Grisul si Faina de grau – Afla cum se face

Timp de citire estimat: 3 minute


Grisul cu granulatie de la 0,25mm la 0,75mm - faina dura de grau

Din boabele de grau, prin macinare, obtinem mai multe produse: grisul, taratele, faina integrala si faina alba. Cea mai nutritiva parte din grau sunt taratele. Peste 80% din substantele nutritive din grau se gasesc in invelisul exterior al bobului. Mergand spre miez, acestea se diminueaza considerabil, dar creste continutul de amidon de grau. Continua lectura ca sa afli cum se obtine faina de grau si grisul prin procesul de macinare si cernere.

Cum se face faina de grau?

Raspunsul cel mai scurt este: prin macinarea graului in moara de macinat. Totusi, inainte de a afla cum se face faina de grau, hai sa cunoastem materia prima, bobul de grau.

Bobul de grau din care se face grisul si faina de grau - Anatomie si valori nutritionale

Boabele de grau sunt acoperite cu un pericarp – invelisul din 7 straturi (14% din masa totala), masa fainoasa (endosperma 83%) si embrioni sau germeni (3%). Trebuie sa stii ca aproape 80% din substantele nutritive din bobul de grau se afla in invelis si germen. Boabele de grau germinate contin de 10 ori mai multe substante nutritive, unele noi care nu se gasesc in bob inainte de germinare!

Prin macinarea bobului de grau se obtin mai multe produse, de diverse calitati. Astfel daca macinam boabele fara sa le cernem, se obtine faina 100% integrala, cel mai hranitor produs din grau. De culoare brun-gri, faina integrala de grau se foloseste la obtinerea pastelor, a painii integrale din grau si a altor produse de patiserie.

Prin cernere se separa taratele (invelisul macinat) de faina alba (endosperma sau masa fainoasa). Dupa prima cernere se poate obtine grisul. Prin cerneri succesive rezulta faina alba de grau de calitati diferite. Calitatea fainii de grau este data de zona de unde provine in raport cu bobul de grau. Cu cat este mai alba si mai fina, cu atat este mai aproape de miezul bobului. Calitatea fainii de grau este marcata cu numere ce semnifica puritatea (triplu 0, dublu 0, 1, 2 etc).

Cu cat faina este mai fina, cu atat ii scate continutul proteic in raport invers proportional cu amidonul. Astfel, faina de grau integrala se obtine cu un decalaj de cernere de 5-10%, cu 15% proteine si 79,20% amidon, in timp ce o faina cu un decalaj de 25% va avea 1,23% proteine si 86,11% amidon. Aceste estimari sunt furnizate de documente stiintifice (Centrul de informatii despre micronutrienti – Universitatea OSU), dar aspectul de retinut este ca faina integrala are un nivel nutritional mult mai ridicat decat faina alba, deci mai sanatoasa pentru noi oamenii!

Din ce se face grisul

Produsul care iese din prima faza de macincare a graului dur, este grisul. Grisul este un produs derivat care nu contine tarate si partea interna moale si fainoasa a bobului de grau. Granulatia grisului este de la 0,25mm la 0,75mm in diametru.

La noi se comercializeaza grisul simplu, dar exista si faina dura de grau care este un gris cu o granulatie mai fina. Amestecand 2 parti gris si 1 parte faina dura de grau putem prepara reteta originala de couscous.

prajitura de gris cu lamaie
O felie de prajitura de gris cu lamaie

Ca si faina de grau, grisul este folosit pentru a prepara paste, cereale integrale pentru micul dejun, budinci si diverse prajituri pentru a obtine o textura speciala precum la prajitura cu gris si lamaie.

Ca o alternativa la malai, grisul poate fi folosit pentru a tapeta tavile de copt, astfel se previne lipirea. Daca se adauga la framantat in aluatul painii o mica cantitate de gris, va produce o gustoasa crusta.

Mai mult de atat, la noi in tara grisul este cunoscut si foarte apreciat pentru a prepara faimoasa reteta a copilariei – lapte cu gris. Servit simplu sau cu dulceata, laptele cu gris mie imi trezeste doar amintiri frumoase. Daca ti-am facut pofta, fa-ti un gris cu lapte!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Grisul si Faina de grau – Afla cum se face”

  1. imi pare foarte bine ca am gasit pagina ta,multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *