Hermes Trismegistul – fondatorul alchimiei şi al hermetismului

Hermes Trismegistul – fondatorul alchimiei şi al hermetismului

Hermes Trismegistul este fondatorul alchimiei (şi al hermetismului), lucrările sale datând din cea mai îndepărtată Antichitate (secolul XX î.e.n.); identificat ulterior cu zeul egiptean Thot. Este redescoperit în secolul al XI-lea datorită arabilor. Dar oare a existat el? Putem să ne îndoim serios. Dar este înfăţişat cu trăsături omeneşti; şi nu se vorbeşte oare de mormântul său? Cel „de trei ori mare” (Trismegist) ar fi autorul nu mai puţin celebrei Tabula smaragdina. Emanistul italian Mersilio Ficino (1433-1499) a tradus Corpus hermeticum, Discursul perfect, Asclepius. Înşişi erudiţii arabi i-au atribuit lui Hermes Trismegistul scrisoarea către regina Amturasia despre Marea Lucrare, precum şi teoria macrocosmosului şi microcosmosului care, până la sfârşitul secolului al XVI-lea, va cunoaşte un succes considerabil.

De altfel, acestui personaj mitic i se atribuie 36 525 de lucrări… fireşte de negăsit! Conform legendei relatate de Hermias din Alexandria în ale sale Scolii, Hermes ar fi trăit, în Egipt, trei vieţi: prima, înainte de Potop, ca inventator al astronomiei; a doua, ca fondator al Babelului, ca medic şi filozof; a treia, recapitulându-le pe primele două, ca expert în alchimie şi proprietar al fabuloaselor comori din palatul său din Kamtar, cetate a magicienilor pierdută în deşert – de unde tripla sa ştiinţă şi tripla sa înţelepciune.

Numele de Hermes te face să te gândeşti imediat la zeul grec cu acelaşi nume, cu care a fost identificat zeul egiptean Thot. S-a spus despre acesta din urma că a creat, între alte lucruri, scrisul şi ştiinţa. Gnoza confundă bucuroasă figura lui Hermes cu cea a lui Moise, a lui Iisus sau a lui Ioan Evanghelistul. Când apare de esenţă divină în texte, i se atribuie repede un rol de „schimbător” universal, el este cel care stabileşte contactele şi conexiunile, este mesager pe lângă zei şi oameni.

Destul de priceput la meşterit, Hernies-Mercur meştereşte lira dintr-o carapace de ţestoasă. Hoţ şi viclean, el fură vacile lui Apolo şi-i patronează pe… negustori. Dar nimic nu-i place mai mult decât să ajute oamenii să treacă vreun hop.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

 1. Tabula Smaragdina

  1. Este adevarat, de la sine inteles si fara nici o indoiala.

  2. Ce e deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt; iar ce este dedesupt e la fel cu ce este deasupra, pentru a implini, astfel, miracolul întregului.

  3. Si dupa cum toate provin din UNUL, toate lucrurile au fost create de acest UNIC, prin reflectare.

  4. Soarele ii este tata, luna ii este mama, vintul l-a purtat in pintec, pamântul îi este doica.

  5. Este părintele întregii minuni a lumii.

  6. Puterea sa este desăvârşită dacă preschimbat in pamint.

  7. Separa pamântul de foc, subtilul de grosier, cu băgare de seama si cu judecata.

  8. Urca de la pamânt la cer si apoi coboară din nou pe pamânt si strânge laolalta puterile lucrurilor superioare si ale celor inferioare. Astfel dobândi-vei slava întregii lumi, iar intunericul se va depărta de la tine.

  9. Este puterea puterilor, caci biruie asupra tuturor lucrurilor subtile si le patrunde pe cele solide.

  10. Astfel a fost creata mica lume, dupa modelul celei mari. Din aceasta si in acest fel se fac minunate realizari.

  11. Iată pentru ce sunt numit Hermes Tri-smegistus, având cele trei parţi ale esenţei lumii întregi.

  12. Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.

  Aceasta de mai sus este esenta hermetismului, mai multe in Kybalion.

  Pe curand,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *