De ce avem aşteptări de la ceilalţi ?

Foarte mulţi oameni dragi mie, cunoscuţi, apropiaţi- au o sumedenie de aşteptări din partea ma. Mama vrea să devin nu ştiu ce, tata vrea şi el, un prieten se aşteaptă să fac ceva exact aşa cum îşi doreşte, fără alte modificări (ai spus la ora 7 fix, da?) şi tot aşa lista continuă. Şi pînă la urmă se pare că tot ei sunt dezamăgiţi că n-au reuşit să facă ce şi cum au vrut ei, n-au reuşit să-şi impună punctul de vedere sau să-şi îndeplinească dorinţele ascunse, într-un cuvânt, nu au reuşit să mă controleze.

De ce?  Pentru că nu îi las, sau cel puţin încerc, deşi uneori mai cad în „capcana controlului”.

Dar totuşi, de ce să ne aşteptăm ca cei de lângă noi să facă lucrurile aşa cum vrem noi? De ce să nu-i lăsăm să fie liberi să-şi trăiască viaţa după bunul lor plac, de ce să ne punem în faţa lor şi să le spunem că nu e bine, când poate ei de fapt sunt fericiţi? Binele nostru poate nu e tot timpul şi binele lor, cum nici adevărul nostru nu e tot timpul adevărul lor. De ce să ne lăsăm orbiţi de adevărul nostru suprem, pe care toţi ceilalţi trebuie să-l urmeze?

Nu e oare mai simplu să lăsăm lucrurile să se întâmple pur şi simplu, să curgă de la sine- fără să ne supărăm că mama nu a reuşit să cumpere nu ştiu ce, că prietena a întârziat jumătate de oră, că cel mai bun prieten nu a putut să vină la o bere că avea altceva de făcut, că cea mai bună prietenă a decis să plece în altă ţară şi tu nu mai ai cui să te confesezi, că nu îţi răspunde la telefon (aceste probabil sunt exemple minore) şi aşa mai departe. Lucrurile se întâmplă   exact aşa cum trebuie să se întâmple.

Le lăsăm să vedem cum vor ele să fie? Îi lăsăm pe ceilalţi să se simtă liberi, să decidă pentru ei ceea ce vor şi cum anume vor şi noi decidem doar pentru noi? Nu de alta, dar aşteptările aducde cele mai multe ori dezamăgiri, deziluzii, tristeţe, ceartă, frică…etc.

Voi aveţi aşteptări de la ceilalţi? Le-aţi descoperit  care sunt?

11 comentarii la „De ce avem aşteptări de la ceilalţi ?”

 1. Cu totii avem asteptari de la cei apropiati ( familie, prieteni, cunostinte etc), pentru ca avem nevoi ( nevoia de siguranta, de iubire, de acceptare etc ) pe care cautam sa ni le implinim. Important este ca aceste asteptari sa nu se transforme in pretentii.

 2. Tot respectu’!! Asta e o realizare foarte mare. Oricum, înţeleg ele, atâta timp cât modelele lor (mă refer la tine şi la soţia ta) urmează acest principiu.

  Eu primii 7 ani din viaţă i-am trăit la bunici, şi au fost edificatori pentru mine şi pentru ceea ce a urmat. Din acea perioadă am învăţat că banii sunt doar un mijloc, şi nu o sursă.

  Părerea mea este că banii sunt pe primul loc pentru cei care trăiesc prin şi pentru ei.

 3. fie-mea mare e intr-a unspea, cea mica intr-a opta:
  -celei mari i-am luat telefon cu ap foto ceva mai demult, la o oferta vodafone, ca era cu 60% mai ieftin…
  -cea mica s-a rugat vara asta 2 luni sa i-l dau pe al meu, care-i identic cu al sorei ei; si i l-am dat, intr-un tarziu..recunosc imi placea si mie telefonul , era un motorola…
  incerc sa le fac sa priceapa ca nu banii sunt pe primul loc in viata…

 4. Vezi însă să nu le obişnuieşti cu prea mult, pentru că după aia o să aibă aşteptări de la alţii să le ofere tot ceea ce cer…şi e posibil să nu primească tot timpul. Oricum , tu ştii cel mai bine ce şi cum ai de făcut.

 5. ceva asteptari au: le-am promis sa le iau mini laptopuri, la vara , de ziua lor! si fiindca-nvata bine, nu ma pot abtine sa nu ma tin de promisiune!

 6. foarte interesant articol, ma regasesc in el  in proportie de 100%:
  -parintii mei, cu care locuiesc inca impreuna (nu ma deranjeaza chestia asta prea mult), inca incearaca sa ma controleze si sa ma indrume, dupa propria lor filozofie de viata; ei incearca inca sa ma vada traindu-mi viata la fel ca ei, sunt sigur ca atunci ma vor admira…
  -despre sotie…sunt multe de spus, aici sunt deja conflicte deschise…
  -despre cei apropiati…am oare asa ceva si nu stiu? aaaaaa, fetele mele, sa-mi traiasca!
   

  1. Păi şi cei pe care nu-i cunoaştem foarte foarte bine încearcă să ne impună anumite puncte de vedere care nu sunt în concordanţă cu noi. Dar tu, ai aşteptări de la ei sau pur şi simplu îi laşi să-şi vadă de ale lor.
   Să-ţi trăiască fetele! Ele crezi că au aşteptări de la tine?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *