jucarii-noriel

Jucării româneşti sau tot chinezeşti?

De curând am remarcat o firmă din România care cică produce, comercializează şi chiar exportă jucării. Firma Noriel, a fost înfiinţată acum 18 ani, de către George şi Mirela Constantinescu. De la o prezentare video am înţeles că ei sunt sursa de fun a copiilor, dar îmi vine greu să cred că aceste jucarii noriel sunt 100% marcă românească.

De exemplu am văzut că au jucarii lego, astea sigur nu sunt din românia, dar totuşi pe cutie scrie „marca Noriel”. Apoi am mai văzut că au un fel de jucarii de exterior, gen role, maşini mari, puşti cu apă, coşuri de basket … Nu pot să cred că astea sunt făcute în România.

jucarii-noriel

Îmi amintesc de jucăriile româneşti de pe timpul lui Ceauşescu. Alea da, erau româneşti şi ştiu că erau fabrici unde se confecţionau.

Cred că firma Noriel, are contracte cu diferiţi distribuitori, fie de jucării gata făcute fie de componente. Ei doar le asamblează sau le ambalează, practic le pune eticheta, şi bagă produsul în magazin. Jucăriile Noriel nu cred că sunt 100% româneşti dar sigur sunt pentru români!

3 comentarii la „Jucării româneşti sau tot chinezeşti?”

 1. Din cate stiu, fabrica in Romania 100% jocurile si puzzle-uri, iar preturile sunt mult mai mici decat in Europa. cand am cumparat pentru chistocul meu (5 ani -si deja face puzzle-uri de 500 de piese) nu am gasit mai ieftine si la o calitate cat de cat buna. Ravensburgerul din Germania e la de 3 ori pretul, Clementonii la de 2,5 ori pretul, iaar polonezii de la Trefl aproape dublu. Am apreciat compania asta ca mi-a salvat bugetul pentru BERE… (ai inca mi-l salveaza)

  Pentru celelalte produse de plastic, mecanice si electronice cred ca tot globul fabrica in China. Arunca o privire atenta pe Sony-ul tau TV JAPAN, pe telefonul tau Ipod USA, sau pe orice zici tu ca-i o marca buna,dintr-o tara adevarata. Nu cumva scrie MADE in CHINA? Sau crezi ca APPLE, Sony, HP, Bosch, Philips, etc cumpara parti din China si le repacheteaza.LOL . Cred ca si pe Barbie, Transformers, si mai stiu eu ce tot MADE IN CHINA scrie. Nu Made in USA…

  Conteaza DEZVOLTAREA DE PRODUS, DESIGNUL, SI URMARIREA CALITATII. ASTA-I FABRICATIA GLOBALA AZI.
  Productia cu ciocanul si aparatul de sudura a trecut de mult taticule.

  Eu lucrez la o fabrica de calculatoare in ROMANIA ( +TV, DVD, SISTEME , etc…mai nou si telefoane SMART, TABLETE). Inginerii nostril proiecteaza configuratiile, la DTP se face designul, iar furnizorii de componente sunt din Taiwan, China, India, Vietnam… . In majoritatea cazurilor, configuratiile pe care le proiectam sunt similare cu HP, FUJITSU, SONY, LENOVO SAMSUNG APPLE etc… dar cu designul carcaselor 100% proiectate de noi, cu interfetele 100% facute de programatori ROMANI, asamblat si impachetat in ROMANIA in majoritatea cazurilor. PRODUSUL FINAL ESTE ROMANESC daca mai mult de jumatoate din valoare este produs de o companie ROMANEASCA.
  Ca si Philips, Apple, Bosch, …. si probabil Noriel.

  Bafta!

 2. Este posibil ca ei doar sa asambleze jucariile si jocurile, dar de exemplu jocurile gen Puzzle pot fi tiparite in Romania, nu numai in China. O alta firma romaneasca de jocuri pentru copii este Juno. Important este ca externalizand o parte din productie pot avea preturi mult mai mici.

  1. La faza cu preţuri mult mai mici nu cred că ne pricepem. Nu vom putea să producem niciodată mai ieftin decât importăm, dacă nu se schimbă şi economia ţării. Ca producător român eşti constrâns de stat să vinzi scump, ca să îţi acoperi cheltuielile şi investiţia pentru că nu ai gratuităţi şi nu eşti susţinut în producţie decât dacă eşti frate sau văr cu vreun deputat sau ministru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *