Este un fapt dovedit că sănătatea părului este în directă legătură cu sănătatea întregului organism. Creșterea părului sau regenerarea lui este un proces biologic favorizat de buna funcționare a metabolismului, dar și de aportul de substanțe nutritive și vitamine bune pentru sătănatea părului, în special cele care ajută rădăcina firului de păr sau pielea: proteinele, vitamina D, acizii grași Omega-3, vitamine din complexul B, vitamina A sau vitamina E.
Sănătatea părului poate fi susținută cu măști naturale pentru păr. Un păr rezistent, o piele a scalpului fără iritații și aportul echilibrat de grăsime ce protejează firul de păr, sunt toate aspecte de care ne preocupăm când spunem un păr frumos și sănătos.
Creșterea părului ne preocupă pentru că îl pierdem mai repede decât îl ajutăm să se regenereze. Creșterea părului, dar și regenerarea lui, este favorizată chiar de spălarea și clătirea corectă a părului.
Alimentația joacă desigur un rol important, pentru că părul vine din noi și ceea ce produce pielea (sebumul natural) conține substanțele potrivite, ca un balsam natural, fără de care nu poți avea o strălucire naturală, nu imitată.
Părul în esență se bazează pe proteine și, deși este “mort”, există o sursă de viață care are rădăcini și care favorizează creșterea părului. Prin urmare, necesarul nutrienților și vitaminelor potrivite pentru păr poate ajuta să accelerați creșterea părului.
Consumul de alimente adecvate este direct legat de sănătatea părului, deci și a întregului organism. Dacă nu aveți grijă și, prin urmare, urmați o dietă nesănătoasă, părul va tinde să-și piardă strălucirea și volumul și va deveni plictisitor și fragil. Pentru a-ți îmbunătăți creșterea părului, nu numai ceea ce îți aplici pe firele de păr contează, ci și ceea ce îți aplici în corp. Mănâncă-ți drumul către un păr frumos și sănătos.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Top cele mai importante surse de vitamine alimentare ce ajută la creșterea părului
Până când veți avea o sănătate de fier și nu veți mai avea nevoie de ajutor extern, iată cele mai importante alimente ca surse de vitamine pentru păr, ce favorizează creșterea sau regenerarea părului, chiar și în zonele cu chelie a pielii capului!
Carnea de pește somon
Pe lângă faptul că carnea de pește somon este bogată în proteine și vitamina D (ambele esențiale pentru părul puternic), acizii grași omega-3 prezenți în acest pește delicios de apă rece sunt adevăratul superstar. Corpul tău nu poate produce toți acizii grași pe care corpul tău trebuie să-i folosească să crească părul. Aproximativ 3% din firul de păr este alcătuit din acești acizi grași. Acizii Omega-3 se găsesc și în membranele celulare din pielea scalpului și în uleiurile naturale care vă mențin scalpul și părul hidratate.
Ouăle de păsări
Fără îndoială, consumul de ouă de păsări sunt cea mai utilă sursă de proteine. Proteina prezentă în ouă este recunoscută ca proteină de înaltă calitate și este excelentă pentru creșterea părului și întărirea rădăcinii părului. Ouăle vor fi, de asemenea, bogate surse de biotină, o vitamină B esențială pentru creșterea părului și sănătatea generală a scalpului. Încercați să mâncați un ou zilnic sau în fiecare zi alternativă. În funcție de alegere, puteți mânca ouă omletă sau pur și simplu fiert, pentru creșterea și regenerarea părului.
Iaurtul grecesc
Navigați pe culoarul de lactate pentru iaurturi cu fermenți naturali și conținut echilibrat de grăsimi, cum ar fi iaurtul grecesc, care are un conținut ridicat de proteine prietenoase cu părul, vitamina B5 (acid pantotenic, un ingredient pe care îl veți vedea adesea pe etichetele produselor de îngrijire a foliculilor firelor de păr) și vitamina D. Cercetările din ultimii ani leagă vitamina D și sănătatea firului de păr, deși modul în care funcționează această legătură nu este clar. Iaurtul grecesc preparat acasă este vestitul lapte prins sau chișleag, dar separat de zer. Cremos și ferm la textură, exact cum vrem să fie și părul nostru, deci să-l mâncăm fix cu acest scop și în suflet!
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de antioxiantul beta-caroten, care în corpul tău devine vitamina A. Practic, fiecare celulă a corpului nu poate funcționa fără suficientă vitamina A. De asemenea, ajută la protejarea scalpului și producerea sebumului natural care îți susțin sănătatea pielii capului. Un conținut scăzut de vitamine A te poate lăsa chiar și cu mătreață, mâncărime și iritații deranjante.
Morcovii sau sucul de morcovi
Consumul zilnic de morcovi sau suc de morcovi contribuie la un scalp sănătos împreună cu un aspect plăcut a părului, deoarece sunt o sursă excelentă de vitamina A. Deoarece un scalp sănătos este cu siguranță un lucru esențial pentru părul sănătos, este recomandabil să includeți morcovi cruzi alături de mâncare sau morcovi cruzi dați prin răzătoare, în salate asortate cu alte legume, chiar și germeni ori semințe (precum nucile).
Puteți încerca mai des sucul de morcovi pentru că este mult mai ușor de digerat, asimilarea de vitamine pentru creșterea părului fiind cea mai rapidă din sucuri stoarse sau făcute la blender! Morcovii sunt extrem de utili pentru a revitaliza pielea și părul lipsit de viață și obosit. Consumă un morcov crud zilnic în dieta ta, pentru a avea pielea și părul întinerite mereu.
Nucile sau uleiul de nuci
Acestea sunt singurul tip real de nuci care au o cantitate semnificativă de acizi grași Omega-3. De asemenea, sunt bogate în biotină și vitamina E, care vă ajută să vă protejați celulele de deteriorarea ADN-ului. Întrucât părul tău rareori se protejează de soare, ultravioletele de la soare sunt deosebit de dăunătoare pentru creșterea părului. Prea puțină biotină poate duce la căderea părului. Nucile conțin și cupru, un mineral care ajută la păstrarea culorii naturale a părului.
Bibliografie și surse online
- Nutriția femeilor cu probleme de cădere a părului în perioada menopauzei, autor Zuzanna Sabina Goluch-Koniuszy, Departamentul de Fiziologie a Nutriției Umane, Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest din Szczecin, Polonia, revista Prz Menopauzalny, 2016, pag. 56-61
- Efectul unui supliment nutritiv asupra căderii părului la femei, Jurnalul de cosmetica dermatologica, vol. 14, martie 2015, pag. 76-82
- Vitamina E previne deteriorarea ADN-ului indusă de efort, Scrisori de cercetare a mutațiilor, Germania, Volumul 346, numărul 4, aprilie 1995, paginile 195-202
Lasă un răspuns