Cu totii am vrea sa putem pastra rosiile din gradina peste iarna, sa le putem consuma cand vrem. Se pare ca un fermier din Burundi a descoperit secretul pastrarii rosiilor, pe o perioada rezonabila de timp.
Vital Nduwimana s-a saturat de cat de multe rosii a pierdut in fiecare sezon. Ani de zile, rosiile din gradina au inceput sa se strice la cateva zile de la recoltare, ceea ce l-a facut sa fie frustrat. “Nu am fost in stare sa-mi vand toate rosiile. Am pierdut aproape jumatate din productie. Plus ca le vand la un pret scazut. In 2015 m-am gandit ca trebuie sa gasesc o modalitate de conservare a rosiilor.”
Vital Nduwimana cultivă rosii in Burundi, partea de est, pe dealul Kabuyenge, la 5 km de frontiera tanzaniana. In aceasta zona rosiile se gasesc din abundenta in lunile de recoltare – august si septembrie. Cultivatorii considera ca este dificil sa pastreze rosille sa le vanda mai tarziu de aceasta perioada deoarece multe se strica.
Acest fermier a incercat mai multe tehnici pentru a pastra rosiile din gradina proaspete. A incercat sa le pastreze in apa, in lut, subteran, in cutii de carton si chiar in nisip. A incercat tot ce i-a venit in minte, insa fara succes.
Cum sa pastrezi rosiile din gradina proaspete pana la 5-6 luni
Intr-o zi a observat ca rosiile din gradina pe care le pastra langa bananieri nu s-au stricat. Mai apoi a observat cenusa care se afla la baza copacilor. A decis astfel sa incerce sa pastreze rosiile din gradina in cenusa si a constatat ca acesta a fost cel mai eficace mod de pastrare din toate incercate.
El foloseste cenusa pe care o cerne de trei-patru ori pentru a indeparta reziduurile mari, molozul si alte materiale straine. Pune apoi cenusa intr-o cutie de carton si incepe sa aranjeze rosiile. Cu aceasta tehnica, reuseste sa stocheze in siguranta rosiile sale mai mult timp.
El explica:”Am pastrat rosiile mele in cenusa pentru o perioada de 5 pana la 6 luni, deci le pot vinde in decembrie, ianuarie sau februarie, cand pretul creste, dat fiind ca rosiile sunt la mare cautare si devin scumpe in aceasta perioada.”
Jean Nivyabandi este agronom. El spune ca folosind cenusa, aceasta nu are nici un efect negativ asupra rosiilor, care pot fi consumate în condiții de siguranță. “Nu există nici un risc de toxicitate a rosiilor după depozitarea în cenușă.”
Cu toate acestea, agronomul doreste ca Institutul de Stiinte Agronomice din Burundi să efectueze teste pentru a valida stiintific tehnica domnului Nduwimana.
Lasă un răspuns