nastere prin cezariana

Cezariana sau nasterea prin operatie

Nasterea prin operatie cezariana este procedura chirurgicala facuta sub anestezie generala pentru scoaterea fatului prin peretele abdominal. Aceasta interventie se realizeaza într-un procentaj destul de mare a nasterilor. Pentru ca sunt atât de frecvent întâlnite, parintii ar trebui sa înteleaga procedura în cazul în care trebuie sa fie realizata. Discutati toate detaliile implicate de o cezariana cu medicul dumneavoastra obstetrician.

De ce să fac cezariana?

nastere prin cezarianaExista mai multe motive pentru a recurge la aceasta operatie de cezariana. Uneori, capul fatului este mai mare decât poate permite deschiderea pelvisului mamei. Sau travaliul se poate opri brusc; acest lucru se întâmpla în mod spontan sau se poate datora uneori medicamentelor administrate. Travaliul prelungit este, de obicei, o problema fiziologica si nu cauzata de actiunile mamei. Motive ceva mai rar întâlnite pentru realizarea operatiei cezariene includ: implantarea placentei la nivelul orificiului intern al colului intern, complicatii ale diabetului zaharat sau altor afectiuni, semne de suferinta fetala sau alte probleme grave ale dezvoltarii fetale.

Aceste interventii chirurgicale sunt, în general, destul de sigure, desi au un procent de complicatii mai ridicat decât nasterile pe cale naturala. Pentru ca acum sunt disponibile metode mai sensibile pentru detectarea suferintei fetale (cum ar fi monitoarele fetale), stresul minim fetal este descoperit mai frecvent în momentul de fata. Aceste lucruri au dus la cresterea numarului de interventii de acest tip. Beneficiile recurgerii la operatie cezariana pe baza noilor tehnici de monitorizare nu au fost înca demonstrate.

Daca ati nascut prin cezariana o data nu înseamna ca nu puteti naste ulterior pe cale vaginala. Aproape trei sferturi dintre femeile care au nascut pe acesta cale au putut naste ulterior pe cale vaginala, deși e mult mai dificil după tăierea mușchilor. Personal, recomand nașterea naturală, dacă aceasta este posibilă! Cu siguranță, veți ști să alegeți ceea ce este mai bine!

Partea 1Partea 2

3 comentarii la „Cezariana sau nasterea prin operatie”

  1. Si uneori se practica operatia de cezariana „la carere” fie din cauza fricii viitoarei mamici de durere fie din cauza comoditatii medicului :)

  2. Evident este o solutie care ar trebui aplicata cand e cazul, insa in realitate cel putin la niu in tara nu se intampla asa…, a devenit o optiune. Daca mergi la o clinica in Anglia medicul decide ce si cum. La noi decide mai mult mama. Astfel ca mai toate nasterile sunt programate, pana la urma o sa avem generatii care vor avea o data de nastere relativa, cel putin in opinia mea.., la fel si zodia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *