Amoricani – sectă panteistă ce credea ca Papa era Antichrist

Amalric de la Bena
Doctrina lui Amalric de la Bena - Imagine din anul 1204

Amoricani (din francezul amaurycains – după numele întemeietorului sectei, Amalric de la Bena)

Amoricani ese o sectă cu doctrină panteistă, apărută la Paris, în sec. XII-XIII, considerând că păcatul e absent din lume, că oricine are dreptul la liberul arbitru şi că există o identitate între cele 3 mari epoci ale istoriei şi cele 3 feţe ale lui Dumnezeu (din concepţia trinitară creştină).

Amalric de la Bena
Doctrina lui Amalric de la Bena – Imagine din anul 1204

Amoricanii aşteptau venirea Sfântului Duh şi întronarea, pe pământ, a împărăţiei dumnezeieşti întruchipând victoria adevărului, păcii şi libertăţii. Crezând că în fiecare om e inclus Dumnezeu, amoricanii se socoteau ignifugi. Negau ideea Judecăţii de Apoi, ca şi formele eclesiastice şi de cult (biserica, sfintele taine, sfinţii), văzându-şi mântuirea numai în acceptarea doctrinei amoricane care pentru ei echivala cu învierea întru Dumnezeu şi contopirea omului cu divinitatea.

Roma era acuzată a fi al doilea Babilon; iar Papa era identificat cu Antichrist. Doctrina amoricană s-a dezvoltat din opera pierdută (reconstituită doar din referinţele polemice ale lui Albert von Bolstadt şi Toma din Aquino) a gânditorului francez Amaury de Bene (Amalric), mort în 1206, după ce în 1204 fusese judecat de Papa Inocenţiu al III-lea, din ordinul căruia şefii sectei au fost arşi pe rug în 1210 şi doctrina lor interzisă în 1215.

In exclusivitate va ofer un document foarte vechi ce trateaza problema doctrinei amoricane din acea perioada. Documentul original se afla la Biblioteca de stat din Muenchen.

Descarca copia scanata (PDF – 15 MB)

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *