Un tamaduitor român din Italia – Sfântul Ieremia Valahul

Timp de citire estimat: 2 minute


Tamaduitor Ieremia valahul - geremia stoica

În anul 1905, scriitorul Gheorghe Sion a descoperit într-un anticariat din Roma lucrarea “Vita di Fra Geremia Valacco”, tipărită în 1670, în care se descrie viaţa lui Ieremia Valahul din Neapole. Aducând-o în ţară, Nicolae Iorga a citit-o şi a făcut o comunicare la Academie, arătând importanţa acestei lucrări pentru trecutul relatiilor medicale româno-italiene.

Cartea a fost apoi donată Bibliotecii Universitare din Cluj, unde se păstrează şi astăzi printre rarităţi.

Un tamaduitor român în Italia

Sub titlul “Un tamaduitor român în Italia”, profesorul universitar Alexandru Culcer arată într-un studiu că Ieremia Valahul n-a fost un medic propriu-zis, ci doar un simplu tamaduitor, însă natura activităţii sale îl face deosebit de interesant.

Adevăratul nume al acestui tamaduitor era Ioan Stoica şi acesta s-a născut la 29 iunie 1556, la “Castello Saxo”, localitate pe care Nicolae Iorga o consideră că ar fi fost Suceava. Era fiul lui Stoica Costin şi al Mărgăritei Bărbat, care au avut şapte copii. În apropierea vârstei majoratului, Ioan Stoica s-a dus la Alba Iulia, unde a lucrat ca muncitor la reconstruirea zidurilor cetăţii. Aici el l-a cunoscut pe doctorul Giacomo Bucella din Bari (Italia) care l-a angajat în serviciul său.

Tamaduitor Ieremia valahul - geremia stoica

Respectivul medic după ce şi-a terminat treburile pentru care venise, s-a reîntors în Italia, luîndu-l şi pe Ioan Stoica cu el. Tânărul român s-a angajat la un farmacist din Bari, unde a învăţat arta tămăduirii bolnavilor. După câţiva ani a plecat la Neapole, unde s-a călugărit şi a intrat în ordinul franciscanilor. Datorită învăţăturilor primite de la doctorul Bucella, de la farmacistul din Bari şi de la alţi vestiţi medici din acele vremuri, el şi-a câştigat faima de vindecător sub numele nou adoptat de Ieremia. În mănăstire el făcea serviciul de medic şi farmacist şi devenise cunoscut nu numai în Neapole, dar şi în alte localităţi, aceasta mai ales pentru că nu primea nici un ban de la cei săraci.

A murit la 5 martie 1625 şi a fost înmormântat în incinta mănăstirii. În acel lăcaş se păstrează un portret al lui, care înfăţişează un bărbat în vârstă, cu barbă şi păr lung, în costum de capucin.

A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea, în 1983, astfel Ieremia Valahul a devenit singurul sfânt român din calendarul catolic. Este cinstit de calendarul catolic pe data de 8 mai.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Un tamaduitor român din Italia – Sfântul Ieremia Valahul”

  1. Avatar parbrize

    lucrul acesta nu-l stiam

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Domnule Florin, zis si “parbrize”, ma bucur ca Jorjette v-a adus informatii noi … Nu are Sfantul Ieremia nici o legatura cu parbrize, dar sa va fie rusine ca faceti campanii SEO prin comentarii de prost gust si lipsite de autenticitate, la un asemenea articol! Ups… v-am sters link-ul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *