Ce este Zeolitul – mineral natural recomandat pentru detoxifiere si alcalinizare

Timp de citire estimat: 24 minute


Zeolitul mineral natural detoxifiant

Zeolitii sunt minerale naturale vulcanice, cu structuri unice, cristaline, complexe. Industrial, zeolitul este utilizat pentru purificarea apei, in filtrele de aer si filtrele de tigari pentru a reduce nicotina si gudronul.

Ce s-ar intampla daca ar exista o pulbere magica care purifica apa, imbogateste solul si elimina deseurile nucleare? Ce se intampla daca aceeasi pulbere iti poate detoxifia corpul, poate spori sanatatea intestinului, preveni deteriorarea radicalilor liberi, combate infectiile si multe altele? Ei bine, zeolitul ar putea face toate aceste lucruri, insa dovezile stiintifice sunt destul de limitate. Citeste mai departe articolul pentru a afla totul despre zeolit, inclusiv despre latura sa care nu este chiar atat de magica precum pare.

Ce este zeolitul?

In urma cu milioane de ani, vulcanii au aparut din mare, divizind continente, creind munti si formand o mare parte a terenului asa cum il stim. Pe masura ce acesti vulcani au erupt, lava topita si cenusa groasa compusa din alumino-silicati si pamanturi alacaline, s-a scurs in mare. Combinatia de cenusa vulcanica si apa de mare a produs o reactie chimica care a format minerale naturale, pretioase precum zeolitul din lava intarita.

Cel mai important ramane rolul zeolitului in industria medicala. Multe persoane cunosc beneficiile obtinute din suplimentarea cu zeolit sau din detoxifierea cu ajutorul apei de zeolit.

Zeolitul este un mineral complex care se formeaza in contact cu lava vulcanica si apa. Acest proces poate dura mii sau chiar milioane de ani. Oamenii de stiinta estimeaza ca primele minerale zeolitice s-au format acum peste 300 de milioane de ani.

In Roma Antica foloseau zeolitul pentru a construi poduri. Apoi acesta a fost uitat si si-a regasit drumul in 1756 cand mineralogistul suedez Axel Cronstedt l-a descris si l-a denumit.

El a contopit doua cuvinte grecesti: zeo care inseamna fierbere si litos care inseamna piatra. Zeolitul a eliberat mult abur atunci cand a fost incalzit, de aici i s-a tras numele de piatra care fierbe.

Zeolitul – Structura, componente si utilizari

Prin ciocnirea lavei cu apa rece a marii, zeolitul formeaza o structura unica in forma de cusca cu o incarcare negativa a suprafetei. Aluminiul si siliciul constituie baza acestei structuri, insa adesea include si alte elemente precum oxigen, stanc, zinc si titan.

Micile orificii create permit zeolitului sa actioneze ca o sita moleculara care filtreaza moleculele pe baza marimii particulelor. Incarcarea negativa a suprafetei leaga usor mineralele – cum ar fi sodiu, potasiu si calciu – si le inlocuieste cu ioni mari si metale grele.

Cu alte cuvinte, el preia o multime de “lucruri rele” si le inlocuieste cu “lucruri bune”.

Productia de zeolit

Rapid dupa redescoperirea sa, s-a inceput folosirea lui. In prezent, minerii produc aproximativ 3 milioane de tone de zeolit in fiecare an. China este in frunte, urmata de Coreea de Sud, Japonia si Iordania. Zeolitele naturale sunt abundente, insa deseori sunt contaminate cu alte minerale, cuart, metale, etc.

Industria se bazeaza in mare parte pe zeoliti sintetici care sunt puri si au structuri uniforme. Unele din aceste tipuri nu exista in natura.

Utilizari industriale ale zeolitului

Datorita proprietatilor sale fizice unice, zeolitul si-a gasit utilizarea in:

  • Agricultura: elimina mirosurile si ajuta la curatarea apelor cu deseuri;
  • Agricultura: controleaza umiditateaa si furnizeaza minerale;
  • Sanatate publica si ecologie: purifica apa si ajuta la eliminarea deseurilor nucleare;
  • Gospodarie: folosit in agentii de dezodorizare, in produsele de curatare si ingrijire personala;
  • Chimie: accelereaza reactiile chimice.

Utilizari traditionale si medicale ale zeolitului

Medicina traditionala recunoaste consumul de argila ca si metoda naturala de detoxifiere. Zeolitul are proprietati similare si utilizari traditionale.

In medicina moderna, medicii si cercetatorii folosesc zeolit pentru:

  • Separarea si detectarea biomarkerilor;
  • Controlul administrarii unor substante;
  • Metode de imagistica precum RMN (rezonanta magnetica nucleara);
  • Ingineria pielii si a tesuturilor osoase;
  • Tratamentul ranilor si controlul sangerarii.

Echilibrarea pH-ului cu zeolit

Un nivel echilibrat al pH-ului este esential pentru functionarea optima a corpului. Nivelul pH-ului este considerat echilibrat atunci cand se incadreaza intre 7.35 si 7.45 pe scala masurarii pH-ului. Cand pH-ul tau scade sub 7,35, este considerat a fi acid. In acest interval de pH acid, bacteriile si virusii pot sa scape de sub control, sistemul imunitar slabeste iar organismul incepe sa dea semne de slabiciune. Un supliment cu zeolit ajuta la restabilirea nivelului pH-ului, astfel incat poti sa ai o viata sanatoasa.

De ce scade nivelul pH-ului?

Exista multi factori care contribuie la scaderea nivelului pH-ului din corp. O parte tine de alimentele si bauturile pe care le consumam. Multe alimente devin acide datorita procesarii (conservare, inghetare, gatire).

Corpurile noastre devin acide si datorita materialelor toxice la care sunt expusi cei mai multi dintre noi. Toxinele, in special metalele grele si pesticidele sunt in aer, alimete si apa. Putem evita o parte din ele, insa expunerea la toxine este inevitabila pentru cei mai multi. Pe masura ce aceste toxine se acumuleaza in organism, corpul devine acid.

De ce este periculos un pH acid?

Daca pH-ul corpului devine acid (scade sub 7.35), atunci corpul intra intr-o stare nesanatoasa. Virusii si bacteriile vor incepe sa se inmulteasca. Sistemul imunitar va trebui sa depuna un efort in incercarea de a scapa de materialele toxice ce s-au acumulat in interiorul celulelor. Virusii si bacteriile inmultindu-se pot prelua mult mai usor controlul. Sistemul imunitar va slabi, astfel incat boala incepe sa creasca necontrolat.

Cum echilibreaza zeolitul nivelul pH-ului?

Zeolitul este un detoxifiant natural. Este capabil sa scape de toxine, cum ar fi metalele grele si pesticidele din celulele corpului. La aproximativ 6-8 ore dupa ce a fost ingerat, orice materiale toxice pe care acesta le-a preluat, vor fi excretate din organism.

Dupa extragerea acestor toxine, nivelul pH-ului organismului va reveni in mod natural la nivelul echilibrat. In acest mediu, bacteriile si virusii vor fi tinuti sub control. Apoi, sistemul imunitar va incepe sa prinda putere deoarece nu va mai fi necesar sa lupte inutil impotriva virusilor si bacteriilor. Si toate acestea consumand zilnic zeolit.

Vezi cum se prepara apa cu zeolit + inca 4 retete pentru echilibrarea pH-ului din organism!

Zeolitul apa de zeolit
Apa de zeolit ~ Detoxifiant natural

Suplimentarea cu zeolit sau consumul de apa cu zeolit ajuta la:

  • eliminarea intoxicatiilor cu metale grele;
  • echilibreaza nivelul pH-ului din corp;
  • colecteaza si elimina micotoxinele;
  • actioneaza ca antidiareic;
  • ajuta in prevenirea cancerului;
  • actioneaza ca un antioxidant puternic;
  • echilibreaza sistemul imunitar.

Zeolitul este consumat intern pentru:

  • sistemul circulator;
  • functia renala;
  • boli de piele;
  • diabet zaharat;
  • glande endocrine;
  • tulburari reumatice;
  • neuro-psihoza;
  • infectii fungice;
  • parodontoza;
  • mahmureala.

Pentru a preveni formarea bolii intr-un mediu acid, acidul trebuie neutralizat si homeostaza trebuie restabilita. Zeolitul actioneaza ca un sistem de tamponare ce se afla in sange, care aduna reziduurile acide si le elimina din organism. Acest lucru determina o schimbare a pH-ului. Prin mentinera mediului in interiorul corpului la un nivel optim de pH, se produce o functionare metabolica corespunzatoare in interiorul corpului. De asemenea, functia creierului este sporita si sistemul imunitar functioneaza in conditii ideale.

Ce parere au anumite persoane despre zeolit?

Sustinatori:

  • Opreste sangerarea necontrolata;
  • Poata ajuta la detoxifiere;
  • Sprijina sanatatea intestinelor;
  • Are activitate antioxidanta;
  • Poate scadea nivelul lipidelor din sange;
  • Protejeaza creierul si ficatul;
  • Curata si protejeaza pielea.

Sceptici:

  • Poate provoca leziuni pulmonare atunci când este inhalat;
  • Poate bloca absorbția medicamentelor și a substanțelor nutritive;
  • Poate fi contaminat cu metale grele;
  • Unele tipuri pot fi cancerigene.

Beneficiile pentru sanatate ale zeolitului

Cercetarile preliminare efectuate asupra efectelor acestuia au aratat rezultate foarte bune, dar inca lipsesc studii clinice solide pentru majoritatea afectiunilor.

Inainte de a consuma zeolit in orice forma, consulta un medic. Trebuie sa stii ca acesta nu poate inlocui tratamentul medical pentru nici o afectiune.

Clinoptilolitul este cel mai frecvent tip de zeolit folosit in uzul medical.

Zeolitul este eficient pentru sangerari

Sangerarile controlate sunt a doua cauza a decesului in cazul unor rani severe sau accidente.

Armata americana de exemplu foloseste un produs pe baza de zeolit pentru a opri sangerarile severe pe campul de lupta. Sustinut de dovezi clinice solide si de eficacitatea vietii reale, acest produs si-a gasit aplicarea in medicina civila (studiu 1).

In probele de sange uman, a crescut coagularea cu 40%.

Zeolitul este eficient in procesul detox

Ajuta in special la eliminarea metalelor grele. Intr-un studiu clinic facut pe 33 de voluntari, zeolitul a imbunatatit eliminara aluminiului, arseniului, plumbului, mercurului si a altor metale grele. Persoanele care au consumat zeolit lichid (30 de picaturi pe zi) au avut niveluri semnificativ mai mari de aceste metale in probele de urina. Analiza de laborator a confirmat faptul ca nu a fost contaminat, atribuindu-i rezultatele detoxului cu metale grele (studiu 2).

In studiile efectuate la soareci, zeolitul a permis eliminarea plumbului si a protejat creierul de deteriorarea oxidativa cauzata de acest metal greu. Acesta a redus nivelurile de plumb in organe cu pana la 91%. (studiul 3)

La sobolani, clinoptilolitul a stimualt detoxifierea aluminiului si l-a oprit sa nu ajunga in sange. (4)

Cadmiul este un alt metal greu care poate provoca anemie si care afecteaza diferite organe. La porcii otraviti cu cadmiu, zeolitul a prevenit anemia si a protejat ficatul. (5)

Studiile efectuate au confirmat capacitatea zeolitului de a elimina metalele grele, precum ar fi plumbul, arsenul si mercurul.

Zeolitul poate repara daunele cerebrale si echilibra starea de spirit

Celulele cerebrale sunt deosebit de sensibile la intoxicatii cu metale grele. Metalele grele pot deteriora neuronii si pot declansa stari de anxietate, furie, deficit de atentie, etc.

Abilitatea zeolitului de a detoxifica plumbul, mercurul, aluminiul si alte metale grele reprezinta o abordare complementara promitatoare a tulburarilor de dispozitie mentionate mai sus. Cu toate acestea, pana in prezent nu s-a investigat impactul asupra starii de spirit.

Detoxifierea de alcool cu zeolit

La 12 bautori sanatosi, 5 g de clinoptilolit a redus nivelul de alcool in sange cu pana la 43%. Acesta a blocat absorbtia alcoolului. (6)

Intr-un alt studiu clinic, 25 de voluntari au luat zeolit (2,25 g – 4,5 g) dimineata dupa o noapte de baut. A fost prea tarziu pentru detoxifierea alcoolului, insa simptomele de mahmureala s-au imbunatatit cu 40-50% (7).

Detoxifierea toxinelor fungice cu autorul zeolitului

Aflatoxinele pot contamina alimentele si pot pune in pericol starea de sanatate, in special ficatul. Zeolitul a fost capabil sa detoxifice puii de aflatoxina si sa protejeze ficatul, conductul biliar si rinichii. Organele sistemului imun, precum timusul, au de suferit mai putine daune.

Dat vacilor, a scazut nivelul de aflatoxina din laptele lor, ceea ce reprezinta o sursa majora a intoxicatiilor. In eprubeta, a putut elimina aflatoxina din apa (60%) si din hrana animalelor (80%). (8)

Zeolitul a protejat gainile impotriva unei toxine fungice, ochratoxina A. Pasarile au inceput sa manance mai bine, sa ia in greutate si sa se recupereze mai repede.

Detoxifierea de elemente radioactive cu zeolit

Structura poroasa a zeolitului este o capcana pentru alimentele radioactive mari. Acesta poate lega atomii radioactivi din deseurile nucleare si poate ajuta la rezolvarea acestei probleme de natura ecologica.

Detox de alte toxine cu zeolit

Nitratii sunt toxine care pot contamina apa potabila si pot perturba sanatatea oamenilor si a animalelor. La vaci, a inversat deteriorarea metabolica cauzata de nitrati.

Zeolitul se poate lega de diverse toxine si otravuri periculoase si le poate impiedica sa fie absorbite si sa creeze probleme in corpul uman.

Zeolitul ajuta la sanatatea intestinelor

Uneori toxinele, microbii si moleculele inflamatorii se pot scurge din intestin in fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca oboseala, boli autoimune, depresie si multe altele.

Intr-un studiu clinic efectuat pe 52 de sportivi de anduranta, zeolitul (1,85 g zilnic timp de 12 saptamani) a strans peretele intestinal si a impiedicat scurgerile. De asemenea, a avut efect antiinflamator usor asupra intestinului. (9)

La soarecii cu colita ulceroasa, clinoptilolitul a fost capabil sa repare deteriorarile intestinale. S-a dovedit la fel de eficient ca un medicament standard. Zeolitul a aratat o actiune similara intr-un studiu realizat asupra porcilor cu inflamatii intestinale.

Acumularea de uree, amoniac si gaze in intestin poate duce la colita ulceroasa, sindrom de colon iritabil si chiar cancer de colon. Un nivel ridicat de uree in sange (uremia) poate pune viata in pericol. Zeolitul se leaga de uree, cat si de amoniac, oferind protectie impotriva acestor toxine intestinale.

Zeolitul imbunatateste flora intestinala

Impactul pozitiv al zeolitului asupra bacteriilor intestinale contribuie la beneficiile enumerate mai sus, dar ajuta si la ameliorarea diareei si imbunatateste sanatatea generala.

Medicii cubanezi au dezvoltat un medicament pentru diaree preparat din clinoptilolit. Acestia i-au dovedit siguranta si eficacitatea in 4 studii clinice. Capacitatea de a restabili flora intestinala a fost demonstrata. (10)

Cand s-a adaugat in hrana puilor si gainilor, zeolitul a eliminat numarul de bacterii daunatoare din intestinul lor, fara a deranja bacteriile bune. Puii infectati cu Salmonella, una din cauzele majore a otravirilor alimentare, s-au recuperat mai repede si au suferit mai putine daune oxidative. (11)

Un alt zeolit natural, chabazitul, a aratat actiuni similare la caini. A crescut chiar numarul de tulpini Lactobacillus si Bifidobacterium, probiotice ce lupta cu agentii patogeni intestinali. (12)

In studiile celulare, a inhibat cresterea a doua tulpini virale care ne invadeaza prin intestin.

Scapa de daune oxidative cu zeolit

Fumatul are un impact puternic asupra intregului corp si creste riscul de afectiuni cardiovasculare si nu numai. Stresul oxidativ joaca un rol cheie in efectele adverse ale fumatului.

Intr-un studiu clinic pe 85 de fumatori, clinoptilolitul (5,4 g zilnic timp de 1 luna) a imbunatatit puternic sistemul de aparare al oxidantilor. (13)

Alte tipuri de zeolit natural au prezentat efecte asemanatoare la un grup de 25 de persoane. A crescut nivelul glutationului (un antioxidant) si au protejat lipidele de deteriorare oxidativa.

Zeolitul poate ameliora refluxul acid si ulceratiile stomacale

In cazul refluxului gastroesofagian, refluxul acid dauneaza esofagului, provocand arsuri la stomac si alte simptome neplacute. Intr-un studiu efectual pe 25 de persoane cu reflux gastroesofagian, zeolitul (1,5 g zilnic timp de 2 saptamani) a ameliorat arsurile la stomac, durerea si discomfortul cu 45-55% (14).

Acelasi protocol a protejat alti 23 de pacienti de ulceratii la stomac cauzate de consumul unui medicament, naproxen.

Pentru oricare din utilizarile zeolitului pe care le voi enumera in cele ce urmeaza, nu exista suficiente dovezi.

Vindecarea ranilor cu ajutorul zeolitului

Intr-un studiu clinic rus, zeolitul a imbunatatit curatarea si recuperarea arsurilor. In acest studiu, pacientii au consumat zeolit, nu l-au aplicat pe rani. Acest studiu nu dezvaluie detalii esentiale, cum ar fi doza si dimensiunea esantionului. (15)

Zeolitul incarcat cu oxid nitric (NO) a stimulat vindecarea ranilor. Acesta a ucis bacteriile si ciupercile, protejand celulele pielii. (16)

Plasturii cu faujasita (zeolit natural) si cupru au prezentat efecte similare. De asemenea, au imbunatatit aportul de oxigen si regenerarea pielii.

O alta combinatie excelenta pentru vindecarea ranilor poate fi zeolitul + argintul. Plasturile cu zeolit si argint pot inhiba cresterea microbilor periculosi, cum ar fi:

  • P. aeruginosa care poate provoca infectii dobandite in spital;
  • E.coli, cunoscut pentru producerea ulcerelor si infectarea ranilor;
  • S.aureus si MRSA, tulpini de bacterii greu de tratat;
  • Candida albicans.

Scaderea nivelului colesterolului si lipidelor din sange cu zeolit

Intr-un studiu efectuat pe 41 de pacienti, zeolitul micronizat (ca un pamant fin) a scazut nivelul colesterolului “rau” si al lipidelor din sange, in timp ce a crescut colesterolul “bun”. Dupa 8 saptamani (6-9 g zilnic), aceste valori s-au imbunatatit cu 20-25%. Lipsa unui grup de control in acest studiu ne impiedica sa tragem concuzii fiabile. (17)

Zeolitul in igiena orala

La 11 voluntari, clatirea gurii cu argint-zeolit (zeolit incarcat cu ioni de argint) a redus mult formarea placii dentare. (18)

Intr-un studiu celular, zeolitul de argint a inhibat cresterea candidei si productia de acid, doua cauze majore ale placii dentare si infectiilor orale. In plus, poate elimina mirosurile si poate combate respiratia urat mirositoare.

Zeolitul in procesul de protectie a ficatului

Puterea antioxidanta a zeolitului poate fi cruciala pentru protectia ficatului. Zeolitul protejeaza, de asemenea, impotriva aflatoxinelor care afecteaza ficatul. Activitatea antioxidanta si capacitatea de a lega toxinele ii pot oferi un rol in sanatatea ficatului.

Beneficiile zeolitului pentru piele

Datorita proprietatilor sale de detoxifiere si antibacteriene, pielea poate beneficia de pe urma lor. Multe produse de vindecare si ingrijire personala au ca ingredient principal zeolitul.

Ingriirea si igiena personala prin folosirea zeolitului

Intr-un studiu clinic efectuat pe 39 de voluntari, spray-ul deodorant cu zeolit de argint 10% a dovedit un efect puternic si de durata impotriva microbilor sub nivelul axilei, care produc mirosuri neplacute. Un spray cu o substanta de control nu a reusit acest lucru. (19)

In studiile celulare, zeolitul a eliminat virusii si mirosurile volatile. Acesta a stopat cresterea virusului HSV-1 (Herpes simplex) care provoaca rani.

Zeolitul formeaza un film protector pentru piele, actionand ca o protectie solara naturala. Intr-un studiu, a inversat daunele oxidative declansate de un alt ingredient de protectie solara, dioxidul de titan. (20)

Aceste proprietati fac din zeolit un ingredient important in diferite produse de ingrijire personala. Un deodorant care contine zeolit poate ajuta la prevenirea mirosului corpului si la protejarea pielii.

Zeolitul amelioreaza inflamatiile si alergiile

Un studiu celular a verificat capacitata zeolitului de a lega histamina, astfel ameliorandu-se inflamatiile si reactiile alergice.

Poluantii atmosferici pot declansa inflamatii, alergii si probleme autoimune. Deoarece zeolitul se poate lega de toxine si de metalele grele, ar putea reduce impactul nociv al poluarii asupra pielii.

Zeolitul in cercetarea cancerului

Rezultatele provin din studii bazate pe animale si celule. Acestea ar trebui sa ghideze investigatiile ulterioare, insa nu ar trebui sa fie interpretate ca sustinand efectele anticancerigene la oameni pana cand nu se vor efectua mai multe cercetari. In prezent, suplimentele cu zeolit nu sunt aprobate pentru prevenirea sau tratarea cancerului. (21)

Conform unei analize a studiilor facute asupra animalelor cu diferite tipuri de cancer, zeolitul poate:

  • Reduce tumorile si preveni cresterea lor;
  • Imbunatati sanatatea generala si prelungi durata de viata;
  • Spori efectele chimioterapiei.

Atat tratamentul oral, cat si cel aplicat pe piele, au aratat beneficiile de mai sus. Clinoptilolitul a redus numarul de metastaze de melanom si le-a crescut raspunsul imunitar. (22)

In studiile celulare, zeolitul incarcat cu un medicament anticancer (5-fluorouracil) a fost capabil sa omoare celulele canceroase din stomac si de colon. Adaugarea zeolitului a sporit potenta acestui medicament. (23)

Capacitatea de a lega elementele radioactive, toxinele fungice si alte substante cauzatoare de cancer il face, de asemenea, un candidat promitator pentru cercetarile viitoare asupra efectelor sale in lupta cu cancerul. In prezent nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda zeolit pentru prevenirea sau tratarea cancerului, insa cercetari sunt in curs de desfasurare.

Limitari si avertismente ale studiilor efectuate asupra efectelor zeolitului

O mare parte din studiile efectuate asupra zeolitului nu au confirmare la om. Studiile clinice indica unele beneficii potentiale ale zeolitului, dar dovezile sunt limitate la un numar mic de pacienti. Unele dintre aceste studii vin cu avertismente importante, cum ar fi:

  • Lipsa grupului de control;
  • Detalii necunoscute ale studiului;
  • Conflict de interese.

Avem nevoie de studii clinice mai ample, bine concepute pentru a verifica utilizarile medicinale ale zeolitului.

Contraindicatii si efecte adverse ale zeolitului

Lista reactiilor adverse ce pot aparea in urma consumului de zeolit nu este una definita si trebuie sa consulti medicul despre alte potentiale efecte secundare, pe baza starii tale de sanatate si a altor factori.

In studiile clinice, zeolitul nu a povocat efecte secundare. De asemenea, o analiza de siguranta nu a gasit nici un pericol legat de consumul de zeolit. Studiile umane si pe animale au aratat ca poate provoca inflamatii pulmonare si leziuni atunci cand este inhalat.

Deoarece leaga metalele grele si alte toxine, unele persoane si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialele intoxicatii cu suplimente contaminate. Cu toate acestea, zeolitul are o afinitate ridicata pentru aceste toxine si le mentine prinse in toate conditiile.

Intr-un studiu, cantitati mari de zeolit adaugat in hrana puilor au provocat inflamatii ale intestinului. Zeolitul macinat in particule mari a redus numarul de celule sanguine la soareci. (24)

Foarte important!! Doar anumite tipuri de zeolit natural sunt potrivite pentru consumul uman. Alte tipuri, cum ar fi erionitul, ar putea fi chiar canceroase. (25)

Nici un studiu nu a confirmat siguranta zeolitului la copii, femei insarcinare sau care alapteaza.

Suplimentele cu zeolit

In ciuda cercetarilor clinice si preclinice promitatoare, suplimentele de zeolit nu au fost aprobate de FDA pentru consum oral. In general, nu se asigura calitatea, siguranta si eficacitatea suplimentelor. Consulta medicul inainte de a folosi acest tip de suplimente.

Atunci cand alegi un supliment de inalta calitate cu zeolit, trebuie sa te uiti dupa:

  • Sursa – verifica daca productorii isi obtin zeolitul din regiuni curate si renumite;
  • Felul in care a fost manipulat – cauta un produs purificat, testat pentru metale grele si alti contaminanti;
  • Proprietati fizice – cauta zeolit activat si micronizat (macinat fin).

Cea mai frecventa forma de pe piata este pulberea de zeolit care contine 90-97 % din clinoptilolit. Produsele micronizate au o dimensiune a particulelor <20 µm. Alte forme disponibile includ:

  • pastile cu 700-800 mg pulbere;
  • zeolit lichid (suspensie in apa);
  • Plasturi de zeolit, de obicei incarcate cu argint.

Unele site-uri web sustin ca zeolitul lichid activat este mai puternic si curatat de toxine in timpul asa numitului proces de purificare a lichidului. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina aceste afirmatii. Mai mult decat atat, “activarea” presupune doar reducerea mecanica a marimii particulelor de zeolit.

Zeolitul lichid este uneori imbogatit cu un atioxidant, dihidroquercetina (DHQ).

Dupa cum s-a mai mentionat, zeolitul este un ingredient comun in produsele de ingrijire personala: in sapunuri, masti pentru fata, geluri abrazive pentru corp, pasta de dinti, etc.

Cum si cat se administreaza – Dozajul in cura cu zeolit

Este posibil ca dozele de mai jos, utilizate in studiile clinice, sa nu se aplice in cazul tau. Daca medicul iti recomanda zeolitul, tot el este cel care ar trebui sa iti indice doza optima in functie de starea generala de sanatate.

Urmatoarele doze de zeolit s-au dovedit a fi eficiente in studiile clinice:

  • Pentru ameliorarea simptomelor de mahmureala – 2,25 g – 4,5 g dimineata, dupa o iesire din betie;
  • Pentru inhibarea absorbtiei alcoolului – 5g alaturi de bautura consumata;
  • Consolidarea mucoasei intestinale – 1,85 g zilnic, timp de 3 luni;
  • Calmant al fluxului gastroesofagian si ulcerelor stomacale – 1,5 g zilnic, timp de 2 saptamani;
  • Reducerea colesterolului si a lipidelor din sange – 6-9 g zilnic, timp de 2 luni;
  • Imbunatatirea sistemului antioxidantilor – 5,5 – 6 g zilnic, timp de 1 luna.

Retete pe care le poti prepara acasa cu zeolit

Masca de fata cu zeolit

Se amesteca 1 lingura de zeolit cu suficienta apa pentru a-l face ca o pasta (aprox. 2 lingurite). Se aplica masca pe fata si se lasa 15 minute, mai putin daca ai o piele uscata. Clateste si continua cu ingriirea obisnuita a pielii. Pentru o curatare zilnica, clateste masca imediat ce se usuca.

Ingrediente optionale: cafea, cacao, pudra de ceai verde, vitamina E, uleiuri esentiale (menta, arbore de ceai, lavanda), ulei de masline (pentru piele uscata).

Exfoliere cu zeolit

Foloseste palma sau o perie de corp pentru a aplica 1-2 lingurite de zeolit pe piele inainte de a face dus. Sa fii cu atentie in jurul zonelor sensibile.

Ingrediente optionale: argila cu bentonita, cafea.

Pulbere de spalat pe dinti cu zeolit

  • 2 lingurite pulbere de zeolit;
  • 1 varf de sare de Himalaya sau/si bicarbonat;
  • un varf de scortisoara si ierburi uscate (cuisoare, salvie, menta, etc);
  • 5-10 picaturi de uleiuri esentiale la alegere.

Cauta sa achizitionezi pudra pura de zeolit pentru a beneficia de proprietatile de detoxifiere ale acestui mineral.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Ce este Zeolitul – mineral natural recomandat pentru detoxifiere si alcalinizare”

  1. Avatar Voaides Ioan
    Voaides Ioan

    Mie mi-a provocat dureri musculare la picioare, imediat ce am luat 1/2 linguriță și am abandonat neștiind ce se poate întâmpla.

    1. Avatar Jorjette C

      Bună seara. Ar trebui să mai încercați măcar o dată să vedeți dacă zeolitul a fost adevăratul motiv al durerii. Poate durerea musculară a avut o altă cauză, deși ar putea fi un simptom al unei forme intense de detoxifiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *