Johann von Heidenberg Trithem

Johann von Heidenberg Trithem

TRITHEM, Johann von Heidenberg, zis Trithemius (Trittenheim, aproape de Trier, 1462 – Wurzburg, 1516), benedictin german. După o copilărie nefericită, el intră, mulţumită sprijinului unuia dintre unchii dinspre mamă, la Universitatea din Trier, unde foamea sa de cunoştinţe încearcă să se potolească.

Nu are încă 19 ani când fondează, împreună cu camarazii săi, o societate iniţiatică, Sodalitas celtica (Confreria celtică). Într-o zi, în toiul iernii, pe drumul care-l duce la mama sa, este surprins de un viscol şi găseşte adăpost la abaţia benedictină din Sponheim. Rămâne aici, devine călugăr şi în curând abate (1484).

Cum clădirea este ameninţată de ruină, iar călugării sunt trândavi şi lipsiţi de ideal, lui Trithemius îi revine o sarcină grea; el o duce la capăt cu bine, astfel încât mănăstirea lui cunoaşte o mare faimă, cu biblioteca sa de două mii de volume în latină, greacă şi ebraică, celebră în întreaga Germanie. Pietatea şi erudiţia sa sunt vestite. Lumea vine de departe să-l vadă.

Va influenţa pe numeroşi savanţi, printre care Agrippa, Paracelsus, Della Porta. Aceasta pentru că redactează lucrări de pietate şi, totodată, e cunoscut ca maestru în ştiinţele oculte. Astfel, scrie Steganographia în care dezvăluie „mai mult de o sută de feluri de scriere secretă”. Atâta ştiinţă îi nelinişteşte pe călugării pe care-i conduce: într-o zi, profitând de absenţa lui, ei îi ard multe din cărţi.

De fapt, Trithemius n-a renunţat nici la studiul kabalei, pe care-l duce până la ultimele lui consecinţe, mai ales cu Polygraphia sa, nici la această „bună şi sfântă ştiinţă a magiei”, ale cărei merite le laudă margrafului de Brandeburg, denunţând totodată devierile ei. În acest domeniu, reputaţia sa este atât de mare încât Faust însuşi nu îndrăzneşte să-l întâlnească.

Vigenere va face din Trithemius un precursor, la fel ca şi istoricii criptografiei. Sistemul de scris practicat în Steganographia este „o adevărată tehnică ocultă sau un letrism avânt la lettre’?” se întreabă Andre Nataf în 1989, în Les Maitres de l’occultisme. Se pare că aici nu e o dilemă. Căci el este cu siguranţă şi una şi alta, în mod indubitabil.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *