Ahile şi călcâiul

Ahileus (grec. Αγιλλευς); Ahile

Semizeu din mitologia greacă, erou homeric din Iliada, participant la războiul troian, fiul zeiţei Thetis şi al lui Peleus; născându-l, zeiţa l-a cufundat în Styx ca să-l facă invulnerabil, dar un călcâi a rămas neudat, „călcâiul lui Ahile” (acest călcâi vulnerabil are similitudini cu călcâiul uriaşului cretan de aramă Talos şi cu supapa din călcâi a statuilor turnate în bronz de sculptorii greci).

Ahile a fost crescut şi instruit (în meşteşugul cinegetic, în arta războiului, în morală) de Centaurul Hiron, care l-a hrănit cu măduvă de leu, iar la maturitate i-a dăruit o lance vrăjită. Thetis îl ţinuse ascuns la curtea regelui Lykomedes, întrucât profetul Calhas îi prezisese moartea în războiul troian.

Chemat de Odysseus, Ahile vine totuşi la Troia, comandant al mirmidonilor, iar Thetis îi dăruieşte caii lui Poseidon şi armele sacre confecţionate de Hephaistos.

După 9 ani de campanie, o ceartă cu Agamemnon pentru sclava Briseis îl face să se retragă din luptă; reintră însă, după moartea prietenului său Patrokles, în ciclul faptelor sale de arme omorînd pe Hector, pe regina Amazoanelor, Penthesileia, pe Memnon, fiul zeiţei Eos, până când e ucis şi el de o săgeată otrăvită cu care Paris, fratele lui Hector, ajutat de zeul Apollon, îi ocheşte călcâiul vulnerabil.

Murind, Ahile e răpit de pe rugul arzând de mama sa Thetis, apoi transportat, în apoteoză de erou zeificat, în insula Leuke, unde îşi începe noua existenţă, alături de Hellene din Troia (sau, într-o variantă, alături de Iphigenia).


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

O parere

  1. tavygnionr.1 tavygnionr.1

Spune parerea ta!