ascalafi

Arta de a sfida zborul

Insectele zburătoare se întrec unele pe altele în măiestria cu care își folosesc aripile, adaptându-și evoluția în aer la necesitățile supraviețuirii. Nu o dată specialiștii în aeronautică s-au inspirat din tehnica lor de zbor – este și celebrul caz al elicopterelor de vânătoare, pus la punct în anii ’60 prin studiul detaliat al libelulelor. Diversitatea morfologică a aripilor este în continuare un excelent exemplu pentru proiectanții de profil.

S-a observat angrenajul de excepție al libelulei: ea dispune de un „tren de zbor” alcătuit din patru aripi mari și independente, specifice unui prădător, cu care poate atinge viteza uluitoare de 10 metri/ secundă! Spre deosebire de libelule, aripile cu o splendidă cromatică ale fluturilor de zi sunt uriase și cuplate, respectind legea minimului efort și maximului de randament în zbor. Ele bat doar de cinci ori pe secundă, căci florile cărora le „fură” nectarul sunt imobile și le așteaptă resemnate popasul în caliciul lor.ascalafi

La specia de coleoptere numită ascalafi, performanța zborului este dată de cuplarea aripilor inferioare și superioare, prin intermediul unui embrion, și de forma aerodinamică a lor. Este clar ca avem de-a face cu un prădător de temut. La buburuze stabilitatea în zbor e asigurată de aripi posterioare (elitre) bombate, situate deasupra centrului de greutate al corpului. „Carabușul” verde-auriu dispune de un sistem nervos senzorial prin care își reglează deschiderea elitrelor (transformate în două carapace mobile) conform cu necesitățile zborului: accelerație, directie, altitudine, și care actioneaza precum un ordinator. De la albine ar trebui să remarcăm arta de a căra cât mai mult, cu un zbor eficient. Pentru a depozita cât mai mult nectar și polen, albinele au corp mare în comparatie cu suprafata mica a aripilor, dar ele sunt capabile de călătorii foarte lungi datorită vivacității cu care își regleaza ritmul bătăilor de aripi: peste 200 pe secundă! În sfârșit, muștele și țânțarii sunt acrobații aerului. Deși au aripi mici, performantele sunt de-a dreptul spectaculoase, agasante pentru om. Reușitele se datoresc ritmului infernal al bătăilor: peste 1500 pe secundă! Iată, deci, pe alese, tehnici de zbor ce ne-ar putea inspira.

2 comentarii la „Arta de a sfida zborul”

  1. In Bacau este o insula de agrement unde obisnuiam sa merg vara cu barca! Stiu ca suna prostesc, dar cand treceam pe langa libelule ma panicam in ultimul hal :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *