La nu mai puţin de 450 ani-lumină de Terra se află constelaţia Auriga. Aici se pare că ar fi apărut un nou Sistem solar. În ultimii ani, cercetătorii de la Caltech au descoperit mai multe sisteme în jurul stelelor mai îndepărtate. Aceste descoperiri nu au fost făcute, aşa cum suntem tenţati să credem, prin observaţii asupra stelelor, ci prin calcul matematic.
Urmând stelele tinere din apropierea galaxiei noastre, Vincent Mannings, cercetător la Caltech, a observat cu ajutorul unui radiotelescop o pată în jurul stelei cunoscută sub numele de mwc 480. Această pată este formată din gaz şi praf cosmic. Comentând această descoperire, Mannings a spus: „Poate fi un brâu de asteroizi, dar poate fi şi un sistem planetar”.
„Brâul”, care are o lăţime de 40 de ori mai mare decât diametrul lui Jupiter şi un diametru de 10 ori mai mare decât sistemul nostru solar, nu este primul de acest fel, fiind descoperite anterior încă 6 de acelaţi tip. Dar, cu toate astea, discul din Auriga este unic din două motive.
1. “Aceasta pată este cea mai clară dovadă că am găsit un disc rotitor în jurul unei stele noi” – spune Mannings, care a depistat rotirea prin observarea variaţiilor slabe de frecvenţă de undă provenite din două părţi diferite ale petei.
2. A doua diferenţă, a notat el, este că mwc 480 este mult mai mare decât celelalte stele ce au în jurul lor un disc. „Această stea este de trei ori mai mare ca stelele obişnuite” – declara Mannings. Dar cea mai interesantă trăsătură a discului este aceea că el pare a fi o „versiune îmbunătăţită” a unui disc ce a fost descoperit cu ani în urmă, disc al stelei cunoscută sub numele de Beta Pictoris.
Beta Pictoris este însă cam de 20 de ori mai bătrână decât 480 mwc. Ea are, de asemenea, un disc format din praf cosmic şi gaz. „Dar discul lui 480 mwc, este mult mai dens, posibil din cauză că nu a fost „aspirat” de formarea unei planete”.
În încheiere, Mannings conchide: „Credem că discul este similar cu cel care a existat în jurul Soarelui nostru acum câteva miliarde de ani” (înaintea formării planetelor). Dacă această ultimă afirmaţie ar putea duce la o serie lungă de întrebări, oricum, prima întrebare care ne vine în minte este: „Dacă acest disc evoluează precum cel al Soarelui, va putea exista viaţă în acest sistem solar? Şi oare ea va fi precum cea de pe Terra?”
Lasă un răspuns