Fața, mâinile şi picioarele la nou născuți

Timp de citire estimat: 2 minute


fata, mainile si picioarele la nou nascuti

Pentru tinerele mămici am pregătit câteva explicații și sfaturi despre situații ce pot apărea la nou născuți. Vorbim de situații des întâlnite, la cei proaspăt născuți, în timpul lor de integrare în lumea noastră. Fie ca ne referim la fața lui, la mâini sau picioare, iată câteva informații utile colectate de la specialiști pediatrici:

Fata mainile si picioarele la nou nascuti

Faţa la nou nascuti

În timpul nașterii, fața copilului este supusă compresiunii pe măsură ce capul iese din canalul de naștere. Această presiune poate provoca ruperea vaselor foarte mici de sânge determinând o erupție formată din peteșii. Această roșeață va dispărea în maxim două saptamâni.

Pe lângă aceasta, bebelușii vor prezenta frecvent pete albe cu baza roșie pe toată fața. Acest lucru este numit acneea sugarului.

Daca bebelusul dumneavoastra are o eruptie generalizata, medicul s-ar putea sa va spuna ca aceasta se numeste eritemul toxic al nou-nascutului. Din nou, aceasta este o eruptie inofensiva a perioadei de sugar.

Mâinile la nou nascuti

In general, bebelusii îsi tin pumnii strânsi. S-ar putea sa observati ca bebelusul dumneavoastra are unghiile lungi; sunt în general moi, dar pot sa zgârie pielea. Daca unghiile par lungi si pe pielea bebelusului pot fi vazute zgârieturi (sau daca va zgârie pe dumneavoastra când îl tineti), puteti sa i le taiati. Atâta timp cât sunteti atenti, puteti face acest lucru cu orice tip de forfecuta sau unghiera; puteti chiar sa va folositi de proprii dinti.

Picioarele la nou nascuti

Picioarele la nou nascuti pot ajunge în niste pozitii foarte ciudate. Este usor de înteles acest lucru daca va gânditi în ce mediu restrâns s-au aflat cu putin timp înainte. Marea majoritate a bebelusilor au picioare rasucite spre interior, cu talpile orientate una spre cealalta.

Acestea vor reveni la o pozitie mult mai normala în câteva luni. Parintii pot verifica dezvoltarea normala a picioarelor la nou nascuti miscându-le în toate directiile. Ele trebuie sa poata lua orice pozitie pe care o pot lua si picioarele dumneavoastra în mod normal. De aceea, este foarte indicat la nou nascuti sa se faca zilnic exercitii fizice atat cu piciorusele, cat si cu mainile. Exercitiile fizice au un rol foarte important in dezvoltarea nou nascutilor.

Alte referințe utile:

Aspect general si evaluare la nou nascuti in perioada 0-1 luna – Dr. Raluca Simona Bodea, Medic pediatru din Sibiu


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *