Hermes Trismegistul – fondatorul alchimiei şi al hermetismului

Hermes Trismegistul este fondatorul alchimiei (şi al hermetismului), lucrările sale datând din cea mai îndepărtată Antichitate (secolul XX î.e.n.); identificat ulterior cu zeul egiptean Thot. Este redescoperit în secolul al XI-lea datorită arabilor. Dar oare a existat el? Putem să ne îndoim serios. Dar este înfăţişat cu trăsături omeneşti; şi nu se vorbeşte oare de mormântul său? Cel „de trei ori mare” (Trismegist) ar fi autorul nu mai puţin celebrei Tabula smaragdina. Emanistul italian Mersilio Ficino (1433-1499) a tradus Corpus hermeticum, Discursul perfect, Asclepius. Înşişi erudiţii arabi i-au atribuit lui Hermes Trismegistul scrisoarea către regina Amturasia despre Marea Lucrare, precum şi teoria macrocosmosului şi microcosmosului care, până la sfârşitul secolului al XVI-lea, va cunoaşte un succes considerabil.

Hermes Trismegistul - fondatorul alchimiei şi al hermetismului 1De altfel, acestui personaj mitic i se atribuie 36 525 de lucrări… fireşte de negăsit! Conform legendei relatate de Hermias din Alexandria în ale sale Scolii, Hermes ar fi trăit, în Egipt, trei vieţi: prima, înainte de Potop, ca inventator al astronomiei; a doua, ca fondator al Babelului, ca medic şi filozof; a treia, recapitulându-le pe primele două, ca expert în alchimie şi proprietar al fabuloaselor comori din palatul său din Kamtar, cetate a magicienilor pierdută în deşert – de unde tripla sa ştiinţă şi tripla sa înţelepciune.

Numele de Hermes te face să te gândeşti imediat la zeul grec cu acelaşi nume, cu care a fost identificat zeul egiptean Thot. S-a spus despre acesta din urma că a creat, între alte lucruri, scrisul şi ştiinţa. Gnoza confundă bucuroasă figura lui Hermes cu cea a lui Moise, a lui Iisus sau a lui Ioan Evanghelistul. Când apare de esenţă divină în texte, i se atribuie repede un rol de „schimbător” universal, el este cel care stabileşte contactele şi conexiunile, este mesager pe lângă zei şi oameni.

Destul de priceput la meşterit, Hernies-Mercur meştereşte lira dintr-o carapace de ţestoasă. Hoţ şi viclean, el fură vacile lui Apolo şi-i patronează pe… negustori. Dar nimic nu-i place mai mult decât să ajute oamenii să treacă vreun hop.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

O parere

  1. Cris Cris

Spune parerea ta!

 

Sus