smochinului, in toamnele mai scurte, ultimele fructe de pe lăstari nu ajung la maturitate, însă iernează în stadiul în care se află la smochinii protejați și se vor dezvolta la recolta din primăvara următoare, care de obicei este mai mică decât cea din toamnă.

Cultivarea smochinului aduce fructe de smochin proaspete și pline de surprize

La unele tipuri de smochin se obțin fructe în permanență, din iulie până în octombrie.

Dacă în cursul iernii smochinului îi degeră toată partea aeriană, în primăvara următoare apar lăstari din buturugă. Acestia dau o recoltă mare de fructe în toamna aceluiași an, deci se pierde recolta de primăvară.

La smochin nu are loc o cădere fiziologică a fructelor.

Smochinele se formează la subsuoara frunzelor. Deoarece aceste fructe apar pe toată lungimea creșterilor anuale, pe măsură ce acestea cresc în lungime, lăstarii nu se ciupesc iar ramurile anuale nu se scurtează. De altfel, toate organele smochinului – rădăcini, tulpini, lăstari, frunze crude – conțin latex – un lichid lăptos ce curge din țesuturi când sunt rănite.

Smochinele proaspete conțin 10 – 25 % zaharuri, vitamine, săruri minerale și alte substanțe importante pentru organismul nostru. Ele se consumă fie în stare proaspătă, caz în care sunt extraordinar de delicioase și dulci, sau uscate. Smochinele se pot folosi și pentru dulceață sau în prepararea prăjiturilor.

Smochinii nu au nevoie de polenizatori deoarece fructele lor se formează prin partenocarpie – fără fecundare. Din acest motiv, cultivarea smochinului nu este atat de complicata. Singura problema la noi in tara este clima. De aceea, smochinul trebuie protejat in timpul iernii cu mare atentie.

Cultivarea Smochinului – Înmulțire, plantare, îngrijire

Un smochin trăiește 50 – 80 de ani. Este o plantă de climat dulce, mediteranean. Se pare că s-a acomodat destul de bine în zonele sudice ale țării noastre, unde pe alocuri rezistă peste iarnă și fără a fi protejat. Smochinul cere căldură multă în cursul vegetației, rezistă la secetă, însă nu se supără dacă este udat. Are nevoie de multă lumină. Pe timp de iarnă dacă temperatura scade sub -20 de grade, poate degera în întregime, de aceea este indicat să fie protejat, in special daca nu este suficient de bine dezvoltat.

Cand se inmulteste si cand se planteaza smochinul?

De înmulțit, smochinul se înmulțește destul de simplu, prin butașire sau prin despărțirea tulpinilor tinere înrădăcinate care cresc la periferia tufei. Inmultirea smochinului prin drajoni are avantajul că acestia se prind foarte bine la plantare și cresterea smochinului este viguroasa încă din primul an.

smochine

Inmultirea smochinului prin butasire poate fi facuta de primavara dupa ce intra in vegetatie pana toamna tarziu. Butasii se pot planta direct in ghivece cu pamant.

În primii ani, se lasă 3-5 tulpini anuale cărora li se scurtează vârful pentru a se ramifica. Pe măsură ce plantele cresc, numărul tulpinilor se dezvoltă până la 8 – 10.

Plantarea smochinului afara se face primavara dupa ce a trecut pericolul de inghet. Cultivarea smochinului in gradina necesita putina cercetare a locului in care acesta se doreste a fi plantat.

Protejarea și îngrijirea smochinului in gradina peste iarnă

Dacă plantele sunt crescute ca și tufă, toamna târziu, în noiembrie, înainte de căderea zăpezii, tulpinile se apleacă cu grijă. Se fixeaza sub niște șipci prinse în țăruși, cât mai aproape de nivelul solului. Apoi se acoperă cu un strat de 15-20 cm pământ. Mai bine, se poate folosi folie de plastic ale cărei margini se acoperă cu pământ.

Smochinii cu trunchi și chiar cei sub formă de tufă se pot acoperi și în poziție naturală. Învelirea cu tulpini de porumb depănușate, cu tulpini de floarea-soarelui sau cu paie poate da rezultate bune dacă se iau măsuri de prevenire a atacului șoarecilor. Acestia își găsesc un bun adăpost peste iarnă în materialele utilizate la învelirea smochinului și rod astfel scoarța smochinului.

Când smochinul se îngroapă, se dezgroapă sau se învelește, se va lucra cu mare atenție pentru a nu distruge fructele mici situate spre vârfurile tulpinilor și ramurilor care nu s-au copt în toamnă.

Cultivarea smochinului în general cere puține îngrijiri – lucrarea solului, îngrășarea acestuia și udarea pe timp de secetă. Cultivarea smochinului nu necesită tăieri de fructificare și nici normarea producției, ci numai răritul lăstarilor și tulpinilor de prisos.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

49 de răspunsuri la „Cultivarea smochinului în Romania – inmultire, plantare si protejare”

  1. Avatar Jeliu Ramona
    Jeliu Ramona

    Buna, am primit un smochin la ghiveci, de cca 5 luni de zile. De 1,5luni este apatic, cu frunzele lăsate, nu f verzi…. Parca începe sa se ofileasca și nu știu ce nu fac bine. Il ud la 2 zile, în funcție de starea solului, sta la geam lângă un perete, este cald, dar mai bat puțin și curenții…
    Mulțumesc

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna, Ramona. Cat de mare este ghiveciul? Am avut si eu o problema asemanatoare si m-am decis sa-i mut. Mi-am cumparat niste galeti de 20 l, le-am facut gauri pe fund si am decis sa le folosesc ca si ghivece.. Am facut un amestec de pamant si am pus in galeti, iar smochinii i-am mutat in pamantul nou fara sa-i scot din pamantul lor. Acum, dupa vreo 3 saptamani de la mutare si-au revenit, unul chiar a inceput sa faca mici smochine.

      E posibil ca si pamantul in care se afla sa nu-i fie pe plac.

  2. Eu am luat doi smochini (lastari) de la Eforie si i-am plantat in ghiveci, dar vad ca dupa doua saptamani au tulpinile moi, iar frunzele s-au uscat. Nu stiu daca sa sper ca in primavera voi putea sa-i plantez in gradina.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna, Alina. Daca incep sa dea frunzulite noi, o sa ii poti planta. In mod normal, lastarii se prind destul de usor, insa sunt si cazuri in care nu se prind. Vezi sa aiba apa suficienta. In momentul in care vrei sa inmultesti o planta/un copacel, are nevoie de multa apa pentru a-l sustine. Daca nu ti se prind smochinii, mai incerci o data. Frunzele vechi se usuca, este normal. Lasa-i si o sa vezi. Ti-am zis, daca apar frunzulite noi (in general varful se dezvolta primul), inseamna ca s-au prins.

  3. Cum pot sa butasesc smochin? În pământ sau apa?

    1. Avatar Jorjette C

      Metoda de inmultire a smochinului prin butasire este una foarte simpla si da rezultate. Eu de fiecare data am pus crenguta de smochin direct in pamant si s-a prins. Important este sa fie indeplinite toate conditiile necesare – apa, caldura, lumina si sol fertil.

      Din fericire smochinul nu este pretentios si se prinde destul de repede. Spor la prins!!

  4. În București am smochini de circa 4 metri înălțime dar am reușit să aduc unul și la Slanic prahova și acum, în al treilea an a avut zeci de smochine numai că vreo 60 au rămas pe crengi că nu s-au copt, Am să-l învelesc peste iarnă și sper că la primăvară să fie ca nou.

  5. Avatar Gabriel

    Am citit si respectat toate sfaturile privind protejarea pe timp de iarna.
    Am protejat planta probabil mai mult decat trebuia!
    Primavara am avut o mare surpriza,se uscase ,mai bine zis cred ca atat de
    bine l-am legat si cred ca s-a sufocat,nu a avut pic se aer.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Cel mai probabil l-ati sufocat. Sper insa ca a dat din nou, de jos, asa se intampla in cazul smochinului, de cele mai multe ori. Ceea ce am observat din experienta proprie, e mai bine sa fie mutat afara cand e ceva mai marisor, nu foarte mic.

  6. Avatar Valentin

    Ma intereseaza mai multe despre smochini. Daca aveti cunostinte despre aceasta, astept cu nerabdare.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Ar fi mult mai simplu daca pui intrebari. Adica se pot spune atat de multe despre smochini incat nu va spune nimeni nimic!

  7. Avatar Dragos
    Dragos

    Nu stiu daca smochinul meu a iesit bine din iarna. Nu are frunze inca , sint multi muguri mai sper…A fost invelit are 2 lastari principali dar nu am facut la baza nici un musuroi ma gindesc sa nu fi inghetat radacina. Cind infrunzesc smochinii? E plantat linga bucuresti.
    Multumesc Dragos

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Daca sunt muguri, inseamna ca nu este nici o problema. Nici al nostru nu are inca frunze (nu e chiar asa de mare), insa am vazut ca incepe sa intre in vegetatie. Poti incepe sa-l inmultesti, e numai bine acum. Poti sa vezi daca nu are jos puiuti.

      Avem si noi 3 puiuti luati din gradina botanica de la Iasi si au frunze deja, insa peste iarna i-am tinut intr-un spatiu protejat.

      1. Avatar Nicolae
        Nicolae

        Eu am unul de doi metri si ceva si nu l-am acoperit niciodata iarna. Stau in Bucuresti si clima este ceva mai blanda. S-au spart deja mugurii si incep sa iasa frunzele. Cei mici , de anul trecut , care au fost protejati,au frunze destul de maricele. Se pot inmulti acum prin butasire dar si mai tarziu fara probleme. Se pot taia toate varfurile si se va indesi si mai tare.
        Numai bine !

  8. Avatar nelu toma
    nelu toma

    eu sant ancepator si nici nu stiu inca denumirile la inmultirea smochinilor : puteti sa-mi trimiteti foto sau o explicatie mai amanuntita?

    1. Avatar Nicolae
      Nicolae

      Smochinul se obtine foarte usor din seminte,butasire (taierea si inradacinarea unor ramuri de la un smochin matur) si marcotare (despartirea unor lastari inradacinati,formati la baza plantei mama).

  9. Cand ati spus “La unele tipuri de smochin se obțin fructe în permanență, din iulie până în octombrie” despre ce soi este vorba?Multumesc anticipat!

    1. Avatar Nicolae
      Nicolae

      In general toti smochinii au fructificare continua (in regiunile calde), dar la noi nu prea e posibil datorita climei. Cea mai buna este cea mediteraneana unde au si caldura si umezeala.

  10. Pentru inmultire am folosit marcotajul. As vrea sa stiu cand sa-l plantez, toamna sau primavara?

    1. Avatar Jorjette C

      Daca va referiti la momentul in care este indicat sa-l plantati afara, atunci raspunsul este primavara. In timpul iernii, smochinul este prea sensibil ca sa reziste afara, mai ales daca de-abia anul acesta l-ati inmultit. Si noi am prins 3 smochini, sunt foarte mici si iarna aceasta o sa-i tin in casa in ghivechi, iar la primavara o sa-i transplantez afara.

      Tot prin marcotaj i-am înmulțit și noi.

      Numai bine!

      1. Avatar Nicolae
        Nicolae

        Eu am obtinut trei smochini in vara anului trecut (doi prin butasire si unul din samanta). Toamna aveau cca. 40-50 cm. I-am acoperit pentru iarna si au supravietuit fara probleme.

      2. Avatar Jorjette C
        Jorjette C

        Multumim foarte mult pentru sfaturi!! Asa este, smochinul creste foarte repede, in special daca are tot ce ii trebuie, si se inmulteste foarte usor.

        Toate cele bune si sa aveti cat mai multe smochine!

      3. Avatar Nicolae
        Nicolae

        Multumesc la fel !
        Nimai bine !

      4. Avatar Nicolae
        Nicolae

        Ma scuzati pentru greseala.
        Numai bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *