Dagyda – papusa de ceara ce foloseste la vraji

Niciun comentariu la Dagyda – papusa de ceara ce foloseste la vraji

Cuvântul dagyda are numeroase sinonime: figurină, păpuşă etc, dar desemnează, întotdeauna, o păpuşă de ceară, o reprezentare umană făcută din gelatină, lut sau cârpă, chiar din metal, o efigie oarecare (fotografie, de exemplu) ce foloseşte la vrăji. Pentru ca dagyda să fie mai eficientă, se spune, vrăjitorul ar trebui să-şi procure, pe lângă nişte ace de siguranţă, ceară albă, dacă se poate sfinţită, sârmă de cupru care foloseşte la armarea statuetei, o spatulă de oţel şi o pereche de dăltiţe pentru a sculpta, o sursă de căldură pentru a înmuia ceara. Statueta trebuie să semene cu originalul.

Papusa de ceara – Dagyda

Dar esenţialul constă în altceva; figurinele care au fost găsite cam peste tot în lume o dovedesc. Se pune problema ca dagyda să fie „încărcată”, adică ea trebuie să tăinuiască intim amestecat cu materia ei de bază, unul sau mai multe obiecte care au aparţinut persoanei ce trebuie vrăjită: dinţi, rosătură de unghie, bucăţi de lenjerie, fire de păr şi, mai mult decât atât, păr pelvian, sânge menstrual, excremente etc. În funcţie de intenţia sa, operatorul va trebui să-şi mobilizeze toate puterile afective şi pasionale în confecţionarea dagydei. Într-adevăr, intenţia contează mult pentru eficacitatea acestei vrăji.

Când operatorul caută dragostea persoanei care este reprezentată, el mângâie figurina, se comportă ca şi cum ar fi iubitul ei sau – dacă îl putem considera aşa – face un gest simbolic: îi străpunge pieptul în dreptul inimii. La Mole, un gentilom, relatează Serge Hutin, a vrut s-o vrăjeasca pe Marguerite de Navarra. În acest scop, el i-a cerut faimosului Ruggieri, magicianul Caterinei de Medici, să-i fabrice o figurină de ceară care să semene cu Regina Margot. Dagyda purta coroană şi podoabe şi avea inima străpunsă de un ac. Succes total: Marguerite de Navarra s-a îndrăgostit atât de nebuneşte de La Mole, încât i-a păstrat craniul, pe care l-a acoperit cu sărutări, după executarea gentilomului.Vraja de influenţare sau „de noroc” variază puţin în raport cu precedenta, minus pasiunea amoroasă, pentru că scopul este să se obţină ceva de la cineva în ciuda refuzului său actual.

Cu totul altfel este vraja de ură, în care efigia este străpunsă cu lovituri de ac şi maltratată până ce survine moartea.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *