Eroare în calendar – 2012 va fi 2011?

Va propunem un mic test: aduceti-va repede aminte si spuneti unde si cum ati petrecut noaptea de Anul Nou in 1996. Dar in 1993? Dar in 1998? Daca puteti raspunde, sunteti premiat. Daca nu – atunci chiar ca este pacat! De ce? Pentru ca inseamna ca ati uitat cum ati petrecut prima secunda a… mileniului trei! Chiar asa. Pentru ca, daca este sa dam crezare calculelor savantilor, Mileniul Trei a inceput in unul dintre acesti ani. Si atunci, ce se intampla cu anii… „nostri”? Simplu, datele pe care le avem si le intrebuintam astazi sunt rezultatul… unei erori. Mai bine zis, doua. Ambele apartinand aceluiasi calugar Dionisie cel Mic, sau Dionisie Scitul, care a trait in secolul V pe taramurile dobrogene si care a introdus „notatia” cunoscuta astazi: A.D., adica „Anno Domini”, si A.C., adica „Ante Christum”, stabilind data nasterii lui Iisus Hristos drept anul de „separatie” intre cele doua „ere”, a noastra si cea dinainte de noi.

Iisus s-a nascut inainte de Hristos

Cum spuneam, calugarul Dionisie a gresit de doua ori. Prima oara cand a calculat gresit anul lui Iisus, care de fapt a avut loc cu 4, 6 sau chiar 12 ani inainte de anul stabilit de el. A doua oara, Dionisie a gresit cand a facut ca dupa anul -1 (sau anul 1 i.e.n., daca vreti), sa urmeze direct anul +1 (sau anul 1 e.n.), in loc de anul „zero”, aceasta din urma fiind, daca se poate spune asa, o greseala… acceptabila, de vreme ce pe atunci, zero nu exista!

Efectul greselilor lui Dionisie este si el dublu. Pentru ca, ori mileniul trei a inceput in 2000, ori el incepuse la 1 ianuarie 2001! Oamenii obisnuiti nu par insa prea preocupati de asemenea subtilitati. Problema generala pare a fi pentru cei mai multi dintre noi… Ce se va intampla in decembrie 2012? Aceasta pentru ca data este fixa si clara: 21 decembrie 2012! Cum? Aici, ideile si initiativele par a nu se mai sfarsi.

Recordul de inventivitate pare sa il aibe cei care aduna provizii si isi creaza buncare pentru a se adaposti in cazul unor catastrofe naturale. Apocalipsa poate ne bate la usa dar ce poti face pentru a te feri de problemele pamantului, daca nici macar nu stii exact in ce esti?

Eroarea ce guverneaza mintile oamenilor pare sa fie nebagata in seama chiar si de cei care promoveaza evenimentele ce se vor petrece in 2012. Daca adevarul spune ca anul 2011, este de fapt alt an, concret nu se stie clar ce an este acesta! Poate fi anul 2010, 2008, ori 2005 sau chiar anul 1999! Sigur anul urmator nu e 2012 pentru ca cine a stabilit primul an, are cel puţin un an lipsa!

Suna destul de dubios, dar ce putem face cu greseala calugarului Dionisie? Nu m-ar mira daca anul viitor va fi un simplu an, normal din punct de vedere al catastrofelor, si un inevitabil eveniment sa urmeze mai incolo. Ori poate se va intampla ceva anul viitor daca e sa fie sa zicem 2000 (si in 2000 se anunta sfarsitul lumii).

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

6 comentarii

 1. Daca as astepta sfarsitul lumii in 2012, atunci ar fi un detaliu foarte important…pentru ca mai trebuie sa astept un an inainte de a vinde tot si a cheltui pe vacante si femei…

  Dar cum pentru mine anul nu reprezinta nimic in afara de un sistem de numerotare…chiar nu imi bat capul cu asemenea calcule.

 2. Ionela, ai vazut tu un om perfect.

  Nu exista asa ceva si toti gresim intr-o sumedenie de fapte, gesturi, etc.

 3. Sa ne gandim putin la Nostradamus si catrenele sale, este exact aceiasi situatie.

  Care mai de care, mari filozofi, s-au pus sa interpreteze, catrenele lui Nostradamus. Si pana la urma au venit cu ceva valid ? NU.

  Nu cred ca ar fi fost nevoie de numarul anului pentru un profet, putea prezice cu ajutorul faptelor, de exemplu cu Gemenele de la Americani, sau cu cutremurul de la Japonezi.
  Sunt fapte de impact asupre populatiei.

  Deci pot fi si puncte de reper, dar nimeni nu a prevazut, asa ca nu are rost sa credem in presupuneri, totul se va intampla, cand se va sfarsi.

  Nimeni nu STIE.

 4. Nu imi dau seama de ce a facut eroare calugarul Dionisie, in primul rand, de ce sa greseasca cu o suma mare e ani, anul „0”.

  Primul an, nu inseamna 1 an, apoi sa implinit un an.

  Este ambiguu, toata situatia, nu sunt documnte viabile, dar din aceasta ecuatie, putem sa mai accentuam sfera enigmatica, si asa destul de intunecata in aceasta privinta.

  Nimeni nu a demonstrat nimic consecvent, sunt doar interpretari, a tuturor descoperirilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *