Despre copilul indragostit si cum putem actiona noi ca parinti

Timp de citire estimat: 2 minute


Copilul indragostit

Pana in jurul varstei de 12-13 ani, copilul nu este pregatit sufleteste sa imbine sentimentele de dragoste cu ratiunea. Aici trebuie sa intervina responsabilitatea parintilor pentru a-l ajuta sa treaca de criza afectiva. Daca ne cunoastem copilul foarte bine atunci ne putem da seama ce-i cu el prin schimbarea atitudinii si a felului de a se comporta. La copilul indragostit apare o tendinta de izolare, sta mai mult in camera lui fara sa faca nimic. Comunicarea cu cei din jur devine mai activa, mai deschisa, dar in anumite momente copilul poate sa refuze total sa dialogheze.

In cazul fetitelor se remarca o apropiere mai mare fata de tata, acum doreste sa fie mai apreciata, mangaiata de tata. In cazul baietilor apare o tendinta de apropiere fata de ambii parinti. Fetele pun, de obicei, mai multe intrebari legate de relatia lor cu colegele, iar baietii pun intrebari extrem de diverse.

Cei care pun intrebari despre fete sau sex, nu sunt cuprinsi de o dragoste reala, ei sunt doar in “cautare”. Un copil indragostit, indiferent daca-i fata sau baiat, are reactii emotionale mult mai active si mult mai ample. Ei se bucura mult mai intens de oricare atentie, compliment, joc. Somnul copilului indragostit este foarte agitat si usor de depistat dupa ravaseala asternutului la trezire.

Ce poti face pentru copilul indragostit?

Copilul indragostit va cauta sa se impuna in fata parintilor. Preocuparea pentru toaleta, ingrijire, in special a parului este un semn clar ca este indragostit, acum el va sta mai multe minute in fata oglinzii pentru a se aranja si a arata cat mai bine. La pubertate copiii sunt putin mai agresivi, fara motive intemeiate, apoi urmeaza 2-3 zile de stari depresive, tristete, lipsa poftei de mancare. Incep insomniile, ochi injectati la trezire datorita cosmarurilor legate de “amor” traite in somn, chiar daca nu au fost retinute.

Copiii peste 15 ani au o cu totul alta comportare, ei tind sa se izoleze se inchid in camera lor si nu mai vor sa vorbeasca cu nimeni, refuza total dialogul in special cu parintii, incearca sa-si impuna personalitatea si propriile idei, apeland la manifestari de orgoliu, de tip monolog isteric, dictatorial, agresiv.

Parintii trebuie sa actioneze cu multa rabdare si intelegere, este bine ca mama sa inteleaga ce simte copilul, ce traieste el, atunci cand s-a indragostit. Copilului trebuie sa i se clarifice, cat se poate de corect, diferentele de esenta, intre atractia sufleteasca (dragoste), prietenie si erotism. Este foarte important ca un copil sa invete ce inseamna prietenia, in comparatie cu dragostea si erotismul.

Parintii trebuie sa vorbeasca mai mult despre pericolele dragostei oarbe. Discutiile parintilor in orice probleme, dar mai ales legate de dragoste trebuie sa fie foarte sincere. De asemenea trebuie subliniata granita dintre iubire si dorinta. Trebuie sa le acordam incredere si sa-i lasam pe ei sa decida ce vor face.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

12 răspunsuri la „Despre copilul indragostit si cum putem actiona noi ca parinti”

  1. Avatar CarsOnTheWeb
    CarsOnTheWeb

    ii intelegem si comunicam cu ei.

  2. Avatar stefania
    stefania

    Si eu am 12 ani,sunt clasa a 6 si îmi place de un băiat de la clasa a 7.nu stiu daca ma place..dar in preajma lui am un sentiment de frica…..chiar daca am 12 ani,pot sa inteleg destule.aceste iubiri pot trece,chiar daca ne mai gândim la persoana de care ne-a plăcut.cum se spune ,,prima dragoste nu se uita”nu stiu daca o pot numi dragoste,dar totusi….

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna Stefania. Ceea ce nu am prea inteles din comentariul tau – “am un sentiment de frica”. De ce anume simti acest lucru sau mai degraba cum simti aceasta frica si fata de ce anume, pentru ca atunci cand te indragostesti nu e chiar atat de firesc sa-ti fie frica. Atunci cand te indragostesti simti ca nu exista limite si ca esti in stare sa faci orice vrei tu…

  3. Avatar Carabet Roxana
    Carabet Roxana

    Am 12 ani !!! Si sunt îndrăgostită de un baiat de la Scoala ! El nu ma place la cum se comporta !!! Ma rog,ce vreau sa spun e ca nu trebuie sa te îndrăgostești pana la 12 ani mi se pare o prostie. Eu cred ca un copil sa se indragosteasca sub vârsta de 12 ani e o prostie.
    (P.S nu zic ca eu a-și fi mai mare,dar na fata de un copil de 2-3 ani…)

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna Roxana. Nu stiu daca e o prostie, e ceva firesc. Cred că mai toţi ne-am îndrăgostit de copii, chiar dacă unele erau simple iubiri platonice. În general aceste mici sau mari iubiri sunt trecătoare pentru că ne atrage in primul rand fizicul. Cu cat crestem lucrurile devin mai profunde si ceea ce vrem noi se diversifica, plus de asta viata ne aduce in cale fel si fel de persoane.

      bucura+te de aceasta etapa din viata ta si nu suferi din dragoste, mai ai multe de experimentat in viata asta!

      1. Avatar Bogdan Cristescu
        Bogdan Cristescu

        Mie nu-mi vine sa cred ca avem o cititoare atat de tanara! 12 ani!? Si tu Jorjette folosesti cuvinte precum “iubiri platonice”? La varsta ei nu cred ca asa vede lucrurile! Trebuie sa recunoastem ca va deveni o femeie isteata, deja si-a dat seama cam cum sunt barbatii!

        Citez: “El nu ma place la cum se comporta !!!”

        Roxana, nici el nu este prea copt la minte! Din acest motiv probabil prima ta relatie serioasa va fi cu un baiat mai mare decat tine! Daca ai asteptari prea mari de la cei de varsta ta… astepti degeaba 🙂

  4. Avatar Carucioare copii
    Carucioare copii

    Eu zic ca aceasta “dragoste” a micutilor apare chiar si mai devreme,sub forma de simpatie pentru o colega de gradinita sau scoala. La 12-13 anii copii deja incep sa discearna ceea ce vor iar “dragostea” la aceasta varsta este diferita. Totusi fiecare copil vede in felul sau lucrurile iar aceasta dragoste mi se pare foarte simpatica si nevinovata..

  5. Avatar Irina Tudor
    Irina Tudor

    Atunci cand apare prima dragoste comportamentul se schimba intr-adevar, pe langa tendinta de izolare, apare o preocupare mai pregnanta pentru aspectul exterior, (tunsoare/coafura, haine mai cat mai atragatoare, etc) din care putem deduce ca puiul nostru nu mai e copil…

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Irina, problema ce apare e atunci cand dragostea este confundata cu sexualitatea. Din pacate in era noastra sexul e la putere deci un copil (baiat) va privi fata ca pe o unealta de placeri, ori fata saraca va umbla din unu in unu. Cazurile extreme sunt alaturi de cazurile speciale in care nu e cum spun eu. Dar totusi, cred ca numai la gradinita mai gasesti fete virgine (cum spunea un banc).

      Dragostea ca si sentiment, traire interioara, se manifesta spontan si sincer, uneori cateva clipe, alte ori cateva luni. Ea o recunosti prin speciala sa nuanta de mistic, de problematica existentiala, prin schimbarea comportamentului interior ori accentuarea lui. Sunt elemente clare care spun despre noi ca suntem indragostiti. Ori unii trec usor peste si ajung la sexualitate, altii trec peste situatie si dau la fel in alta si nu ajung la sexualitate decat dupa casatorie ori o relatie mai de lunga durata.

      Copii? Cine sa ii inteleaga daca parintii cu ei insisi nu stiu sa lucreze!

    2. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Irina, firma Iridor iti apartine?

  6. Avatar Monica
    Monica

    Fiecare copil are atitudinea lui…nu prea poti sa anticipezi asta, dar trebuie intotdeauna sa fii aproape de el. In plus, la 12-13 ani nu e dragoste…

  7. Avatar Ana-
    Ana-

    Trebuie sa incercam sa-i ajutam cum putem, si sa nu ne impotrivim, pana la urma ei tot ce vor ei fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *