Teoria paharului gol și a paharului plin

Timp de citire estimat: 3 minute


teoria paharului plin si paharul gol

Moto: Ceea ce am este ceva, iar ceea ce nu am este nimic.
Daca nu am nimic, inseamna ca am ceva! Am nimic!

Teoria paharului am mai elaborat-o acum câțiva ani, în ciuda alambicului meu mental, pe atunci am expus-o sub o formă mult prea complicată. În teoria paharului plin și a paharului gol este vorba despre o filozofie a nimicului, a unui amplu paradox, mult prea des transpus în viața de zi cu zi.

teoria paharului plin si paharul gol

Teoria paharului plin

Teoria paharului plin, sună simplu, am un pahar și el este plin cu un … lichid, suc de fructe. Acest pahar pe lângă ceea ce eu pot vedea că este, el este mult mai mult, dar totuși și mai mult el nu este (să nu mă apuc să înșirui ce anume paharul meu nu este, căci alături de ceea ce este, cantitațile de informații descriptive nu sunt egale nici pe departe). În această manieră teoria paharului plin ar suna astfel:

Ceea ce se află aici, este o parte din ceea ce există aici, parte pe care o pot recunoaște, defini, cuprinde cu privirea, mintea, sau oricare simț ce percepe realitatea.

Teoria paharului gol

Paharul plin este deja prea gol ca să te mulțumească cantitativ. Dar dă-mi voie să îți expun teoria paharului gol.

Din paharul meu cu suc de fructe, beau rapid lichidul și într-o mișcare ruptă din matrix deja privesc paharul din fața mea, de data asta… gol. Ce se află în pahar? Nimic? Desigur, nu mai este nimic din ce a fost, dar deja nimicul, ca și secundele dintrun ceas, se transformă. Am un rest din sucul meu de fructe! Foarte important în teoria paharului gol este faptul că nu contează ceea ce dispare, se consumă, se termină sau se transformă, ci faptul că mereu rămân urme!

Un bun exemplu pentru această teorie… am un cireș în grădină, fructele coapte, mă sui în pom, le mânânc pe toate, mă dau jos și mă uit la pom. Nu mai sunt cireșe în pom? Nu! Dar e plin de sâmburi pe sub pom. Vreau să spun că ceea ce rămâne ca urmă, nu prea contează pentru foarte mulți, dar în exemplu cireșului, oare câtă valoare au sâmburii? Atât de multe se vor întâmpla cu acei sâmburi…!

Teoria paharului gol dictează scopul vieții viitoare. De la această teorie începe să se miște ceva în viitorul tău. Teoria paharului gol o enunț astfel:

Fie că vrei să umpli, fie că vrei să repeți experiența golirii, fie că vrei să menții paharul gol, viața ta începe cu un pahar gol, golit!

Ce înseamnă să fii în afara teoriilor?

Când vine vorba de paharul plin, îl poți accepta ca fiind ceea ce este și atât. Dacă decizi să îl folosești, o faci, dar dacă pierzi controlul, poți uita că și paharul gol îl poți trata ca fiind ceea ce este fără să ajungi la teoria nimicului (să suferi de diaree verbală). Totul este trecător și schimbător, dar asta nu înseamnă că  obsesia de a păstra nealterată experiența ta, este scopul vieții!

Transformarea și schimbarea pot face parte din viața de zi cu zi, sau poti la fel de bine să rămâi blocat! Cu cât suntem mai conștienți de ceea ce facem, de ceea ce se întâmplă, cu atât nu mai suntem subiecți părtași din teorii filosofice și grafice de marketing social!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Teoria paharului gol și a paharului plin”

  1. Avatar Vagrant Eschelon
    Vagrant Eschelon

    Teoria potentialului ascuns sau “aparentele inseala”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *