Pentru ce este buna ciubotica cucului? Cum se foloseste aceasta planta medicinala? Cum prepari ceai de ciubotica cucului, ce proprietati si beneficii are asupra sanatatii, cum se administreaza in functie de afectiuni? La toate aceste intrebari si la multe altele le vei afla raspunsul daca ai rabdare sa citesti acest articol.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Etimologia denumirii
Ciubotica cucului, cu denumirea in latina Primula officinalis ( sinonim cu Primula veris ) este o planta medicinala erbacee perena. Alte denumiri populare pentru ciubotică: ţîţa oii, ţîţa vacii, anghicel sau anchicel, aglica, aglice, aglis, agliț, agricea, anchicel, andicel, anghelina, anglicei, anglici, anglicin, angliciu, angulice, calce, calță, cinci clopotele, cinci foi, cheiti colorate, ciubotele cucului, ciobota mica, cizma-cucului, maneca doamnei, ogliciu, oglincei, urechita-ursului.
Cuvântul Primula vine de la diminutivul latinescului primus — întâiul, deoarece planta înfloreşte primăvara de timpuriu. Cuvântul officinalis vine de la latinescul officinalis = farmaceutic.
Descrierea plantei ciubotica cucului
În pământ planta ciubotica cucului are un rizom scurt, gros şi cilindric, de culoare brun închisă la exterior, albicioasă la interior, din care pornesc numeroase rădăcini lungi până la 20 cm. În primele zile ale primăverii apare o rozetă de frunze, ovale, zbârcite, păroase şi mult îngustate la bază ; din mijlocul acestei rozete foliare apare în luna aprilie tulpina floriferă, uneori catifelat-păroasă, înaltă până la 20 cm, lipsită de frunze (tulpina scapiformă) şi care se termină într-o inflorescenţă umbeliformă, multifloră.
Fiecare floare, hermafrodită, pentameră şi regulată, are un calicit campanulat, corola gamopetală tubuloasă, cu petalele libere şi orizontale în partea superioară şi cu pete portocalii la baza lor ; androceul este alcătuit din 5 stamine fixate pe corolă. Florile sunt de culoare galben aurie la Primula officinalis şi galben sulfuriu (galben deschis) la Primula elatior. Fructul este o capsulă.
Locuri unde crește ciubotica cucului
Sunt plante vivace, ce cresc în zonele de deal şi de munte, din zona forestieră până în cea a pajiştilor alpine, atingând altitudini până la 2100 m. În flora spontană se găseşte în mai toate judeţele ţării.
Recoltare – Cand se culege ciubotica cucului
În scopuri medicinale se utilizează de la ambele specii atât rizomul cu rădăcini (Rhizoma cum radicibus Prirnulae), cât şi florile (Flores Primulae). Primul produs se recoltează fie primăvara devreme, fie toamna târziu, iar florile în timpul înfloririi, îndepărtându-se pedunculii florali.
Recoltează florile când se deschid prima dată. Îndepărteaza caliciul păros spăl-le ușor și așeaza-le pe hârtie sau prosop absorbant pentru a se usca.
Asemănări-deosebiri cu alte plante
Se poate face confuzie cu rădăcinile de Gynanchum vincetoxicum (L.) Pers (iarba fiarelor) sau cu cele de Eupatorium cannabinum L. (cânepa codrului). O reacţie simplă face posibilă diferenţierea de aceste două specii şi anume : pe secţiunea oblică a rădăcinii se pune o picătură de acid sulfuric concentrat. În cazul speciilor de Primula apare o coloraţie roz, în timp ce la celelalte specii menţionate se formează o coloraţie brun-închis-violetă sau neagră. În cazul în care apare o coloraţie roşie-portocalie este posibilă prezenţa rădăcinilor de Veratrum album L. (Stirigoaie).
Ciubotica cucului in alimentatie
Florile de ciubotica cucului sunt comestibile. Se consuma crude in salate alaturi de alte plante salbatice comestibile si legume. Au un miros usor dulce, foarte placut. Florile au un gust usor citric si arata excelent in salate verzi sau salate de fructe.
