Ciubotica cucului ~ Beneficii, proprietati si tratamente naturiste deosebite

Pentru ce este buna ciubotica cucului ( L. Primula officinalis )? Cum se foloseste aceasta planta medicinala? Cum prepari ceai de ciubotica cucului, ce proprietati si beneficii are asupra sanatatii, cum se administreaza in functie de afectiuni? La toate aceste intrebari si la multe altele le vei afla raspunsul daca ai rabdare sa citesti acest articol.

Etimologia denumirii

Ciubotica cucului, cu denumirea in latina Primula officinalis ( sinonim cu Primula veris ) este o planta medicinala erbacee perena. Alte denumiri populare pentru ciubotica cucului: ţîţa oii, ţîţa vacii, anghicel sau anchicel, aglica, aglice, aglis, agliț, agricea, anchicel, andicel, anghelina, anglicei, anglici, anglicin, angliciu, angulice, calce, calță, cinci clopotele, cinci foi, cheiti colorate, ciubotele cucului, ciobota mica, cizma-cucului, maneca doamnei, ogliciu, oglincei, urechita-ursului.

Cuvântul Primula vine de la diminutivul latinescului primus — întâiul, deoarece planta înfloreşte primăvara de timpuriu. Cuvântul officinalis vine de la latinescul officinalis = farmaceutic.

Descrierea plantei ciubotica cucului

În pământ planta ciubotica cucului are un rizom scurt, gros şi cilindric, de culoare brun închisă la exterior, albicioasă la interior, din care pornesc numeroase rădăcini lungi până la 20 cm. În primele zile ale primăverii apare o rozetă de frunze, ovale, zbârcite, păroase şi mult îngustate la bază ; din mijlocul acestei rozete foliare apare în luna aprilie tulpina floriferă, uneori catifelat-păroasă, înaltă până la 20 cm, lipsită de frunze (tulpina scapiformă) şi care se termină într-o inflorescenţă umbeliformă, multifloră.

Fiecare floare, hermafrodită, pentameră şi regulată, are un calicit campanulat, corola gamopetală tubuloasă, cu petalele libere şi orizontale în partea superioară şi cu pete portocalii la baza lor ; androceul este alcătuit din 5 stamine fixate pe corolă. Florile sunt de culoare galben aurie la Primula officinalis şi galben sulfuriu (galben deschis) la Primula elatior. Fructul este o capsulă.

Locuri unde crește ciubotica cucului

Sunt plante vivace, ce cresc în zonele de deal şi de munte, din zona forestieră până în cea a pajiştilor alpine, atingând altitudini până la 2100 m. În flora spontană se găseşte în mai toate judeţele ţării.

Recoltare – Cand se culege ciubotica cucului

În scopuri medicinale se utilizează de la ambele specii atât rizomul cu rădăcini (Rhizoma cum radicibus Prirnulae), cât şi florile (Flores Primulae). Primul produs se recoltează fie primăvara devreme, fie toamna târziu, iar florile în timpul înfloririi, îndepărtându-se pedunculii florali.

Florile de ciubotica cucului sunt comestibile. Se consuma crude in salate alaturi de alte plante salbatice comestibile si legume. Au un miros usor dulce, foarte placut.

Asemănări-deosebiri. Se poate face confuzie cu rădăcinile de Gynanchum vincetoxicum (L.) Pers (iarba fiarelor) sau cu cele de Eupatorium cannabinum L. (cânepa codrului). O reacţie simplă face posibilă diferenţierea de aceste două specii şi anume : pe secţiunea oblică a rădăcinii se pune o picătură de acid sulfuric concentrat. În cazul speciilor de Primula apare o coloraţie roz, în timp ce la celelalte specii menţionate se formează o coloraţie brun-închis-violetă sau neagră. În cazul în care apare o coloraţie roşie-portocalie este posibilă prezenţa rădăcinilor de Veratrum album L. (Stirigoaie).

Ciubotica cucului – Beneficii pentru sanatate

Ciubotica cucului are importanta terapeutica in medicina umana si cea veterinara. In Rusia este folosita ca vitaminizant. In medicina traditionala din Romania, florile de ciubotica cucului s-au folosit si se folosesc pentru tratarea multor afectiuni, fara a avea o justificare stiintifica. Rizomii si radacinile uscate de ciubotica cucului au miros aromat, de anason. In stare proaspata sunt fara miros. Gustul este iritant.

Planta de ciubotica cucului este folosita pentru tratarea tusei, rinitelor, rinosinuzitei, pneumoniei, tulburarilor gastrointestinale, afectiunilor renale si vezicale.

Tratamente naturiste cu ciubotica cucului

Principii active : saponozide triterpenice (primulozida), vitamina C, flavonoide, zaharuri, tanoizi şi o enzimă prim-veraza.

Acţiunea farmacologică si proprietati:

 • Expectorantă şi secretolitică, datorită saponozidelor pe care le conţin florile şi, mai ales, rizomul şi rădăcina
 • emolient,
 • antiseptic,
 • calmant,
 • cicatrizant,
 • hemostatic,
 • antispastic,
 • sedativ
 • sudorific.

Ciubotica cucului in tratamente interne

Pentru adulţi se recomanda infuzia şi decoctul din flori sau rădăcină mărunţită în proporţie de 1—3% iar pentru copii 0,5—1%. Se bea de 2—3 ori pe zi, cu predilecţie în bronşite. Acest ceai de ciubotica cucului are un continut ridicat de iod.

Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, rinitelor, rinosinuzitelor, pneumoniei, se prepara:

 • un ceai de ciubotica cucului, din 1-2 lingurite flori la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
 • decoct din 1-2 lingurite cu pulbere de rizom si radacina la 250 ml de apa. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se fierbe 5-10 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

In tratamentul bronsitei, gripei se recomanda:

 • ceaiul de ciubotica cucului din 1-2 lingurite flori la 250 ml apa in clocot. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se bea treptat, pe parcursul zilei.
 • decoct din pulbere de rizom si radacina la 250 ml de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se lasa acoperit 10-15 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 linguri la interval de 2-3 ore.

Pentru tratarea durerilor de cap, in nevralgii si ca tonic nervos, se bea o infuzie din 1 lingurita flori la 250 ml apa clocotita. Apa se toarna peste florile din cana. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Pentru tratarea astmului bronsic si a racelii, se prepara un ceai din 1 lingurita amestec in parti egale flori de ciubotica cucului si flori de soc la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute. Se beau 1-3 cani pe zi din ceaiul obtinut.

Ciubotica cucului in tratamente externe

Pentru combatarea hemoragiilor externe, calmarea si tratarea ranilor, cu efect cicatrizant, se foloseste:

 • ceai obtinut din 2-3 lingurite flori adaugate la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 de minute.
 • decoct din 1 lingurita pulbere de rizom si radacini la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute si se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara. Cu infuzia sau decoctul obtinut se aplica cataplasme calde pe locul afectat

Pentru calmarea durerilor de dinti, masele si a durerii de cap, se foloseste tinctura de ciubotica cucului. Tinctura de prepara din 1 lingurita pulbere de rizom si radacina la 200 ml otet de vin. Se lasa la macerat 5 zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare. La nevoie, solutia obtinuta de aspira pe nas.

Tratamente cu ciubotica cucului din tradiţiile populare:

 • Se spălau cu decoctul plantei contra durerilor de ochi.
 • Umflăturile se spălau cu fiertură de ciubotica cucului, iar cu plantele se făceau legături.
 • Se spunea că dacă înghiţi 3 flori de ciubotica cucului, scapi de gâlci.
 • Cu floarea ei, amestecată cu floarea de soc, se făcea ceai de năduşală.
 • Pisată în apă, se bea contra frigurilor.

Contraindicatii:

Atentie! Cioboțica cucului consumata in doze mai mari poate provoaca varsaturi. Consultati doctorul sau farmacistul pentru mai multe detalii.

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.