Copiii învaţă o fizică greşită?

Tind să răspund cu „da” la aceeastă provocatoare întrebare. Teoriile pătrunse de trecutul glorios al educaţiei sunt în zilele noastre prezente în manualele de fizică cu vechimea şi cu neclaritatea lor. Dacă fizica este un cumul de teorii, experimente şi dovezi cauzale, părinţii fizicii au spus că nu există cauză în fizică ci doar fapte concrete.

Fizica lui Newton, fizica modernistă (fals şi adevărat), alături de teoria relativităţii sau fizica cuantică, sunt informaţiile pe care copiii în şcoli au ocazia să le savureze. Dacă oamenii de ştiinţă zilnic descoperă lucruri noi şi zilnic completează teoriile vechi, cei care editează cărţi nu fac acelaşi lucru.

Profesorii de fizică, unii dintre ei plictisiţi şi realişti în faţa înclinaţiei actuale a tinerilor, preferă să nu prezinte noutăţi la şcoală ci să continue cu ceea ce le oferă programa şcolară.

 

Internetul este o sursă de inspiraţie pentru oricine, dar din păcate în România anumite domenii pur şi simplu nu există pe internet, sau dacă există, ori nu sunt saturate ori sunt patronate de indivizi care oferă prea puţin sau doar ce vor ei. Ar mai fi şi interesul celor care caută informaţii. Lipsesc unele valori?

Totul provine de la punerea faţă în faţă cu unele imposibilităţi. Fizica ca ştiinţă nu este singura care se confruntă cu aceste „imposibilităţi”, dar este una care sigur nu mai este împărtăşită noilor veniţi, cu acelaşi ritm cu care ea evoluează.

Legile fizicii dau greş în faţa noilor descoperiri care sunt mai degrabă nişte „anomalii ale prezentului” sau chiar imposibilităţi. Aceste descoperiri, societatea ştiinţifică încearcă să le introducă în „considerarea ei” atunci când lucrează la experimente noi.

Descoperirea unei noi particule subatomice este adăugată la dovezile fizicii şi face ca modelul standard despre cum funcţionează totul să fie serios incomplet. Descoperirea oscilaţiei neutre (Neutrino Oscillation) face ca în 2006 modelul standard al fizicii să fie modificat, revizuit.

Într-un astfel de comportament la nivel mondial, ce ajunge la noi în România? Să vă ofer nişte cărţi de fizică să citiţi poveştile sau amintirile din copilărie ale profesorilor aproape de pensie ce predau obiectul?


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 10 Pareri

Spune parerea ta!

 

Sus