Top 10 savanti renumiti din toate timpurile

Timp de citire estimat: 4 minute


savanti nebuni Frankenstein

Faceţi cunoştinţă cu Top 10 oamenii de ştiinţă nebuni, savanti care au ieșit în față și au spus până la capăt ce au avut de spus!
Puneţi-vă electrozii, urcaţi în maşina timpului şi să ne pregătim de Top 10  oamenii de ştiinţă, savanti nebuni din toate timpurile!

Top 10 savanti renumiți din toate timpurile

Nr. 01 – Victor Frankenstein

savanti nebuni FrankensteinEl a jefuit morminte, a tăiat cadavre în bucăţi, le-a cusut, şi apoi a adus rezultatele la viaţă. Dacă el nu a fost nebun, Victor (Frankenstein sau Moderne Prometeu, Mary Shelley, 1818) atunci cu siguranţă avea nevoie de un lung concediu.

În cartea lui Mary Shelley creatura nu are niciodată un nume – este întotdeauna monstru, satana, diavolul şi aşa mai departe – dar în cultura populară se confuzie între monstru şi autor; în cazul în care, probabil, vrea să arate unde stă toată groaza din carte .

Nr. 02 – Dr. Strangelove

Raportat la vieţile altor oamenilor de ştiinţă, inclusiv a lui John von Neumann (un spirit genial care a jucat tenis în timp ce purta costumul de afaceri), a omului de ştiinţă-racheta germană – Wernher von Braun (tatăl programărilor spaţiale şi ex-nazist) şi a lui  Edward Teller (cunoscut sub numele de tatăl bombei cu hidrogen; un alt om de ştiinţă, o dată a spus, “Ar fi fost o lume mai bună, fără Teller”), Dr. Strangelove ( sau: Cum am învăţat să nu mai îngrijorez şi să iubesc bomba, Stanley Kubrick, 1964) cu siguranţă are un pedigree distins.

Aproape de sfârşitul filmului, Dr. Strangelove sugerează cum că: câteva sute de mii de oameni să fie mutaţi într-o mină subterană, unde  radioactivitatea nucleară să nu poată ajunge la ei, astfel încât Statele Unite să poată fi repopulate după. Pentru a atinge acest scop, medicul recomandă un raport de gen “10 femei la fiecare  mascul”, ceea ce dovedeşte că oamenii de ştiinţă nebuni nu gândesc doar cu creierele lor.

Nr. 03 – Dr. Herbert Vest

Dr. Herbert West ( “Herbert West: Reanimator,” H.P Lovecraft, 1921) a fost încă un  finalist care a dorit să păcălească moartea – singura problemă cu planul său a fost că subiectul de fapt a trebuit să moară primul. Se pare că reanimarea cuiva care a fost mort şi îngropat are un impact grav asupra abilităţilor sociale. Nu prea încântaţi, fiind treziţi din somnul veşnic, subiecţii lui West au acţionat: au ucis şi mâncat oameni.

În ciuda acestei drame, Dr. West menţine re-animarea cadavrelor –  demonstrând că oamenii de ştiinţă nu sunt doar nebuni, ci mai mult, sunt conducători  hotarâţi.

Nr. 04 – Dr. Moreau

Spre deosebire de unii dintre oamenii de ştiinta de pe listă, Dr. Moreau (Insula Doctorului Moreau, H.G Wells, 1896) nu a vrut doar să-i  stârnească  pe cei morţi. Nu, acest doctor a vrut să-şi creeze propria  cursă.

Şi-a luat o întreagă insulă doar pentru el. Dr. Moreau a fost liber de a efectua toate tipurile de experimente pe creaturile sălbatice  fără supraveghere. Experimentele crude ale lui Moreau  au generat creaturi care aveau o parte umană, o altă parte de leopard, bou sau de maimuţă.

Mai mult decât  curios, Moreau a fost un om extrem de sadic care s-a bucurat făcând rău unor creaturi lipsite de apărare.

Nr. 05 – Profesorul Hubert J. Farnsworth

Nefiind mulţumit să se concentreze doar pe o idee proastă, Profesorul Hubert J. Farnsworth (Futurama a animat serii TV) câştigă un loc  pe această listă, datorită numărului mare de idei periculoase, mortale şi pur şi simplu inutile.

Vrei un dispozitiv pentru judecata de apoi? El are mai multe. Sau pentru o misiune de sinucidere? El  va agăţa un cârlig de tine. Doar să vă amintiţi să fugiţi atunci când spune că are o veste bună. Probabil minte!

Nr. 06 – Dr. Henry Jekyll

Dacă eşti îngrijorat că s-ar putea să fii vreun om de ştiinţă nebun, întrebă-te : vrei să faci experimente în medii controlate? Sau preferi să îţi testezi teoriile pe tine ? Dacă ai răspuns afirmativ la a doua întrebare, atunci poate că eşti un om de ştiinţă nebun – ca Dr. Jekyll (Cazul ciudat al Dr. Jekyll şi domnului Hyde, Robert Louis Stevenson, 1886). Vă rog să staţi departe de cuţit!

Dezgustat de partea sa întunecată, Jekyll face o poţiune menită să-l transforme în două persoane: una în totalitate bună şi alta pe deplin rea. Desigur, lucrurile nu au mers aşa cum a plănuit, şi întunecatul domnl Hyde începe să-şi exercite  controlul asupra  Dr. Jekyll. Asta nu a produs decât haos şi moarte.

Nr. 07 – Rotwang

Strălucitor şi ciudat, Rotwang, (Metropolis, Fritz Lang, 1927), înfăţişează partea unui nebun om de ştiinţă. Laboratorul său, cu bobine Tesla, ţevi şi switch-uri de până la wazoo, a devenit prototipul tuturor laboratoarelor oamenilor de ştiinţă nebuni care aveau să vină după el.

În acest laborator nebun, el a creat un robot – versiunea  soţiei sale demult pierdute şi apoi a utilizat-o pe “doamnă” ca să se răzbune pe duşmani. Ce romantic! Nu prea.

Nr. 08 – Ernst Stavro Blofeld

Ernst Stavro Blofeld-al filmelor cu James Bond ar putea fi mai mai mult decât un “geniu rău”, dar in romanele actuale ale lui Ian Fleming personajul are un fond real în domeniul ştiinţei – la fel de real încât are şi o specializare în “radionics.”

Multe din caracteristicile lui Blofeld au devenit clişeu  în  ficţiunile populare care vorbesc despre răufăcătorii oraşelor-  de la faţa cu cicatrice şi capul chel până la străfulgerarea obsesivă  a unei pisici de casă.

Nr. 9 – Doc Brown

Ceal mai drăguţ din toţi oameni de ştiinţă nebuni de pe listă, Doc Brown, de la “Înapoi în viitor”, nu este un criminal. El nu prea a rănit pe nimeni, cu excepţia cazului în care număraţi durerile provocate de loviturile primite de la propria mamă.

Singura lui crimă a fost construirea unei maşini a timpului … în afară de cea a lui Delorean. Dar totuşi – jocându-se cu timpul, creează tot felul de probleme şi haos, la fel ca şi toate ravagiile produse într-o formă sau alta de oamenii de ştiinţă nebuni.

Nr. 10 – Dr. Eldon Tyrell

Dr. Eldon Tyrell (Blade Runner, Ridley Scott, 1982) îi înfăţişează pe cei mai buni oameni de ştiinţă nebuni: este un lacom om de afaceri, care încearcă să fie Dumnezeu, extrem de mândru, însetat de putere – şi am putea merge mai departe.

La sfârşitul lui, sfărâmarea mâinilor de către una dintre propriile sale creaţii simbolizează dulcea justiţie într-una din cele mai bune filme Sci-Fi făcute vreodată. În final, Tyrell îşi personifică propria Corporaţie prin motto-ul “mai om decât omul.” dr


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *