Capul nou născutului

Timp de citire estimat: 1 minute


La nastere, capul copilului reprezinta cea mai mare parte a corpului. Din acest motiv, în mod frecvent acesta prezinta semne ale trecerii sale prin vagin, fie o deformare, fie un edem circular la nivelul portiunii de prezentare. Acest edem este denumit caput succedaneum si apare ca rezultat al împingerii capului copilului în pelvisul mamei în timplu travaliului. În general, dispare dupa doua sau trei zile. Un alt tip de tumefactie care ar putea aparea în aceeasi zona este reprezentat de cefalhematom, provocat de o hemoragie sub scalp. Cefalhematomul poate fi deosebit de caput succedaneum prin faptul ca este localizat în general doar pe o singura parte a scalpului. Cefalhematomul se vindeca mai greu si nu ar trebui sa reprezinte un motiv de îngrijorare decât daca este atât de mare încât sa determine o pierdere mare de sânge.

Capul copilului s-ar putea sa aiba urme de la presiunea forcepsului, daca acesta a fost folosit la nastere. Aceste semne sunt foarte frecvent întâlnite si ar trebui, în general, sa dispara în câteva zile.

Cele doua zone moi de pe capul nou-nascutului se numesc fontanele. Dimensiunile acestora variaza. În mod normal, au un diametru între trei si opt centimetri. Atunci când copilul doarme, se aplatizeaza. Când copilul începe sa plânga, fontanelele se vor umfla. Ele se dilata si se retrag în mod regulat în ritm cu pulsul copilului. Fontanela frontala, din vârful capului, se va închide în jurul vârstei de 12 luni. Cea mai mica, din zona occipitala, se va închide pâna la vârsta de sase luni.

Este indicat să nu atingă persoanele străine aceste zone ale copilului,iar până la vârsta de 2 ani, copilul fiind foarte vulnerabil,ar fi indicat să intre în contact fizic cu cât mai puţine persoane cu excepţia părinţilor.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *