Istoria manusilor si simbolistica lor – Cand a aparut prima manusa?

Timp de citire estimat: 6 minute


Istoria manusilor - diferite tipuri de manusi

Istoria manusilor releva o multime de cazuri interesante si traditii legate de manusi, care ofera un simbolism acestor accesorii. Manecile lungi au fost folosite ca manusi pentru multe natiuni. Au incalzit mainile si au fost folosite atunci cand trebuia sa se ia o oala fierbinte de pe foc. Astfel ca manecile lungi s-au pastrat pana pe la inceputul secolului XX. Manusile sunt cunoscute de foarte mult timp pentru protectia mainilor si pentru decor.

Istoria manusilor si in ce mod au fost utilizate de-a lungul timpului

La inceputuri, manusile nu erau folosite in scop decorativ, ci ca mijloc de utilizare simpla. Ele erau facute din diverse materiale ieftine si folosite de pastori, soldati si tarani. O data cu aparitia clasei sociale, manusile au inceput sa simbolizeze statutul proprietarului.

Istoria manusilor ne schiteaza multe fapte despre folosirea manusilor din cele mai vechi timpuri. Erau destul de populare si serveau ca protectie a mainilor in Egiptul Antic. Faraonii le purtau ca simbol al pozitiei lor inalte, iar femeile pentru a-si proteja frumusetea mainilor. Isi frecau mainile cu miere si uleiuri parfumate si le acopereau cu manusi subtiri de matase. In acele vremuri, manusile erau facute ca niste buzunare mici, fara gauri pentru degete. Apoi s-a trecut la manusile cu un singur deget. Din istoria mănușilor, aflăm că femeile din Egipt foloseau manusile pentru a-si proteja mainile in timp ce mancau sau atunci cand lucrau.

Manusile folosite pentru mancat

Istoria manusilor ne releva ca era o traditie sa mananci cu manusi chiar si in Evul Mediu. Mai degraba erau niste degetare speciale din tesaturi fine, subtiri. Si romanii purtau manusi in timp ce mancau. Aceste manusi erau din in si matase. Era o modalitate de a lua mancarea fierbinte, deoarece la acea vreme nu se foloseau furculite. Astfel de manusi erau denumite “Digitalia” si erau folosite si pentru gatit.

Manusile ca mijloc de protectie

In lumea antica, manusile erau folosite ca mijloc de protectie la locul de munca. Ciobanii si taranii le purtau in timp ce lucrau cu plantele spinoase.

Despre manusile fara degetete sau mitenele, istoria manusilor ne spune ca erau purtate si in Evul Mediu. Aceste manusi erau din piele cu captuseala de bumbac sau era din inele de fier, acestea din urma fiind folosite pentru vanatoare.

Manusile cu caracter simbolic si ritualic

Din secolul al XI-lea, manusile au devenit o parte a decorului liturgic din Biserica Catolica. Episcopii purtau manusi tricotate cu fir de aur. Preotii din pozitii inferioare purtau doar manusi albe ca simbol al puritatii.

Manusile erau destul de importante in Evul Mediu, astfel au devenit un simbol al demnitatii si onoarei. Din istoria manusilor aflam ca toate ceremoniile erau precedate de transmiterea unei manusi.

Manusile aveau o semnificatie simbolica si in cercul cavalerilor. Predarea unei manusi insemna că un cavaler devenea vasal unei persoane ce i-a dat manusa. Daca o manusa era aruncata sub picioare, asta era o invitatie la duel.

Primirea unei manusi de la o femeie avea un sens diferit. Era un simbol al bunavointei. Cavalerul purta acest simbol pe gatul sau intr-un saculet special , in permanenta. Lombardienii isi ofereau logodnicelor o manusa si o sabie ca simbol al credintei in timpul ceremoniei de casatorie.

Manusile in industria modei

Manusile au devenit un accesoriu al femeilor din secolul al XII-lea. Ele erau decorate cu broderie colorata, bijuterii si perle. Femeile le stropeau cu parfumuri. Aceste accesorii nu serveau doar de decor, ci erau un simbol al elegantei, al diferentierii si al puterii in Evul Mediu. Manusile imparatilor si a marilor preoti erau bogat decorate cu aur, argint, perle si bijuterii. Oamenii simpli purtau manusi din piele de cerb, vitel sau oaie.

Istoria manusilor mentioneaza ca acestea au aparut in Germania si in tarile scandinave in secolul 13-14. In secolul al 17-lea a fost inventata masina de tricotat, astfel incat manusile tricotate erau foarte folosite.

Francezii au fost lideri pe piata manusilor de la inceputul secolului 17 pana la sfarsitul secolului 18. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, manusile erau necesare alaturi de haine. Matase, piele subtire, dantela, perle, bijuterii si butoane de aur, erau folosite pentru a face manusile. Tehnologia de producere a manusilor a devenit incredibil de complicata. De exemplu, in secolul al 18-lea era foarte dificil sa comanzi manusi frumoase. Pielea era cumparata in Spania, taierea se facea in Franta, cusutul si decorarea in Anglia.

Istoria manusilor - diferite tipuri de manusi

Manusile pentru barbati erau intotdeauna scurte, dar lungimea manusilor femeilor depindea de lungimea manecilor. In secolul al XIX-lea, au aparut reguli de purtare a manusilor pentru domni. Conform acestor reguli, un adevarat domn trebuia sa-si schimbe manusile de 6 ori pe zi.

Producerea manusilor – trecerea de la productia manuala la cea cu ajutorul masinilor de cusut

In 1807, englezul James Winter a inventat o masina de cusut manusi. Manusile de cauciuc au fost brevetate.

La inceputul secolului al XIX-lea, Rusia a inceput sa produca manusi din piele pentru copii – o piele moale si fina. Manusile erau subtiri, elastice, stralucitoare.

Pana la mijlocul secolului al 19-lea, manusile erau facute manual. Apoi a fost inventata o masina pentru presarea marginilor. Aceste muchii erau tinute strans si ferm, incat erau neobservabile.

Manusile erau un simbol al elegantei. O adevarata doamna purta manusi, palarie si pantaloni pe tot parcursul anului. Mainile arse de soare erau un simbol al apartenentei la clasa muncitoare in 1930. Punctul culminant a fost in 1968, cand acest accesoriu era un simbol al burgheziei, al relatiilor oficiale, al bogatiilor si ipocriziei.

In secolul XX, industria manusilor a fost schimbata dramatic. Aceasta decadere a fost cauzata de schimbari sociale puternice. De aceea, acest domeniu de productie se afla pe pragul mortii in aceasta perioada. Industria manusilor s-a confruntat cu o puternica criza in epoca hainelor simple si a blugilor.

La inceputul anilor ’80, a inceput renasterea manusilor, care au revenit in vitrine ca accesoriu important al industriei de moda.

Utilitatea manusilor

Dincolo de simbolul decorativ, ne ramane industria manusilor utilizate in echipamente pentru protectia muncii. Vorbim aici de manusile rezistente la taiere, manusi antivibratii, manusi de sudura, de gradinarit, manusi de protectie rezistente la foc, manusi de unica folosinta si altele care se produc in prezent pentru a usura munca celor ce lucreaza in diverse domenii.

Pe langa acestea, se mai fabrica manusi folosite in diverse sporturi: manusi de box, pentru biliard, manusi pentru ciclisti, pentru calarit, etc.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Istoria manusilor si simbolistica lor – Cand a aparut prima manusa?”

  1. Avatar Andrei
    Andrei

    Un subiect mult prea vast sa poata fi tratat in cateva randuri. Totusi multumesc pentru informatii. Nu stiam ca romanii mancau cu manusi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *