Răspunde la: ‘Ciorbele si ordinea in care se pun in ele constituentele lor

Comunitatea celor cu pasiuni Artă culinară ‘Ciorbele si ordinea in care se pun in ele constituentele lor Răspunde la: ‘Ciorbele si ordinea in care se pun in ele constituentele lor

#599

Cristescu Bogdan
Keymaster

Am auzit pe cineva spunând că gătitul este un fel de alchimie culinară. Timpii de fierbere la ciorbe nu-i cunosc exact dar știu care și cum fierb în ordine.

Fasolea fierbe greu și e în funcție de cât e de veche. La fel și soia, năutul, grâul, mazărea și lintea verde.
Apoi urmează legumele. Cartoful fierbe cel mai greu (circa 20-30 min la foc puternic). Rădăcinoasele toate fierb repede (circa 10 min). 
Verdețurile se pun ultimele pentru că ele oricum nu trebuie să fiarbă mult căci așa își pierd din aromă. Știu persoane (chiar și eu) care adaugă verdețurile la final, ia ciorba de pe foc, pune capacul și o lasă așa cu verdeața deasupra adică fără să amestece, 10-15 min, după care se poate servi.
Borșul acru se pune la ultimul clocot care durează în medie 3-4 min. Tot atunci se pune și sarea și piperul. În cantități mai mici căci mai bine completezi în farfurie decât să fie deja prea sărată.