Greierul sau Greierele la români – generalitati si mitologie

Timp de citire estimat: 2 minute


greierul sau greierele - mituri si legende

Greierele face parte din familia Gryllidae, este o insecta cunoscuta la nivel mondial pentru muzica masculului. Exista peste 2400 de specii. Greierii variaza ca lungime intre 3 si 50 de mm. Ei au antene subtiri, picioarele din spate modificate pentru sarituri si doua anexe senzoriale subtiri.

Masculii produc sunete muzicale prin frecarea unei raclete situate pe o aripa de-a lungul unui rand de aproximativ 50-250 de dinti situati pe cealalta aripa. Frecventa sunetelor depinde de numarul de dinti atinsi pe secunda si difera de la 1500 de cicluri pe secunda la un greiere mare pana aproape la 10000 la unul mic. Cele mai frecvente cantece sunt cele prin care atrag femelele, cele de curtare sau imperechere, cele care induc femela sa se imperecheze si cele de lupta care resping alti masculi.

Cele mai multe femele introduc ouale in sol sau pe tulpinile unor plante.

Greierele joaca un rol important in mituri si superstitii. Prezenta lor era asociata cu noroc si inteligenta, iar ranirea sau omorarea unui greiere aducea ghinion. In Asia de Est masculii sunt prinsi si tinuti in custi pentru cantecele lor.

Greierele – mituri si legende la romani

Greierele a fost prezent la crearea munţilor și a dealurilor; el a cântat și bucura pe toate ființele care au luat parte la acest eveniment. De atunci are dreptul să cânte oriunde și oricând.

Culoarea greierului e explicată prin faptul că el, ca și albina, a ascultat cu ariciul vorbea singur despre ce ar trebui să facă Dumnezeu pentru ca cerul să acopere tot pământul.

El este escris ca un tânăr frumos, despre care se povestește că ar fi răpit-o pe iubita împăratului Alexandru , și de aceea a fost urmărit de Soare până când s-a transformat într-un gândac mic și negru. Se spune că el a ucis-o pe Ileana Cosânzeana, iar de atunci plânge, regretându-și fapta. Cântecul lui este interpretat uneori ca și vestitor al morții.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Greierul sau Greierele la români – generalitati si mitologie”

  1. Avatar Mircea Berchi
    Mircea Berchi

    foarte frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *