7 descoperiri arheologice misterioase de pe pământ

Timp de citire estimat: 7 minute


Pasionaţii de puzzle-urile antichităţii au un mod de a captiva publicul, poate pentru că este foarte uşor să visezi uneori nişte explicaţii despre cum şi de ce există lucrurile. Aceste 7 descoperiri arheologice au rămas subiecte de ultimă oră în ciuda datării vârstei lor, apărând pe coperţile revistelor de la an la an şi inspirând noi teorii despre existenţa lor, dealungul anilor, atrăgând şi astăzi pe oricine în legăturile lor misterioase cu trecutul.

Să le urmărim …

Descoperiri arheologice misterioase

santorini atlantis

Una dintre cele mai mari erupţii vulcanice din ultimii 10000 de ani a apărut la aproximativ 1620 î.Hr. pe insula vulcanica Santorini din Marea Egee. În urma erupţiei din 1620 î.Hr., o mare parte din precedenta insula Santorini a fost distrusă sau scufundată; acest eveniment ar fi putut fi sursa de inspiratie pentru legenda continentului pierdut Atlantis. Susţinut de: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS şi U.S./Japan ASTER Science Team.

Atlantida

Oraşul pierdut al Atlantidei a fost descoperit în Bahamas, insulele grecesti, Cuba, şi chiar Japonia – dacă fiecare cerere a fost să fie crezută.

Descris pentru prima data de catre istoricul grec antic Platon,în 360 î.Hr., insula mitologică se presupune că a fost o mare putere navală înainte de scufundarea sa în mare, cu peste 10.000 de ani în urmă, într-un eveniment catastrofic.
Arheologii dezbat actuala existenţă istorică a insulei, precum şi poziţia sa cea mai plauzibilă – în cazul în care a existat vreodată – în jurul multor ruine scufundate, descoperite în întreaga lume. Dar, chiar fără o dovadă definitivă, Atlantida continuă să angajeze imaginaţia oamenilor, de la care chiar şi alte câteva mistere arheologice s-au format.

descoperiri arheologice stonehenge

Descoperiri arheologice – Stonehenge

Cochetând de altfel docilul domeniu englez, monumentul preistoric cunoscut ca Stonehenge este unul dintre simbolurile cele mai faimoase din lume.

Inelul din megaliticile pietre a fost construit cu aproximativ 4.000 de ani în urmă şi a fost o faptă impresionantă pentru oamenii primitivi ce l-au construit – dar asta se zice despre toate arheologiile cunoscute, nu?. Nici una din teoriile cu privire la scopul iniţial ale Stonehenge-ului, care variază de la un observator astronomic la un templu religios de vindecare, a fost vreodată, ei bine, “bătută în cuie”.

Anul acesta s-au găsit şi “surorile” acestor pietre aici.

descoperiri arheologice desertul negev

Capcanele străvechi ale animalelor

Pereţii din piatră scunzi care intersectează deşerturile din Israel, Egipt şi Iordania le-au pus mari semne de întrebare arheologilor, încă de la descoperirea lor de către nişte piloţi la începutul secolului 20.

Lanţul de linii, unele de până la 40 de mile (64km) lungime au fost denumite “zmee” de către oamenii de ştiinţă pentru aspectul lor măreţ din aer – datează de prin anul 300 î.Hr., însă au fost abandonate cu mult timp în urmă.

Misterul al putea fi într-o oarecare măsură mai clar, luând în considerare un studiu recent care susţine că scopul acestor zmee a fost acela de a servi drept “pâlnie” pentru animalele sălbatice ce duce spre o groapă mică, unde acestea puteau fi cu uşurinţă ucise în număr mare. Acest sistem eficient sugerează că vânătorii locali ştiau destul de multe lucruri cu privire la fauna locală decât se credea anterior.

descoperiri arheologice mecanismului antikythera

O reconstrucţie generată pe computer din faţă şi din spate a mecanismului Antikythera. Proiectul Mecanismului Antikythera

Mecanismul Antikythera

Exact ca şi într-un film fantastic în care sunt descoperite tot felul de comori, tot aşa şi descoperirea mecanismului Antikythera rămâne una dintre acele descoperiri arheologice de vârf.

Găsit în epava scufundată a unei nave greceşti, care are cel puţin 2000 de ani vechime, artefactul circular din bronz este prevăzut cu un labirint de centralizare a unor mecanisme şi a unor personaje misterioase gravate pe suprafaţa feţelor expuse. Iniţial s-a crezut că reprezintă un instrument de navigaţie, însă arheologii continuă să-i descopere diferitele sale utilizări, şi în acest moment ştiu că printre altele, a fost un calendar astronomic destul de complex.

Până în momentul de faţă este cel mai sofisticat aparat găsit şi făcut public din acea perioadă, care precede apariţia altor mecanisme asemănătoare vechi de peste 1000 de ani.

descoperiri arheologice liniile de la Nazca

Liniile Nazca

Vazute de la nivelul solului, liniile Nazca din Peru nu prezintă nimic spectaculos. Cu toate acestea, văzute din aer, de unde au fost remarcate de aeronavele comerciale din anii 1920 – 1930, ele sunt uimitoare.

Arheologii au consimţit existenţa acestor forme enorme – sunt sute de asemenea forme, ce variază de la linii geometrice la reprezentări complicate ale unor animale, plante şi figuri imaginare – au mai bine de 2000 de ani vechime şi au fost lăsate de către oamenii din cultura pre-Inca Naza, care a scos pur şi simplu pietricele roşii la suprafaţă pentru a descoperi astfel pământul mai uşor, folosind diferite forme armonioase.

De ce au făcut acest lucru rămâne însă enigmatic, determinând astfel teoreticienii conspiraţiei să zburde printre ideile legate de debarcările extratereştrilor şi elementele de astrologie străveche. Arheologii suţin că este probabil ca aceste linii să fi fost un ritual, o metodă de comunicare cu zeităţile Nazca.

descoperiri arheologice marile piramide

Marile Piramide

Chiar şi informaţiile pe care arheologii le ştiu despre Marile Piramide ale Egiptului sunt extrem de fascinante – să rămâi tăcut în faţa a ceea ce ar putea fi încă descoperit.

Construite cu aproximativ 5000 de ani în urmă în locul în care este acum Cairo, complexul celor trei piramide – cu cea mai mare dintre ele – Khufu, dominând sit-ul – sunt o mărturie a veneraţiei profunde a egiptenilor antici pentru faraonii lor şi a credinţei lor legate de viaţa de apoi.

Arheologii încă descoperă noi tuneluri şi coloane construite în cadrul piramidelor şi sunt încă în căutarea unor indicii despre cine a construit aceste mari monumente, cum şi de ce.

descoperiri arheologice gobekli tepe

Gobekli Tepe

Primii oameni s-au stabilit în oraşe permanente, au dezvoltat agricultura şi apoi au construit temple, în această ordine, începând din 8000 î.Hr. Sau nu a fost aşa?

O descoperire arheologică uimitoare făcută în anul 1994 la Gobekli Tepe, o zonă rurală din Turcia, a adus în prim-plan ipoteze ce determină întrebări noi legate de evoluţia civilizaţiei.

Gobekli Tepe conţine mai multe inele de piloni de piatră sculptate cu scene de animale, datând din mileniul al zecelea î.Hr, fiind considerat cel mai vechi loc de cult din lume. Dovezile existente sugerează că cei care au construit acest loc de cult erau vânători semi-nomazi, care probabil nu aveau cunoştinţe de agricultură, care a apărut în zonă cu cinci secole mai târziu. Datorită acestei descoperiri arheologice, arheologii au început să se întrebe care este ordinea apariţiei lucrurilor în lume. Au dus aceste proiecte de construcţii către colonizare, şi nu invers, cum s-a crezut până acum?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „7 descoperiri arheologice misterioase de pe pământ”

  1. Avatar Ionescu Vlad
    Ionescu Vlad

    da, foarte interesant si subiect de dezbatut cu stonehenge.S-ar parea ca ar fi mult mai mult decat ne putem inchipui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *