Vorbind despre cinci tehnici NLP pentru părinți, poate unii copii s-ar gândi că lor le este recomandat articolul! Nu ştiu sigur! Poate! Aplicarea de tehnici NLP depinde totuşi de intenţia cu care ideile de bază sunt puse în practică.
Dragi părinți, are rost să vă mai spun ce este NLP? Îmi place mai scurt, Tehnici NLP, căci sintagma lungă, Tehnici de Programare neuro-lingvistică, este mult prea dură şi crează deja prea multe restricţii începând cu cuvântul programare. În principiu, sincer acum, eu doar am adaptat aceste idei, le-am pus în aria părinţilor, pentru a-şi ajuta odraslele să se manifeste potrivit unor circumstanţe cauzale şi nu doar să aibe liberul arbitru ceea ce în viitorul lor le poate cauza confuzii! Mai ales când în copilărie au trecut fără să depisteze ceva peste momente importante pentru educaţia şi formarea lor.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Poți cu tehnici NLP să îți ajuți copilul?
Da, în primă fază oricine pune în practică aşa ceva, ar trebui să ajute, zic asta ca şi intenţie, căci dacă prin împlinire tehnica nlp aleasă, cauzează “lovituri”, asta nu înseamnă că pentru individ ea nu este utilă. Dar, să nu fim dramatici,încă nu v-am spus nimic despre cele cinci tehnici NLP pentru parinti…
1. Tehnici NLP pentru părinți: Tehnica Recompensei
Este cunoscută în principiu această tehnică, dar în ideea NLP aceasta nu este prevăzută a fi permanentă. Recompensa pentru ascutare, pentru îndeplinirea unor cerinţe, are un mult mai mare impact când vine contrar aşteptărilor, cu alternarea către regula de bază (recompensa pentru ceva îndeplinit).
Aşadar tehnica NLP de recompensare vine în felul următor: oferă copilului tău atenţie, ascultare, tot ceea ce el îţi cere ca drept urmare a unui nimic. Un nimic care este definit de părinte, aici fiind munca cea mai grea. Noi oamenii (adică şi copii) dintre toate câte facem peste unele trecem foarte repede, deşi sunt mult mai benefice pentru noi dacă am rămâne mai mult asupra lor. Copii fac multe, dintre toate, alegeţi lucruri mici, lucruri pe care ei nu le consideră prea importante, dar care observaţi că au o legătură cu comportamentul său predominant, cu atitudinea sa generală, zi de zi. Aceste nimicuri pentru ei sunt secretele, sunt uşile prin care puteţi pătrunde în lumea lor pentru a-i înţelege mai bine! Nu este simplu!
2. Tehnici NLP pentru părinți: Tehnica dramei
Copiii adoră să ştie că părinţii lor sunt bine, sunt fericiţi şi cel mai important că nu se schimbă prea brusc. Copii nu sunt familiari cu schimbările bruşte ale părinţilor, de aceea un divorţ îi poate zdruncina rău de tot dacă totul a fost ţinut în secret şi el nu a fost la curent cu evoluţia relaţiei dintre părinţi. Tehnica dramei în ideea NLP ar presupune să se discute cu copilul pe fondul unei poveşti sentimentale.
Punând accent pe sentimentele puternice, pozitive sau negative, alăturând mesajul pe care doriţi ca al vostru copil să îl reţină, face ca încercarea să fie un succes de necontestat. Riscuri sunt căci e posibil ca ţâncul să rămână fixat în detalii, adică dacă este deja prea emotiv să nu mai audă mesajul ci să rămână cu mintea în drama poveştii. Depinde de talentul povestitorului, există metode simple de a capta atenţia minţii, concentrarea pe obiective dorite fără să se piardă atenţia “ascultătorului”, cel mai simplu este schimbarea subiectului cu punerea de întrebări la care el trebuie să răspundă dar care nu au legătură cu povestea în sine.
3. Tehnici NLP pentru părinți: Tehnica angajatului
Pentru copii cuvântul angajat este prea mult, dar să nu uităm că el îşi pierde o parte din îndatoriri o dată ce creşte şi pleacă de acasă în lume (la facultate, la servici, în societate, în străinătate etc). Această pierdere trebuie compensată din timp de aceea copilul trebuie să aibe în el alternativele încă de la începutul educaţiei sale.
Aceste alternative sunt defapt valorile fundamentale ce îl definesc ca om. Un copil care nu se cunoaşte pe el, care nu şi-a exersat o parte din limitele sale ca fiinţă vie şi care nu a învăţat din experienţa pe cont propriu, este un copil instabil emoţional, mental şi chiar fizic, cauzând stări de boală (pe bune).
În ideea NLP, Tehnica Angajatului presupune că copilul dumneavoastră să îşi descopere calităţile sale. Chiar dacă el nu pune în practică toate câte le descoperă ci rămâne pe unele idei, comportamentul său trebuie să se bazeze pe cât mai multe flancuri, trebuie să exerseze după voinţa sa nu împins de la spate.
La această tehnică părinţii trebuie să depăşească un obstacol foarte dificil: să renunţe la ideea de a le controla viitorul sau la ideea că ei ştiu ce-i mai bine pentru viitorul copiilor lor. Se amăgesc, statisticile arată că puţini copii duc mai departe sfaturile părinţilor, majoritatea se descoperă pe parcurs şi chiar recunosc că părinţii lor vroiau ca ei mereu să facă altceva. Aşa că mare grijă la fixaţii şi la detalii (nu sunt bune, pierdeţi restul din peisaj).
4. Tehnici NLP pentru părinți: Tehnica alternativei
Copiii, nu avem ce comenta, fac toţi, uneori, fix ce le trece prin cap, dar nu contemplează asupra consecinţelor, iar de se petrece ceva izbitor de dureros pentru ce este în jurul lor, suportă consecinţele oricum dar nu ştiu că dacă se gândesc puţin înainte, pot să nu mai stârnească dezastre după acţiunea lor.
Nu este de condamnat, paradoxal ei oricum nu au cum să ştie de mici ceea ce ştim noi adulţii, din experienţă. Ştiinţific creierul lor este în formare, noi ştim că această formare, creştere se numeşte şi educaţie, deci, de asta e bine să stai cu ochii pe ei şi să-i păzeşti ca să le fii mentor nu stăpân, nu şef, nu comandant.
Tehnica alternativei, în ideea NLP-ului, presupune asigurarea unei alternative în faţa celei pe care doriţi să o schimbaţi. Vă cunoaşteţi copilul (dacă nu, asta nu e bine) ştiţi că el poate recurge la ceva anume, anticipaţi, sau chiar în fapt, interveniţi să schimbaţi situaţia: opreşte-te, în loc de 0 te rog 1 . 1 şi 0 eu le numesc posibilităţi, căci ambele pot fi făcute, depinde doar de părinţi, ce decid ei. Alternativa zero trebuie să fie introdusă cu respect. Copilul trebuie să vă cunoască respectul.
Aici părinţii clachează des, la noi în România respectul părinţilor pentru copii este sub orice critică. Uneori el nici nu poate fi conceput în mintea adulţilor. Alternativa introdusă cu respect, dacă el cunoaşte şi ştie ce este acela respect, va fi luată imediat în considerare. Copilul ştie că îi vreţi binele, atunci când îl şi respectaţi.
5. Tehnici NLP pentru părinți: Tehnica “de vânzare”
În primul rând nu veţi vinde nimic, dar veţi avea o atitudine la bază ca cea a unuia care vinde. Un vânzător bun ştie să îşi ameţească clientul şi să îl fixeze pe produsul pe care doreşte să îl vândă. În ameţeală, omul este vulnerabil, atunci se pot introduce în context ideile importante, cele pe care doriţi să le reţină el, astfel încât la finalul conversaţiei atitudinea lui să fie remarcabil programată. Copilul uneori nici dacă i se spune de 5 ori nu i-a aminte. Cel mai simplu, şi pe bune, va fi un ascultător şi nici nu va şti că este ascultător.
Tehnica “de vânzare” în ideea NLP presupune să îl faceţi să înveţe fără să ştie că învaţă. Datoria părinţilor este să reţină ideea pe care vor să i-o comunice copilului. Dacă este o modificare de comportament, dacă este un reproş, dacă este un sfat, dacă este o soluţie ce vine contra modului lui de a aborda situaţiile, nu vă grăbiţi să acţionaţi. Alegeţi un moment calm, o activitate simplă, zilnică, ceva din rutină, şi lansaţi o discuţie despre acel moment.
Vocabularul bogat, atragerea atenţiei pe cât se poate excesiv, crearea unei aglomeraţii de mişcări, vorbe şi diversitatea în atitudini şi puncte de vedere, îi va crea copilului imposibilitatea de a vă urmări. Atunci când el începe să se plictisească introduceţi ca exemplu sau comparaţie, ideea pe care doriţi să i-o spuneţi.
Dacă ceea ce vreţi să îi spuneţi îi este benefic şi nu greşiţi, atunci când se va confrunta cu o imposibilitate, cu o “aglomeraţie” în capul său, şi nu mai ştie cum să acţioneze, creierul lui programat îşi va aminti de ceea ce i-aţi spus. Această tehnică are nevoie de repetiţie, adică nu este suficient să procedaţi aşa numai o dată!
Lasă un răspuns