România este ţara tuturor posibilităţilor, într-un înţeles generalistic şi nu foarte pozitiv. Dacă acesta este motivul pentru care alegi să studiezi în străinătate, e inteles.. Ceea ce nu ne oferă însă ţara noastră – este o educaţie bazată pe realitatea zilelor noastre, o aprofundare a unei singure specializări şi practica de care avem cel şi cel mai mult nevoie.
Pe toţi ne interesează să ieşim în evidenţă cu ideile noastre, cu ceea ce fiecare dintre noi poate face, iar pentru asta cu siguranţă cea mai bună alegere este să ne îndreptăm spre o schimbare – să plecăm să studiem într-o altă ţară. În ţările de peste hotare găsim aceste opţiuni de care avem nevoie şi care la noi lipsesc cu desăvârşire. O caracteristică de bază a studiilor în altă ţară este profesionalismul cu care suntem trataţi.
Până în prezent am cunoscut multe persoane ce au studiat în Anglia şi Danemarca şi am observat cu o mare satisfacţie schimbarea ce a apărut la acele persoane. Sunt diferite de cum le-am cunoscut, însă în sesul bun al cuvântului – cu mai multă experienţă, cu mai multe cunoştinţe şi cu un alt mod de a privi viaţa. Cariera lor este una de succes în sensul că duc o viaţă fericită.
De ce să plec să studiez în străinătate?
Încă nu ai găsit un motiv întemeiat să părăseşti tot ceea ce înseamnă sistemul educaţional la noi în ţară? Ţi se pare dificil să-ţi laşi familia aici? Gândeşte-te doar că ei vor avea o mai mare satisfacţie dacă tu pleci ş te realizezi.
Învăţământul superior oferit de alte ţări dezvoltă calităţi ce sunt evaluate de către angajatori, cum ar fi rezolvarea problemelor şi îmbunătăţirea competenţelor de comunicare, să nu uităm însă practica de care se bucură studenţii. De cele mai multe ori practica este cea care ne ajută să vedem cum este realitatea din jurul nostru, iar la cele mai multe universităţi se pune un accent destul de mare pe această parte esenţială. Ideile noastre devin realitate numai prin practică şi exerciţiu.
Urmarea unui curs de învăţământ superior ar putea însă oferi şi un avantaj enorm pe piaţa forţei de muncă. Persoanele ce obţin o calificare în urma terminării învăţământului superior au tendinţa de a câştiga mai mult pe material.
Învăţământul superior ne oferă nouă, tinerilor, noi opţiuni de carieră, diferite de cele de la noi din ţară. Deci, dacă te gândeşti să aplici la o universitate sau colegiu, acum ar putea fi un moment bun pentru a lua o decizie cu privire la planurile de viitor, la cariera pe care ţi-o doreşti.
Învăţământul superior ofera o gamă destul de largă de opţiuni pentru viitorii studenţi, ei putând lua în calcul diferite categorii de studiu – cum ar fi stiinta, medicina, dreptul, arhitectura, educaţia sau sectorul public.
Oricum ar fi, trebuie să te gândeşti la viitor, la ceea ce s-ar putea întâmpla cu cariera pe care ţi-o doreşti. De exemplu, se estimează că în viitor ar putea creşte cerinţele în materie de tipurile noi de producţie, tehnologie digitală sau a industriei creative.
Un alt avantaj este acela că dacă eşti student dintr-o altă ţară a UE, atunci poţi aplica pentru ajutor financiar ce implică costul de şcolarizare (în Anglia, de exemplu). Un ajutor suplimentar ar putea fi, de asemenea, disponibil.
Ce poţi să îţi doreşti mai mult decât un viitor pentru tine, un orizont lărgit şi plin de oportunităţi?
Vrei să faci cursuri de specializare? Vrei să urmezi studiile unei universităţi prestigioase? Vrei să contribui la îmbuătăţirea CV-ului pentru a avea mai multe şanse? Nimic mai simplu:
În zilele ce urmează are loc Targul International de Universitati – RIUF organizat pe 17-18 martie la Sala Palatului în Bucuresti, pe 20 martie la CRAFT în Timişoara şi la Iaşi pe 22 martie la Hotel Unirea. Cu ocazia acestor evenimente, diferite institutii educationale intră în contact direct cu tinerii interesaţi de viitoarea lor carieră în peste 20 de tari.
La aceste întâlniri îţi sunt prezentate detalii despre burse, modalităţile şi materiile de studiu care te interesează, oportunităţile ce îţi sunt oferite de universităţi sau colegii în legătură cu cazarea şi petrecerea timpului liber, legate de diferitele activităţi extraşcolare. Aceste evenimente ce au loc în luna martie te invită să participi la diferitele workshopuri, concursuri şi seminarii organizate pentru a descoperi şi mai multe informaţii.
Dacă vrei să participi la unul dintre aceste evenimente, gândeşte-te la ceea ce te interesează pe tine. Fă-ţi o listă de întrebări la care ai vrea să aflii răspunsul, gândeşte-te la ceea ce-ţi doreşti pentru tine, la toate lucrurile care te reprezintă, la cine vrei şi ce vrei să fii, pentru ca, odată ajuns acolo, să ştii ce alegeri să faci, să ştii ce este mai bine pentru tine
În ultimul rând ar trebui să mulţumim organizatorilor pentru această şansă ce este oferită tinerilor noştri pregătiţi să ia viaţa în serios şi să facă ceva cu ea.
Lasă un răspuns