Stres control sau importanţa respiratiei în autocontrol

Timp de citire estimat: 3 minute


Tehnici pentru stres control

Practicarea zilnică a exerciţiului de control al respiraţiei, aduce cu sine calmul şi liniştea minţii. Acest exercitiu este eficient in stres control.

Un mod simplu de a ne controla pasiunile răzbunătoare, fie şi numai verbale (emotiile) îndreptate asupra semenilor este aceea de a stăpâni actul respirator. Desigur, există oameni care au în mod natural un control bun al respiraţiei, dar acesta se poate învăţa de oricine prin câteva exerciţii uşoare.

Vrei sa stii cum respiram si de unde apare starea de stres?

Cei mai mulţi oameni au o respiraţie scurtă şi sacadată atunci când sunt nervoşi şi rară şi prelungă atunci când sunt calmi. Prin practicarea exerciţiilor de control a respiraţiei putem fi mai calmi, iar mintea să devină liniştită.

Cum incepe exercitiul de respiratie STRES CONROL?

Mai întâi vă aşezaţi pe un scaun sau întins pe canapea şi relaxaţi musculatura corpului. Apoi urmăriţi pur şi simplu cum intră şi iese aerul din plămâni, concentrand atenţia pe zona nasului. În continuare încercaţi să măriţi, fără efort, durata inspiraţiei şi a expiraţiei, lucru care se întâmplă în mod normal înainte de a dormi.

Duceţi acum atenţia spre abdomen urmărind şi mişcarea abdomenului, păstrând o parte a minţii concentrată pe circulaţia aerului. Mai departe se poate adăuga şi faptul că aerul care intră în plămâni este plăcut răcoros, cel care iese e cald şi umed. Se poate asocia şi energia mai mare când intră, mai slabă şi uzată când iese aerul din plămâni. Totodată pe inspiraţie se poate considera aerul ca având calitatea pe care o doresc – linişte, calm – iar pe expiraţie aerul ce este emanat poate fi enervarea şi stresul, supărarea şi aciditatea comportamentului etc.

Reteta pentru auto STRES CONTROL

Exerciţiul de respiratie pentru stres control poate fi făcut cinci sau zece minute pentru început. Treptat durata lui se poate extinde până la 20 de minute. Ajungând la acest timp veţi avea un control mult mai bun asupra emoţiilor. Tot cu acest exerciţiu se poate asocia meditaţia, atingând un stadiu în care acele atenţii ale minţii asupra paşilor exerciţiului devin denesimţit, starea fizicului, relaxat, aduce cu sine o linişte în minte; pentru meditaţie, mintea trebuie să devină subordonata, fapt ce ne crează un confort căci în acest raport mintea este în tăcere.

Exerciţiul de respiraţie controlată este şi un foarte bun mijloc de a intra în starea de meditaţie, pasul fiind eliberarea gândurilor de orice fel şi focalizarea atenţiei (sau a intenţiei) pe bunăstarea ce o dorim (sau oricare ar fi intenţia pentru care se doreşte a se medita – prin meditaţia, pe baza intenţiilor se poate lucra subtil pe foarte multe flancuri, fără să se depună un efort considerabil, doar pauză în minte, stare de bine şi intenţie orientată).

Tehnici pentru stres control

Există practici străvechi pentru învingerea bolilor grele, pentru stres control, tehnici în care, sub îndrumarea unui specialist, durata inspirului şi a expirului se prelungeşte foarte mult, peste jumătate de minut fiecare. În mod normal inspirul şi expirul se fac în 1-4 secunde. O parte a tehnicii constă în recitarea verbală a unei poezii sau a unei rugăciuni în timpul îndreptării atenţiei asupra actului respirator.

În unele practici din diferite culturi se folosesc mantrele, un mod de a verbaliza intenţia interioară, în exterior. Verbalizarea unei mantre poate foarte uşor bloca gândurile, ele fiind cele care obstrucţionează de cele mai multe ori comportamentul pe care cel care face exerciţiul în mod conştient nu şi-l doreşte a-l utiliza în acel moment. Gândurile, mintea în general, în momentele de relaxare, ne prezintă diferite cadre prin care noi observăm cum suntem în interior, fiind defapt o confuză modalitate, căci gândurile sunt nişte adevăruri relative, noi nu suntem doar gândurile noastre.

Iată un alt fel de exerciţiu pentru respiraţie, Baba Ramdev, prezintă o tehnică de respiraţie profundă, în plămâni şi nu în burtă pentru stres control!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Stres control sau importanţa respiratiei în autocontrol”

  1. Avatar Accesorii

    Foarte util articolul. De asemenea te ajuta si cand ai o criza de astm

  2. Avatar cCazare Hajduszoboszlo
    cCazare Hajduszoboszlo

    Respiratia e foarte importanta in diverse momente, cum ar fi spre exemplu nasterea. Femeile sunt invatate sa respire pentru sanatatea lor si a copilului. Foarte bun articolul.

  3. Avatar Gazduire web
    Gazduire web

    M-a ajutat sa invat sa ma relaxez. Am nascut de putina vreme si in perioada asta sunt imposibila pentru mine si cei din jur. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *