Răspunde la: O fasolică pentru liniştea noastră

Comunitatea celor cu pasiuni Artă culinară O fasolică pentru liniştea noastră Răspunde la: O fasolică pentru liniştea noastră

#590

suntonlain
Participant

Dimineata mi-am facut niste cartofi prajiti si a ramas ulei de la prajala.

Dupa ce am manat, ma-m gandit ca sa reutilizez uleiul.

Aseara pe la ora 21, m-am dus ca sa vad ce e cu fasolea si sa o gatesc.

Apa se cam ingalbenise, desi fasolea era alba. Era galbena si parca pusesem putina faina in ea. Era de fapt de un galben rozaliu si de consistenta unui inceput de coca, ca si cand as fi pus putina faina in acea apa colorata.

Am aruncat apa si am clatit fasolea.

Asadar, am umplut craticiora cu apa si am puso la foc ca sa fiarba. Am adaugat sare si ulei ramas de la cartofi.

Am dat focul un picut mai tare si apoi am asteptat ca sa fiarba.

Dupa in timp am inceput ca sa probez daca s-a fiert fasolea.

Am avut un caus de fasole si nu un pumn de fasole, pusa la fiert intr-o cratocioara de vreo trei litri. Boabele erau intr-un singur strat pe fundul craticioarei.

Fasolea a tot fiert si apa scadea vazand cu ochii, dar ramanea tot nefiarta.

Cu toate ca fasolea parea a fi nefiarta, desi scazuse apa cam la o treime din volumul craticioarei, eu am presupus ca asa este ea si ca nu are rost sa tot fierb la ea, si deci am luat-o ca sa o mananc.

Desi nu avea consistenta fainoasa ci din contra era tare si nu avea gust de fasole fiarta, asa cun stiam eu,

vazand ca a scazut apa, am presupus ca fasolea poate fi socotita ca fiind fiarta.

Si deci am dat jos de pe foc craticioara , am pus in ea niste patrunjel si niste foi de dafin, apoi niste usturoi.

Mentionez inca o data ca am folosit ulei din cel ramas de la prajirea cartofilor.

Dupa ce s-a racit un pic, m-am apucat ca sa manac rezultatul operatiilor descrise mai sus.

Daca imi dadea altcineva ca sa mananc asaceva, as fi protestsat vehement, deoarece era o fiertura sarata potroaca si cu un gust destul de ciudat. Dar era creatia mea; eu am facuto si deci stiind ce contine si cum am facuto am mancat cateva linguri bune din aceasta fiertura arzinte.

Asadar aseara pe la ora zece eu mancam din prima ciorba de fasole facuta de mine.

Azi o sa continui ca sa mananc din ceea ce a ramas de aseara si eventual o sa incerc sa vad cum ai pot ameliora gustul,

in primul rand folosirea din uleiul ramas de la prajirea cartofilor, nu a fost o idee fericita,

iar in al doilea rand am impresia ca totusi fasolea nu era fiarta indeajuns, dar daca o mai lasam pe foc seca apa; nu m-am gandit ca sa pun alta apa care sa o inlocuiasca pe cea evaporata.

Cred ca desi a fost doar o manuta de boabe de fasole, ar fi trebuit ca sa utilizez un vas mai mare in care sa pun apa mai multa.

Deci si aici, iar se pune problema volumetriei: cata fasole la cata apa trebuie folosita atunci cand dorim ca sa fierbem fasolea ?