Timp de citire estimat: 6 minute
Conținutul prezentului articol este disponibil pe pagina lui principală.
Descoperă mai jos comentariile distribuite pe mai multe pagini:
Buna, am primit un smochin la ghiveci, de cca 5 luni de zile. De 1,5luni este apatic, cu frunzele lăsate, nu f verzi…. Parca începe sa se ofileasca și nu știu ce nu fac bine. Il ud la 2 zile, în funcție de starea solului, sta la geam lângă un perete, este cald, dar mai bat puțin și curenții…
Mulțumesc
Buna, Ramona. Cat de mare este ghiveciul? Am avut si eu o problema asemanatoare si m-am decis sa-i mut. Mi-am cumparat niste galeti de 20 l, le-am facut gauri pe fund si am decis sa le folosesc ca si ghivece.. Am facut un amestec de pamant si am pus in galeti, iar smochinii i-am mutat in pamantul nou fara sa-i scot din pamantul lor. Acum, dupa vreo 3 saptamani de la mutare si-au revenit, unul chiar a inceput sa faca mici smochine.
E posibil ca si pamantul in care se afla sa nu-i fie pe plac.
Eu am luat doi smochini (lastari) de la Eforie si i-am plantat in ghiveci, dar vad ca dupa doua saptamani au tulpinile moi, iar frunzele s-au uscat. Nu stiu daca sa sper ca in primavera voi putea sa-i plantez in gradina.
Buna, Alina. Daca incep sa dea frunzulite noi, o sa ii poti planta. In mod normal, lastarii se prind destul de usor, insa sunt si cazuri in care nu se prind. Vezi sa aiba apa suficienta. In momentul in care vrei sa inmultesti o planta/un copacel, are nevoie de multa apa pentru a-l sustine. Daca nu ti se prind smochinii, mai incerci o data. Frunzele vechi se usuca, este normal. Lasa-i si o sa vezi. Ti-am zis, daca apar frunzulite noi (in general varful se dezvolta primul), inseamna ca s-au prins.
Cum pot sa butasesc smochin? În pământ sau apa?
Metoda de inmultire a smochinului prin butasire este una foarte simpla si da rezultate. Eu de fiecare data am pus crenguta de smochin direct in pamant si s-a prins. Important este sa fie indeplinite toate conditiile necesare – apa, caldura, lumina si sol fertil.
Din fericire smochinul nu este pretentios si se prinde destul de repede. Spor la prins!!
În București am smochini de circa 4 metri înălțime dar am reușit să aduc unul și la Slanic prahova și acum, în al treilea an a avut zeci de smochine numai că vreo 60 au rămas pe crengi că nu s-au copt, Am să-l învelesc peste iarnă și sper că la primăvară să fie ca nou.
Am citit si respectat toate sfaturile privind protejarea pe timp de iarna.
Am protejat planta probabil mai mult decat trebuia!
Primavara am avut o mare surpriza,se uscase ,mai bine zis cred ca atat de
bine l-am legat si cred ca s-a sufocat,nu a avut pic se aer.
Ma intereseaza mai multe despre smochini. Daca aveti cunostinte despre aceasta, astept cu nerabdare.
Nu stiu daca smochinul meu a iesit bine din iarna. Nu are frunze inca , sint multi muguri mai sper…A fost invelit are 2 lastari principali dar nu am facut la baza nici un musuroi ma gindesc sa nu fi inghetat radacina. Cind infrunzesc smochinii? E plantat linga bucuresti.
Multumesc Dragos
Daca sunt muguri, inseamna ca nu este nici o problema. Nici al nostru nu are inca frunze (nu e chiar asa de mare), insa am vazut ca incepe sa intre in vegetatie. Poti incepe sa-l inmultesti, e numai bine acum. Poti sa vezi daca nu are jos puiuti.
Avem si noi 3 puiuti luati din gradina botanica de la Iasi si au frunze deja, insa peste iarna i-am tinut intr-un spatiu protejat.
Eu am unul de doi metri si ceva si nu l-am acoperit niciodata iarna. Stau in Bucuresti si clima este ceva mai blanda. S-au spart deja mugurii si incep sa iasa frunzele. Cei mici , de anul trecut , care au fost protejati,au frunze destul de maricele. Se pot inmulti acum prin butasire dar si mai tarziu fara probleme. Se pot taia toate varfurile si se va indesi si mai tare.
Numai bine !
eu sant ancepator si nici nu stiu inca denumirile la inmultirea smochinilor : puteti sa-mi trimiteti foto sau o explicatie mai amanuntita?
Smochinul se obtine foarte usor din seminte,butasire (taierea si inradacinarea unor ramuri de la un smochin matur) si marcotare (despartirea unor lastari inradacinati,formati la baza plantei mama).
Cand ati spus “La unele tipuri de smochin se obțin fructe în permanență, din iulie până în octombrie” despre ce soi este vorba?Multumesc anticipat!
In general toti smochinii au fructificare continua (in regiunile calde), dar la noi nu prea e posibil datorita climei. Cea mai buna este cea mediteraneana unde au si caldura si umezeala.
Pentru inmultire am folosit marcotajul. As vrea sa stiu cand sa-l plantez, toamna sau primavara?
Daca va referiti la momentul in care este indicat sa-l plantati afara, atunci raspunsul este primavara. In timpul iernii, smochinul este prea sensibil ca sa reziste afara, mai ales daca de-abia anul acesta l-ati inmultit. Si noi am prins 3 smochini, sunt foarte mici si iarna aceasta o sa-i tin in casa in ghivechi, iar la primavara o sa-i transplantez afara.
Tot prin marcotaj i-am înmulțit și noi.
Numai bine!
Eu am obtinut trei smochini in vara anului trecut (doi prin butasire si unul din samanta). Toamna aveau cca. 40-50 cm. I-am acoperit pentru iarna si au supravietuit fara probleme.
Multumesc la fel !
Nimai bine !
Ma scuzati pentru greseala.
Numai bine !
Lasă un răspuns