Te gândești des la faptul că “Sunt gelos”? Nu ştii de ce eşti gelos?
În relaţia de cuplu, partenerul se aşteaptă la loialitate (legătura materială, este legată de plăcere şi se bazează pe un grad înalt de intimitate) din partea celuilalt.Gelozia se naşte în momentul în care partenerul are credinţa că celălalt nu respectă, abandonează sau dispreţuieşte acel angajament mutual.
Cu toate acestea, rădăcinile geloziei sunt mult mai adânci decât aşteptarea ca partenerul să-ţi fie fidel.
Esenţa geloziei este frica de a pierde ceea ce ai, dar care de fapt nu-ţi aparţine. Cu toate acestea, apare această frică, din mai multe motive…pentru că simţim nevoia să-l controlăm pe celălalt ( din nevoia de a poseda), pentru că apare nevoia de a fi cu cineva, pentru că nu vrem să fim singuri. Toate aceste motive sunt greu de descifrat, deoarece cei mai mulţi se mulţumesc cu fraza ” dacă nu eşti gelos înseamnă că nu iubeşti”. Am auzit-o destul de des şi cred că e foarte uşor să ne complacem în această situaţie.
A fost o perioadă când şi eu credeam acest lucru, pentru că aşa îi auzisem pe alţii, însă mai târziu mi-am dat seama de ce eram geloasă. Pentru că fusesem învăţată că dacă nu eşti atentă la ce se întâmplă în jurul tău, poate veni altcineva să-ţi “fure” partenerul. Din punctul meu de vedere gelozia apare foarte des în cazul cupkurilor unde lipseşte încrederea, sau în cazul persoanelor care au astfel de “antecedente”.
Pentru început, gelozia poate fi constructivă, dar atâta timp cât există comunicare între parteneri, altfel , cred că poate deveni destructivă.
Deci, dacă eşti o persoană geloasă, de unde pleacă gelozia?
Lasă un răspuns