De asemenea pot fi folosite pentru a aromatiza diverse creme sau deserturi, budinci sau bauturi. Florile pot fi pastrate in otet de mere cu miere sau zahar, diluat cu apa, ca si muraturile. Florile sunt aromate și au fost incluse în mod tradițional în omlete și supe.
In Anglia, florile de ciubotică erau folosite pentru a prepara un vin cu flori, bautura traditionala de culoarea chihlimbarului.
Florile cristalizate sunt decoratiuni atractive pentru prajituri, fursecuri, mancaruri si alte deserturi. Se combina bine cu florile galbene, rosii, albastre de panselute.
Frunzele sunt usor amare, insa in amestec cu alte frunze si cu un dressing pe masura, sunt un ingredient numai bun pentru o salata.
Atunci cand culegi flori, nu le culege pe toate. Mai lasa din ele sa-si faca treaba. Nu scoate planta din radacina decat daca vrei sa o inmultesti sau daca ai nevoie sa o folosesti ca si remediu. Chiar si asa, ia doar o parte din radacina.
Retete cu frunze si flori de ciubotica cucului
Frunzele tinere si florile sunt adaosuri nutritive in salate si smoothie-uri. Frunzele se pot adauga pentru a imbogati supele si tocanitele.
Cum se prepara ceaiul de ciubotica cucului
Se pune 1/2 – 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa. Se toarna apa clocotita peste planta. Se lasa sa se macereze 4-7 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai zilnic. Daca doresti, se adauga miere si lamaie dupa gust.
In caz de migrene, oboseala, dureri de cap, se consuma o cana de ceai de ciubotica cucului cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei.
Ceai pentru aterioscleroza
- 1 lingura flori de tei;
- 2 linguri trifoi rosu;
- 2 linguri de ciubotică;
- 10 linguri de urzica.
Se iau 2 lingurite din acest amestec de plante. Peste ele se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze peste noapte. Se bea o cana de ceai de 3 ori pe zi, cu 10 minute inainte de masa.
Ceai de primavara pentru curatarea sangelui
- 50 g ciubotică;
- 15 g urzici;
- 15 g radacina de papadie.
Se adauga o lingurita din acest amestec la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza timp de 3 minute. Dupa ce se raceste, poate fi indulcit cu miere.
Vin cu ciubotica cucului pentru afectiunile cardiace
Se umple o sticla de 2 l cu flori proaspete de ciubotica cucului (fara tulpina), fara a se presa. Se toarna vin alb peste flori, astfel incat acestea sa fie acoperite. Se pastreaza sticla fara sa strangem capacul, la soare, timp de 14 zille, apoi se strecoara si se pastreaza in sticle, intr-un loc racoros, intunecat. Se ia cate o inghiititura din acest vin la nevoie. Persoanele cu afectiuni cardiace ar trebui sa consume 3 linguri pe zi.
Salata de primavara cu ciubotica cucului
- 100 g ciubotică;
- 100 g ridichi, feliate;
- 100 g frunze de salata;
- 100 g frunze tinere de papadie, macris si urzici;
- 200 g iaurt natural sau smantana (se poate folosi un iaurt vegetal);
- sare;
- putina miere de albine;
- frunze de arpagic.
Se toaca frunzele, se amesteca totul si se condimenteaza. Se serveste simpla sau alaturi de un preparat culinar.
Salata cu ceapa verde si ciubotica cucului
- 300 g ciubotică;
- 100 g ceapa verde;
- 1 lingura de smantana;
- un ou fiert, curatat si feliat;
- sare.
Se toaca ierburile. Se condimenteaza si se adauga smantana. Se aranjeaza feliile de ou deasupra.
Felii de sfecla rosie cu frunze de ciubotica cucului
- 100 g frunze de ciubotică;
- 25 g ceapa verde;
- sfecla rosie coapta, feliata;
- 1 lingurita smantana;
- sare.
Se toaca ierburile. Se amesteca cu smantana si se asezoneaza. Se aranjeaza pe feliile de sfecla rosie. Se baga la frigider cel putin 10 minute inainte de servire. In smantana, se poate adauga si hrean ras, pentru a avea o aroma intensa.
Salata cu oua, orez si ciubotica cucului
- 200 g ciubotică tocata;
- 2 oua fierte, tocate;
- 100 g ceapa tocata,
- 80 g orez;
- 40 g unt;
- sare si piper dupa gust.
Se fierbe orezul. Se adauga untul si se condimenteaza. Se adauga ouale si ierburille. Se amesteca bine.
Salata simpla cu frunze, oua si maioneaza
- 100 g frunze de ciubotică,
- jumatate de castravete;
- 2-3 rosii;
- o salata mica;
- 3 oua fierte;
- maioneza de avocado;
- sare si piper.
Se taie totul, se amesteca cu maioneza si se asezoneaza.
Pandispan cu flori de ciubotica cucului
Ingrediente:
- 5 oua;
- 200 g zahar;
- un varf de cutit de sare;
- 150 g unt;
- 250 g faina;
- 1 lingurita praf de copt;
- 1-2 maini cu flori.
Se bat albusurile cu zahar pana se fac spuma. Se adauga galbenusurile si sarea. Se amesteca apoi faina, se pune praful de copt stins cu zeama de lamaie sau otet. Se amesteca bine si se pune untul topit si florile (doar florile galbene, fara partea verde).
Se toarna amestecul intr-o tava tapetata cu unt si putina faina sau pesemt. Se coace in cuptorul preicalzit la 200 de grade aproximativ 30 de minute.
Ciubotica cucului – Proprietati si beneficii pentru sanatate
Ciubotica cucului are importanta terapeutica in medicina umana si cea veterinara. In Rusia este folosita ca vitaminizant. In medicina traditionala din Romania, florile de ciubotică s-au folosit si se folosesc pentru tratarea multor afectiuni, fara a avea o justificare stiintifica. Rizomii si radacinile uscate de ciubotica cucului au miros aromat, de anason. In stare proaspata sunt fara miros. Gustul este iritant.
Planta de ciubotica cucului este folosita pentru tratarea tusei, rinitelor, rinosinuzitei, pneumoniei, tulburarilor gastrointestinale, afectiunilor renale si vezicale.
Remedii naturiste cu ciubotica cucului
Principii active : saponozide triterpenice (primulozida), vitamina C, flavonoide, zaharuri, tanoizi şi o enzimă prim-veraza.
Acţiunea farmacologică si proprietati:
- Expectorantă şi secretolitică, datorită saponozidelor pe care le conţin florile şi, mai ales, rizomul şi rădăcina
- emolient,
- antiseptic,
- calmant,
- cicatrizant,
- hemostatic,
- antispastic,
- sedativ,
- sudorific.
Ciubotica cucului in tratamente interne
Primavara, aceasta este una dintre cele mai bune plante pentru a scapa de oboseala generala si de vederea slabita. Intareste inima, ajuta rinichii si vezica urinara.
Pentru adulţi se recomanda infuzia şi decoctul din flori sau rădăcină mărunţită în proporţie de 1—3% iar pentru copii 0,5—1%. Se bea de 2—3 ori pe zi, cu predilecţie în bronşite. Acest ceai de ciubotica cucului are un continut ridicat de iod.
Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, rinitelor, rinosinuzitelor, pneumoniei, se prepara:
- un ceai de ciubotica cucului, din 1-2 lingurite flori la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
- decoct din 1-2 lingurite cu pulbere de rizom si radacina la 250 ml de apa. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se fierbe 5-10 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
In tratamentul bronsitei, gripei se recomanda:
- ceaiul de ciubotica cucului din 1-2 lingurite flori la 250 ml apa in clocot. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se bea treptat, pe parcursul zilei.
- decoct din pulbere de rizom si radacina la 250 ml de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se lasa acoperit 10-15 minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 linguri la interval de 2-3 ore.
Pentru tratarea durerilor de cap, in nevralgii si ca tonic nervos, se bea o infuzie din 1 lingurita flori la 250 ml apa clocotita. Apa se toarna peste florile din cana. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.
Pentru tratarea astmului bronsic si a racelii, se prepara un ceai din 1 lingurita amestec in parti egale flori de ciubotica cucului si flori de soc la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute. Se beau 1-3 cani pe zi din ceaiul de ciubotica cucului obtinut.
Ciubotica cucului in tratamente externe
Pentru combatarea hemoragiilor externe, calmarea si tratarea ranilor, cu efect cicatrizant, se foloseste:
- ceai obtinut din 2-3 lingurite flori adaugate la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 de minute.
- decoct din 1 lingurita pulbere de rizom si radacini la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute si se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara. Cu infuzia sau decoctul obtinut se aplica cataplasme calde pe locul afectat
Pentru calmarea durerilor de dinti, masele si a durerii de cap, se foloseste tinctura de ciubotica cucului. Tinctura se prepara din 1 lingurita pulbere de rizom si radacina la 200 ml otet de vin. Se lasa la macerat 5 zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare. La nevoie, solutia obtinuta de aspira pe nas.
Unguentul cu ciubotica cucului se foloseste pentru arsuri solare si pete pe piele.
Tratamente cu ciubotica cucului din tradiţiile populare
- Se spălau cu decoctul plantei contra durerilor de ochi.
- Umflăturile se spălau cu fiertură de ciubotica cucului, iar cu plantele se făceau legături.
- Se spunea că dacă înghiţi 3 flori de ciubotica cucului, scapi de gâlci.
- Cu floarea ei, amestecată cu floarea de soc, se făcea ceai de năduşală.
- Pisată în apă, se bea contra frigurilor.
Ciubotica cucului in superstitiile populare si in ritualuri
- Se spune ca daca gasesti planta de ciubotica cucului, iti aduce noroc si ar putea chiar sa te ajute sa gasesti ceva pretios.
- Daca vrei sa eviti prezenta unor posibili vizitatori, pune o bucata dintr-o planta undeva in fata casei sau sub veranda si te vor lasa in pace.
- Pentru a-ti pastra tineretea sau pentru a reveni, poarta o planta uscata cu tine.
- Multe persoane din mediul rural considera aceasta planta ca fiind sacra.
- Florile sunt adunate si atarnate peste usa pentru a aduce protectie.
- Aceasta este o planta excelenta pentru cresterea abilitatilor de a pastra concentrarea mentala. Sustine concentrarea in timpul activitatii si a ritualurilor.
- Parfumul sau puternic are proprietati vindecatoare.
- O femeie care isi spala fata cu lapte in care s-au infuzat florile de ciubotica cucului isi va atrage iubitul.
- Induce aparitia viselor lucide si contacul in timpul viselor cu cei dragi plecati.
- Ciubotica cucului se potriveste celor care se simt singuri in aceasta lume si care cred ca nimeni nu-i iubeste. Aceasta planta le aduce liniste in inima.
- Se presupune ca puterea magica a plantei de a descoperi comori sta in varful cu flori care se aseamana cu o legatura de chei.
Contraindicatii
Atentie! Ciuboțica cucului consumata in doze mai mari poate provoaca varsaturi. Consultati doctorul sau farmacistul pentru mai multe detalii.
Ciubotica cucului nu este recomandata celor care sunt alergici la aspirina din cauza cantitatii mari de salicilati.
De asemenea, este contraindicata persoanelor care iau un tratament anticoagulant sau gravidelor.
Poate provoca alergii la nivelul pielii.
Bibliografie:
- Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu;
- Plantele medicinale ~ Tezaur natural in terapeutica – Stefan Mocanu, Dumitru Raducanu;
- Plantele medicinale ~ Proprietatile lor terapeutice si modul de folosire – Prof. dr. doc. D.Gr. Constantinescu, Farm. dr. Elena Hatieganu.
Lasă un răspuns