O modalitate de a reveni la inteligenţa specifică organismului este şi aceea de a cunoaşte legăturile noastre cu mama natură , acordându-ne cu ritmurile ei. Cele 5 elemente din tradiţia chineză sunt lemnul, focul, pământul, metalul şi apa.
Acestea se intercondiţionează reciproc, aşa cum se întâmplă şi cu organele asociate : ficat – lemn, inimă – foc, splină/pancreas – pământ, plămâni – metal, rinichi – apă. La fel sunt condiţionate şi viscerele corespondente fiecărui organ: vezica biliară – ficatului, intestinul subţire – inimii, stomacul – splinei şi pancreasului, intestinul gros – plămânului şi vezica urinară – rinichiului.
Aşa cum lemnul generează focul, ficatul generează energie pentru inimă . Focul dă naştere cenuşei pământului şi inima asigură energie splinei şi pancreasului. În acelaşi mod, pământul crează metalul şi splina / pancreasul face energie pentru plămâni.
Metalul asigură condiţii să apară apa, iar plămânul e mama rinichiului . În fine, apa permite lemnului să crească şi rinichiul hrăneşte ficatul. Astfel se încheie ciclul de regenerare , bineînţeles acesta repetându-se continuu. Tendinţa de creştere exagerată la un anumit nivel este moderată prin ciclul de inhibare : metalul desface lemnul, lemnul presează pământul , pământul stăvileşte apa, apa stinge focul, focul topeşte metalul. În acelaşi mod se reglează organele în corp. Pentru fiecare element, se mai asociază o culoare, un gust, un organ de simţ, o umoare, o virtute, o emoţie negativă etc.
Primele 3 asocieri sunt : la nivelul Lemnului – culoarea verde, gustul acru, organul de simţ ochii (văzul); Foc – roşu – amar – limba (gustul); Pământ – dulce – buzele (pipăitul); Metal – iute – nasul (mirosul); Apa – sărat – urechea (auzul).
Gustul fiecărui aliment pe care îl ingerăm face să ajungă mai multă energie în organ: acru la ficat, amar la inimă, dulce la splină, picant la plămâni şi sărat la rinichi.
Oamenii în general preferă un anumit gust cu preponderenţă, unii două sau mai multe. Este de dorit ca să mâncăm la fiecare masă în porţie egală alimente cu cele cinci gusturi, astfel nu tulburăm funcţionalitatea energiei în organe şi intercondiţionările stabilite de Creator. De asemenea, putem alege alimentele astfel încât să primim şi toate cele cinci culori frumos aranjate în farfurie.
În cazul în care sunt probleme de sănătate, apelăm la medic mai întâi, dar putem reduce şi gustul pe care l-am preferat mai mult, acest lucru contribuind la vindecare. Atunci când consumăm frecvent harnă care este prea acră, de exemplu murături sau vişine, mai multă energie ajunge la ficat şi vezica biliară. Atunci organismul pune în funcţiune sistemul de reglare prin inhibiţie şi anume: plămânul micşorează tendinţa ficatului de a strânge prea mult, dar asta nu funcţionează la nesfârşit şi atunci apar semnale că ceva nu este în ordine.
În funcţie de situaţia particulară a fiecăruia , aceste semnale pot apărea la organul de simţ corespondent, anume la ochi sau pe traseele meridianelor energetice aferente fiecărui organ.
Lasă un răspuns