Adonai – divinitate ebraică

2 comentarii la Adonai – divinitate ebraică

Adonai (Domnul, Stăpânul)

Divinitate ebraică târzie, înlocuind onomastic pe Yahweh, dar nu cultual. Adonai provine din cultul, comun mai multor popoare semite, al zeului Adon (Canaan, Fenicia).

Lingvistic, Adonai e considerat (ca şi Shaddai) un plural intensiv. Comentatorii talmudici îl interpretează în sensul de „atotstăpânitor” sau ca atribut al lui Yahweh de protector al bătăliilor, şi îl folosesc îndeosebi spre a indica autoritatea supremă a lui Yahweh.

Totuşi, în lecturile publice ale Bibliei ebraice, numele Adonai era substituit numelui convenţional Yahweh, sub care El (Dumnezeu) i se revelase lui Moise; astfel, tetragrama sacră YHWH era ferită de profanare. Septuaginta îl traduce însă prin Kyrios (Domnul) şi, cu toate că sensul ebraic originar era Atotstăpânitorul, traducerile moderne îl echivalează des cu sintagma Dumnezeul meu.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

2 comentarii

  1. Adonai e acelasi lucru cu Ba’al care era pronuntat de catre profani iar numele Hadad era permis doar de preoti. Ceea ce este amuzant e ca Ba’al este considerat malefic de catre evrei si crestini avand insa aceasi semnificatie… acest lucru se trage cel mai probabil din cauza luptelor purtate de catre cele doua popoare.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *