Despre lumea de dincolo

Despre lumea de dincolo

Fiecare civilizaţie are ideea sa despre lumea de dincolo, întemeindu-se pe criterii antropologice care ţin mai mult de etnologie şi de istoria religiilor decât de metafizică; a descrie „celelalte lumi” ar însemna să faci ca Ornella Volta (Ghidul lumii de dincolo, Salland, 1972), care, acumulând puncte de vedere foarte diverse şi detaliind anecdotele cele mai trăsnite, distruge ideea serioasă privind viaţa de după moarte. Mai interesantă în acest sens ni se pare a fi abordarea care constă în a culege mărturiile „scăpaţilor” de la moarte sau a „muribunzilor-reveniţi-la-viaţă”. În Statele Unite, lucrările lui Karlis Osis, Erlendur Haraldsson, E. Kubler-Ross, Raymond Moody, Kenneth Ring, Michael Sabom, pentru a nu cita decât câteva, au tratat îndelung aceste fenomene de N.D.E. (Near Death Experience). În Franţa, Helene Renard a scris o carte-bilanţ despre ansamblul cercetărilor efectuate: După viaţă (Ed. Philippe Lebaud). Ea analizează foarte bine diferitele etape ale scenariului-tip al călătoriei către dincolo.

După ce a probat impresia că moare, întărită de faptul că aude distinct tot ceea ce se spune în jurul lui, cel scăpat de la moarte pătrunde într-un fel de tunel mai întâi întunecos. El îşi vede dublul (extracorporeitate) aşa cum l-ar observa un al treilea. El îl întâlneşte adesea pe drumul său pe unul dintre cei dragi, dispăruţi, ca şi cum acesta din urmă ar vrea să-l ajute să treacă. El aude o voce, muzică sau cântece şi percepe o fiinţă de lumină (care poate să fie Hristos, dacă el este creştin). Într-o fracţiune de secundă el îşi vede viaţa derulându-se firesc sau invers – din punct de vedere cronologic. El are senzaţia că se loveşte de o barieră, dar nu doreşte, deocamdată, să revină la viaţă. Apoi intră într-o baie de lumină. Cu toate că subiectul este atras de moarte, el încearcă să o refuze, dat fiind persoanele iubite (copil, soţ etc.) pe care le-ar părăsi. Această hotărâre de întoarcere la conştiinţa obişnuită modifică, în mod fundamental, comportamentul său viitor.

Departe de a fi trăite în suferinţă, aceste manifestări îl umplu pe muribund de o fericire de nespus: tunel luminos, muzică „plutitoare”, experienţă mistică. Cultura religioasă a subiectului influenţează desigur asupra filmului mental, dar schema rămâne invariabilă. De altfel, se întâmplă adesea ca în apropierea morţii să existe schimburi telepatice între persoana aflată pe punctul de a deceda şi unul dintre cei apropiaţi ei. Nici aici nu lipsesc mărturiile.

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

4 comentarii

  1. E interesant ceea ce au descoperit acesti doctori/psihologi, insa eu nu prea as crede ca „asa e cand mori”… Plus ca, discutand cu cineva de foarte multe despre acest subiect, incep sa cred in reincarnare… acum nu stiu ce sa zic! Va ramane o enigma vesnic, parerea mea!

    1. Teoretic da, practic nu! In experienta decorporalizarii, iti pleaca din corpul fizic, corpul energetic, dar parttial pentru ca vei fi mereu conectat altfel nu te-ai putea intoarce. Cand nu te mai intorci fie din cauza exterioare tie fie ca vrei tu, atunci mori. Deci moarte e un predecesor al acestei experiente in afara corpului sau poate surveni in mod natural din predominant cauza de sinucidere (cam 99% din morti se sinucid prin stilul de viata pe care il duc). Adica nu cauza mortii este cea care spune verdictul ci intreaga ta viata care te-a dus in punctul in care sa pierzi viata fizica. De asta majoritatea ne sinucidem caci stim ce ne face rau si continuam ca nu ne doare nimic pe moment, dar toate se aduna pana corpul fizic nu mai poate intretine mecanismul ce ne tine legati de celelalte corpuri. Si pasul doi e parasirea corpului si trecerea mai departe fie gasirea unui corp nou, fie pauza de reculegere si odihna, caci oboseala unei vieti fizice se resfrange in toate corpurile.

      Se spune chiar ca dupa moarte sufletul intra intrun somn. Somnul vesnic care se poate termina sau poate ramane asa pana intrun moment nestiut de noi inca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *