Sobe teracota cu plita – proiect de fumuri la soba de teracota

Timp de citire estimat: 5 minute


proiect soba 3 randuri

Tind sa devin un fel de SEO (SupErOm) in ceea ce priveste abilitatile de a ma descurca in viata de la țară. Având deja bifat in CV cladit fantani cu piatra, zidarie, gresie si faianta, tamplarie, mecanica auto, electronica, IT (hardware si software), agricultura, pomicultura etc., am spus ca voi invata sa fac si sobe din teracota cu plita, Un domn mi-a cerut ajutorul in a repara un model din gama sobe teracota cu plita in 3 randuri.

La aceste sobe teracota cu plita, aici la mine in Ardeal li se spune șpor. Un șpor este o soba de teracota mica, cu plita. In cazul de fata soba e fara cuptor (ardelenii in spun ler).

Problema e ca domnul nu imi poate oferi o imagine a sobei actuale. Eu nu-i cunosc indemanarea si nu stiu ce nu e bine si ce e bine in ceea ce priveste fumurile din interiorul sobei lui.

Ca si sugestie, ii ofer asadar o schita de soba, un model de sobe teracota cu plita. Schita de mai jos se poate modifica usor pentru a pune un cuptor (ler, doba).

Daca urmezi pasii descrisi mai jos vei reusi sa afli cum sa iti faci singur sobe teracota cu plita

Ideea de baza la o soba cladită este ca fumul sa circule si sa fie tras de aerul din horn. Circulatia si tragerea fumului depind de cateva detalii. În imagine avem cadrul 1 si 2. În cadrul 1 am schitat soba frontal fata, iar in cadrul doi vazuta de deasupra.

schita model pentru sobe teracota cu plita
Click pe poză pentru a o mări!
Schita model soba cu plita
Schita realizata in Autocad de Inginer Alin George Torba – Altor Instal Solutions

Pornind de la cenusar, deasupra lui se va gasi sita pentru cenusa, ciurul prin care cade cenusa din focar in cenusar, dar si locul pe unde focul isi va trage oxigenul ce intretine arderea. Cu cat ciurul este mai mare cu atat focul este mai aprig. Cu cat gura la cenusar este mai mare si compartimentul sau la fel mai mare, cu atat focul va fi mai puternic. La un maxim in acest aspect exista dezavantajul ca lemnele sa se termine mai repede, asadar jarul imediat se face cenusa. Un ciur de 15/10 cm este suficient la soba din imagine.

Asezarea caramizilor in interior, astfel incat sa se ghideze fumul spre iesire (horn), se face cu dibacie si imaginatie. Trebuie sa vezi in timp ce asezi caramizile, cum va circula fumul. Recomand schema din cadrul 2. Unele detalii se pot modifica si tot bine va arde soba fara sa faci fum in casa. Acum sa va explic ce am desenat in cadrul 2.

Model de fumuri pentru sobe teracota cu plita

Urmareste traseul fumului cum ocoleste caramida 1. Apoi se opreste in caramida 3 si trece pe sub caramida 2, dupa care iese prin horn. Caramizile hasurate sunt cele care vor atinge plita, astfel fumul nu va putea trece decat pe unde i se face loc, adica traseul din imagine. Pentru a realiza traseul, groapa dintre caramida 1 si caramida 3 trebuie sa fie adanca de 3 caramizi, la fel si dupa caramida 3.

Spatiul de sub caramida 2, nu trebuie sa fie de o caramida ci de jumate de caramida. Asadar desenul pus in practica iti va dovedi ca vei zidi caramizile putin diferit decat le-am desenat eu. Ele vin asezate in zid de 3 randuri. Primul rand, o caramida intreaga la perete, o jumate in fata ei. Al doilea cu o jumate la perete, una intreaga in fata ei, iar la ultimul rand, caramizile 2 si 3 din cadrul 2 vor fi defapt o caramida intreaga (2 din cadran) apoi inca una intreaga (3 din cadran) iar in spatiul ramas mai pui o jumate sau cat iti incape.

Toata constructia se face cu pamant zolit (amestecat) cu nisip si apa. Reteta este relativ simpla, si recomand sa se respecte procesul,cantitatile se mai pot modifica si dupa cum arata materialul final.

Reteta de pamant zolit folosita pentru sobe teracota cu plita

Ai nevoie de pamant galben (lut galben), nisip fin (nu conteaza granulatia) si apa. Se pun in roaba 10 lopeti de pamant. Cu o unealta tip sapa se marunteste bine pamantul cu rabdare. Cu cat e mai maruntit cu atat se va lega mai bine si nu va crapa usor in timp. Se adauga apa si se amesteca bine pamantul. Cam 3 l de apa pentru inceput.

Dupa ce s-a dizolvat pamantul si s-a inmuiat, se pune nisipul prima data 4 lopeti, se amesteca, apoi cate o lopata de 3 ori. In final trebuie sa ai 10 lopeti de pamant si 7 de nisip. compozitia trebuie sa fie ca un tinci pregatit pentru tencuit. Adica nici prea moale nici prea tare.

Cand zidesti sau clădești sobe teracota cu plita nu lucrezi cu cancioc, mistrie sau alte obiecte, ci cu mana goala. Pui materialul intro galeata, iar in alta apa calduta. Inmoi mana in apa calda, apoi iei pamant zolit si incepi sa “finisezi” soba in interior dupa cum am spus mai sus.

SFATURI

  • Intre caramida 1 si perete, poti pune o lama de fier, lata cam de 3-4 cm, care sa cada jumatate pe caramida 1 si capatul celalalt sa fie incastrat imediat sub rama plitei, sa se aseze plita bine in acea zona.
  • La usa de la focar, pe margine de jur imprejur, pune pamant zolit pentru a fi sigur ca nu trage aer in plus decat prin ciurul de la cenusar. Intre plita si teracota la fel sa fie pus pamant zolit in cazul in care distanta nu e prea mare.
  • Daca ai goluri mari, in loc sa pui doar pamant zolit, pune putin pamant apoi bucati de tigla (de preferat tigla solz de peste) apoi acoperi cu pamant zolit si finisezi frumos.

Sper sa reusesti sa iti repari soba de teracota folosindu-te de informatiile de mai sus! Iti recomanda si Cartea sobarului si cosarului (PDF)


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

29 de răspunsuri la „Sobe teracota cu plita – proiect de fumuri la soba de teracota”

  1. Avatar penzes sabina
    penzes sabina

    locuiesc la tara ,am soba de teracota cu plita ,acuma nu facem foc dar cand sufla vantul si nu numai emana un miros de fum groaznic,de si am inchis tot(la soba).daca puteti va rog sa ma ajutati cu un sfat,multumesc.

  2. Avatar Alexandru

    Comercializăm sobe, șeminee pe lemne și peleți, din gama Moretti Design Italia. Pentru mai multe detalii contactați-ne la numărul de telefon 0746342435 sau lăsati un mesaj pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/moretticaminiro/
    pentru a vedea produsele intrați pe site-ul nostru : http://www.moretticamini.ro
    avem garanție 5 ani, produse de înalta calitate fabricate în totalitate în Italia, aprindere automată, control al siguranței, si pana la 6000 de lei înapoi cu programul casa verde.

  3. Avatar marian
    marian

    Caramida de samota nu tine caldura ci rezista la temperaturi mari. Se foloseste la focar si la fumuri, caramida rosie de lut e buna pentru peretii sobei pentru ca radiaza si mentine caldura .

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Multumesc Marian! Am corectat!

  4. Avatar Bogdan Cristescu
    Bogdan Cristescu

    Nu Marius, caramizile 1-2-3 pentru fumuri, se zidesc una peste alta. Desigur, ai sa vezi cand te apuci cum le asezi ca sa nu cada. Baza, ar trebui sa fie umplutura din soba, care poate fi fie boltari, fie nisip simplu sau chiar caramizi. Umplutura este zona moarta care oricum nu se incalzeste prea tare, in proiectul din articol fiind vorba despre zona imediat din dreapta cenusarului si sub el. Dar imediat deasupra ei, in dreapta focarului cum ar fi, zona este incinsa, si acolo, captusind teracota, ori pui samota subtire ori groasa. Rezista la temperaturi mari mai bine decat caramida rosie – simpla.

    Spor la lucru!

  5. Cum se aseaza caramizile pentru fumuri? Pe bare de fier? Mersi.

  6. Felicitari, ai scris un articol foarte complet, informatiile sunt clare si concise, mai ca ma-s apuca sa fiu sobar 🙂
    Scria cineva ca panourile radiante sunt o varianta buna de incalzire, sunt de acord cu dumnealui, insa, dupa cum spun si altii care au panouri radiante, aceasta metoda este momentan folosita in combinatie cu incalzirea traditionala, mai exact termostatul porneste dimineata de ex panoul, cand e mai frig afara, ca sa iti fie cald pana te apuci sa faci focul in soba – merita incercat mai ales panoul cu ioni negativi 🙂 Cele bune !

  7. Va recomand un forum dedicat sobelor
    http:sobarul.com
    O sa vedeti o evolutie uriasa in domeniu.

  8. Avatar Popa Ion Bogdan
    Popa Ion Bogdan

    Cam complicat cu sobele de teracota. Munca si mizerie pentru construit, munca
    si mizerie pentru incalzit, fum si altele. Recomand un alt sistem de
    incalzire, cel putin la fel de eficient: Panourile radiante infrarosu. Pentru cei interesati sa cunoasca mai multe despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, recomand un articol de pe blogul lui Jorjette: https://jorjette.ro/panouri-radiante-infrarosu/

  9. de unde pot achizitiona cartea sobarului?

    1. Avatar Jorjette

      Aveti in articol un link care va duce pe scribd de unde puteti downloada cartea.Ca sa va fie mai usor si sa nu cautati in text, va pun linkul si aici in comentariu: Cartea-Sobarului-Si-Cosarului

    2. Avatar lucian

      daca esti din bucuesti de la librarie eminescu e prin zona universitate

  10. Foarte interesanta aceasta parte din blogul tau, mai ales ca bunicul vrea sa isi faca o alta soba, dar asta la anul, ca s-a gandit pre tarziu si a venit gerul. Cartea cu sobe si seminee mi se pare chiar buna, mai ales ca intentionez sa imi fac un semineu in viitor.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Eu stiu ca nu vei face tu sau bunicul tau soba, dar poate te inspiri din modele de sobe de teracota facute ca-n revistele americane… sa aduci ceva nou si in Romania!

      1. Buna,

        Vreau sa-mi fac o soba micuta, cu plita si cuptor incorporat dar nu cu finisaj de teracta ci simpla, de lut. Ar fi prima data cand fac asa ceva. Am neovie de toate sfaturile posibile. Cosul de fum exista. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *