Cum să citești o carte

Cum ai putea învăţa cel mai bine dintr-o carte – sau din orice altă scriere – când tu citeşti pentru informaţii şi rareori pentru plăcere?

Este satisfăcător să începi cu începutul şi să citeşti toată cartea cap coadă. Unele cărţi precum romanele, trebuiesc citite în maniera asta, deoarece un principiu de bază al ficţiunii este să te ţină în suspans. Tot ce ai de făcut este să urmăreşti scriitorul, dându-i voie să îţi spună o poveste pas cu pas.

Dar multe cărţi, articole şi alte documente pe care le citeşti dealungul liceului sau facultăţii, şi probabil pe tot parcursul vieţii tale profesionale, nu vor fi romane. Defapt ele vor fi non-ficţiune: notiţe, manuale, jurnale, articole, istorisiri, studii academice şi aşa mai departe.

Scopul citirii lucrurilor de genul acesta este să găseşti şi să reţii informaţii. În acest punct, să îţi dai seama despre cum stă treaba, cât mai repede şi mai uşor cu putinţă, este principalul tău ţel. Aşadar până nu eşti prizonierul lui „nu am nimic altceva de făcut”, niciodată să nu citeşti o carte sau un articol non-ficţiune, de la cap la coadă.

În schimb, când citeşti pentru informaţii, ar trebui MEREU să sari peste, să treci cu vederea, şi să foloseşti orice strategie disponibilă să descoperi, apoi să înţelegi şi într-un final să-ţi aminteşti ceea ce autorul vrea să spună. Acesta este modul în care termini ceva de citit în cel mai scurt timp posibil.

Folosind metodele descrise aici, ar trebui să fii capabil să citeşti o carte de 300 de pagini în 6 sau 8 ore. Desigur cu cât petreci mai mult timp cu atât înveţi mai mult şi înţelegi mai bine cartea, dar timpul tău este limitat.

Aici am expus câteva sugestii care vin să te ajute să faci asta eficient. Majoritatea pot fi aplicate nu doar cărţilor, ci şi oricăror scrieri non-ficţiune, de la articole la website-uri.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

  1. Americanii au o varba: ” – ai citit cartea?
    – nu!
    – astept sa apara filmul!”
    Se pare ca luam din obiceiurile de afara doar cele mai nefolositoare lucruri…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *