Colectie de violete africane – ingrijire, crestere, inmultire, soiuri

Timp de citire estimat: 8 minute


violete africane thunder surprise

Colectie de violete africane pregatita pentru tine. Saintpaulia, cunoscuta ca si violeta africana, face parte din familia Gesneriaceae, adusa din Africa si aclimatizata in toata lumea. Daca stii sa ai grija de ea, te va bucura cu florile ei uimitoare.

Inca de anul trecut din toamna m-am indragostit nebuneste de aceste minunate flori! Le stiam de mai demult, a avut si mama cateva, insa toata nebunia a inceput in momentul in care am intrat in contact cu violetele fitoase care sunt un real balsam pentru suflet atunci cand le poti admira minunatele flori. Asa li se spune printre cunoscatori, e vorba de soiurile de violete africane care au o gama destul de larga de culori si forme, si nu vorbim doar de flori, ci si de frunze.

Violetele africane nu sunt pretentioase, sunt chiar usor de intretinut, chiar si pentru incepatori. Iata cateva conditii pe care aceste minunatii de flori le cer:

Lumina pentru violete

Violetele africane iubesc lumina, insa atentie, nu si lumina directa a soarelui. Le place si lumina fluorescenta a becului, dar acest tip de lumina nu este suficient pentru o buna dezvoltare a plantei. Frunzele vor creste, dar planta va inflori rar intr-o camera doar cu lumina ambientala. Violetele africane prefera pervazurile interioare bine luminate, insa nu cele in care lumina directa a soarelui poposeste prea mult.

Cum se uda violetele africane

Spre deosebire de ceea ce ai citit pana acum, violetelor africane nu le place sa aiba pamantul uscat. Ei bine, nu le place nici sa fie imbibat cu apa deoarece radacinile vor putrezi, dar le place sa aiba pamantul usor umed. O udare regulata, cu apa putina, este necesara pentru a avea violete puternice si sanatoase.

Niciodata sa nu blochezi orificiile din partea de jos a ghivecelor. Radacinile violetelor africane, la fel ca cele de la orice planta din familia Gesneriaceae, au nevoie sa respire. Radacinile sunt concepute pentru a absorbi oxigenul si ele nu pot face foarte bine acest lucru in apa.

De asemenea, ai grija cand uzi, nu le place sa le uzi direct pe frunze sau in centrul plantei, in special daca apa e rece. Eu folosesc pentru udare apa de ploaie pe care o tin la temperatura camerei. Pentru a evita sa torn apa pe frunze, le pun apa in farfuriuta.

Fertilizatori pentru violetele africane sau violetele de Parma

Violetelor africane nu le place sa fie suprafertilizate. Mai bine mai putin decat prea mult. Exista multi fertilizatori in comert, insa prefer sa folosesc fertilizatori preparati din plante macerate, pe care ii adaug ocazional, in apa de udat.

Pamantul pentru violete africane

Violetele africane pot fi plantate in orice tip de sol disponibil, atata timp cat nu este prea acid. De asemenea, s-ar putea sa nu creasca foarte bine in unele amestecuri de pamant. Am auzit de persoane care folosesc pamant simplu, direct din gradina, in care violetele cresc foarte bine. Eu folosesc o combinatie de perlit, vermiculit, carbune si turba. Carbunele este obtional. Carbunele de lemn poate aduce beneficii in neutralizarea clorului, absoarbe alte substante din sol si leaga intre ele unele saruri. De asemenea, actioneaza ca un deodorizat pentru mixul de pamant.

Exista mai multi aditivi ce pot fi adaugati in mixurile de sol, insa, cu cat sunt mai putine, cu atat este mai usor sa controlezi substantele nutritive prin adaugarea sau eliminarea lor prin fertilizare. Este imposibil sa extragi un compus organic din pamant daca ai pus ceva in el ce nu ar trebui sa aiba.

Violete de parma sau violete africane – inmultire

Violetele se inmultesc destul de usor, chiar daca este nevoie de multa rabdare. Ele se inmultesc prin pui sau prin butasi de frunza. Puii care se indeparteaza de langa planta mama infloresc mai repede decat in cazul inmultirii prin butasire.

In cazul butasirii, acest procedeu se poate face in 2 moduri. Frunzulita taiata din ultimul inel circular de frunze se pune direct in pamant intr-un ghiveci mic sau intr-un pahar de unica folosinta, sau poate fi pusa intr-un pahar cu apa pana cand face radacini si apoi plantata. De preferat este sa se puna direct in pamant, deoarece daca este tinuta prea mult timp in apa, la plantare are nevoie de o perioada de acomodare pana incepe sa se dezvolte. Inmultirea decurge foarte bine in anotimpurile calde, caldura grabind procesul de dezvoltare.

Daca doresti sa iti imbogatesti colectia de violete africane, te invit sa admiri cateva dintre preferatele mele. Pentru a le achizitiona pe acestea, dar si multe altele, vezi colectia de violete a doamnei Elena Tanase de pe facebook si sunphoto. Violete in culori diverse, impresionante.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Colectie de violete africane – ingrijire, crestere, inmultire, soiuri”

  1. Avatar Ildiko
    Ildiko

    ASI vrea sa fac o colectie de vioelet , unde asi putea cumpara in mai multe culori?

  2. Avatar Miron Gabriela
    Miron Gabriela

    Multumesc.

  3. Avatar Miron Gabriela
    Miron Gabriela

    Buna dimineata,

    Sunt superbe violetele!De unde asi putea sa cumpar?
    Multumesc,

    Gabriela

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua! Inainte de galeria foto, este un paragraf in care apare un link catre o pagina de facebook a unei doamne de la care am toate aceste poze cu violete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *